ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκτός ατζέντας η αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ

Αρχίζει ο εντατικός διάλογος με φόντο την άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής και τις αμοιβές των ειδικών γιατρών

Σε φάση έντονης κινητικότητας έχει εισέλθει το ΓεΣΥ με αλλεπάλληλες συναντήσεις οι οποίες θα έχουν ως επιστέγασμα τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την ηγεσία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι διεργασίες που καταγράφονται προκειμένου τον ερχόμενο Ιούνιο να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα δημόσιας υγείας επικεντρώνονται στο τρίγωνο Υπουργείου Υγείας, ΟΑΥ και ΠΙΣ προκειμένου να εξευρεθούν κοινές συγκλίσεις αφού πλέον τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν για την εφαρμογή του ΓεΣΥ πιέζουν ασφυκτικά. Μια τέτοια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας μετά από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Η πρώτη συνάντηση φαίνεται να ξεκίνησε με θετικό πρόσημο αφού και οι τρείς πλευρές φρόντισαν να αναδείξουν τη θετική πλευρά των επαφών που δεν είναι άλλη από την αναζήτηση λύσεων προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει.

Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσουν αυτή την εβδομάδα εντατικό διάλογο μεσώ του οποίου θα συζητήσουν τρία ζητήματα τα οποία συμφώνησαν μεταξύ τους υπό την «επίβλεψη» του υπουργού. Οι συναντήσεις των δύο πλευρών θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, θα ανεβούν εκ νέου τα σκαλιά του Υπουργείου Υγείας ούτως ώστε μαζί με τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, να αξιολογήσουν τα όσα θα αποφασιστούν.

Τα τρία ζητήματα που θα συζητηθούν αφορούν την άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στα πλαίσια του ΓεΣΥ, τον διαχωρισμό της αμοιβής του γιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου, αλλά και στις αμοιβές των προσωπικών και των ειδικών ιατρών.

Σημειώνεται δε, ότι οι γιατροί παρόλο που εξακολουθούν να εμμένουν στην αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού του Συστήματος, ο οποίος ανέρχεται γύρω στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, έβαλαν πλέον νερό στο κρασί τους και παρακάθησαν στο τραπέζι του διαλόγου με τον ΟΑΥ, κάτι το οποίο απέρριπταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες. ΟΑΥ και Υπουργείο Υγείας, χαλάρωσαν και αυτοί με τη σειρά τους τα «λουριά», αφού από εκεί που δεν διαπραγματεύονταν το να μπουν στην όποια συζήτηση που να άφορά την αλλαγή της νομοθεσίας τώρα εμφανίζονται πρόθυμοι να εξετάσουν το αίτημα του ΠΙΣ για ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής σε περιβάλλον ΓεΣΥ.
Από την άλλη για τους ασθενείς αποτελεί κόκκινη γραμμή η άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής, αφού θεωρούν ότι αν γινεί κάτι τέτοιο θα δημιουργηθούν ασθενείς δύο ταχυτήτων κάτι το οποίο, όπως τονίζουν, είναι εκτός της φιλοσοφίας του Σχεδίου Υγείας.

Ιδιωτική ιατρική

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του ιατρικού κόσμου βρίσκεται το ζήτημα της ελεύθερης άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στα πλαίσια του ΓεΣΥ. Με βάση τα όσα αναφέρουν τα μέλη του ΠΙΣ, αυτό που ζητούν είναι να έχουν τη δυνατότητα εκτός των ωρών εργασίας τους, ως γιατροί ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, να μπορούν να εξετάζουν και ως ιδιώτες τους ασθενείς τους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν ασθενείς δύο ταχυτήτων. Οι γιατροί θεωρούν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν εξευρεθούν ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες δεν θα αφήνουν παράθυρα παραγκωνισμού ασθενών οι οποίοι θα είναι δικαιούχοι του συστήματος.

Οι συναντήσεις

Στα πλαίσια του εντατικού διαλόγου, αντιπροσωπεία του Παγκύρπιου Ιατρικού Συλλόγου θα περάσει το κατώφλι του ΟΑΥ , το μεσημέρι της Τρίτης 27 Νοεμβρίου, για να εξεταστούν οι αμοιβές που θα λαμβάνουν οι ειδικοί ιατροί, η άσκηση της ιδιωτική ιατρικής και ο διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου. Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου ο ΟΑΥ θα συναντηθεί με τις επιστημονικές εταιρείες της πρωτοβάθμιας για να συζητηθούν τις αμοιβές που θα παίρνουν προσωπικοί ιατροί και παιδίατροι, όταν ενταχθούν στο Σύστημα.

Βλέπει Αναστασιάδη ο ΟΑΥ

Στο Προεδρικό θα μεταβεί την ερχόμενη Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο αναφορικά με τις εξελίξεις και τον σχεδιασμό του ΓεΣΥ. Κατά τη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να συζητηθούν όλα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα γύρω από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως και τα όσα θα συζητηθούν στα πλαίσια του εντατικού διαλόγου με τον ΠΙΣ.

Αυτό που αναμένεται να διαφανεί κατά τη εν λόγω συνάντηση, είναι αν μετά από τις συζητήσεις, που θα γίνουν μεταξύ Πρόεδρου και ΟΑΥ, θα αρχίσει να εξετάζεται με πιο θέρμο τρόπο κάποιο εκ των σημείων των προϋποθέσεων που θέτει ο ΠΙΣ, όπως αυτό της ιδιωτικής ιατρικής. Αν γινεί κάτι τέτοιο αποδεκτό θα πρέπει να λάβει χώρα τροποποίηση νόμου άμεσα γιατί τα χρονοδιαγράμματα έχουν στενέψει και βρισκόμαστε μόλις μια ανάσα πριν από την έναρξη της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Καθημερινή  |  Κύπρος  |  υγεία  |  ΓεΣΥ  |  ΠΙΣ  |  ΟΑΥ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση