ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενοχλημένοι ΠΙΣ-ΠΑΣΥΚΙ με τον υπ. Υγείας

Με κοινή τους ανακοίνωση απαντούν στις δηλώσεις του Υπ. Υγείας

ΚΥΠΕ

Με κοινή τοποθέτηση τους δίνουν απάντηση στον υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη οι ΠΙΣ, ΠΑΣΥΚΙ, Κλαδική Ιατρών ΠαΣΥδΥ, ΣΕΣΙΚ και ΕΝΙΚ, σημειώνοντας ότι «ο ιατρικός κόσμος δεν θα επιτρέψει τις οποιεσδήποτε προσπάθειες που να οδηγούν στην κοινωνική απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος με συνεπακόλουθο να πληγεί το επιστημονικό κύρος της επαγγελματικής μας ομάδας».

«Τονίζουμε την απουσία εκπροσώπησης του θεσμικού οργάνου της ιατρικής κοινότητας (ΠΙΣ) από τα Διοικητικά Συμβούλια που σχετίζονται με την υλοποίηση της εφαρμογής του ΓεΣΥ και την Αυτονόμηση των Κρατικών Νοσηλευτηρίων», αναφέρεται στην κοινή τοποθέτηση.

Υπενθυμίζεται ότι «βάσει της Κυπριακής Νομοθεσίας, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου Υγείας για θέματα δημόσιας υγείας και η απουσία του ιατρικού κόσμου από τα Διοικητικά Συμβούλια των πιο πάνω οργανισμών μόνο κενά θα επιφέρει στη μελλοντική διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών που αφορούν τον τομέα της υγείας»

Σύμφωνα με την κοινή τοποθέτηση «ενσυνείδητα και με σκοπιμότητα παρασκηνιακά λειτούργησε στην επιλογή των μελών του νεοσυσταθέντος Διοικητικού Συμβουλίου του αυτόνομου οργανισμού».

«Να σημειωθεί η απουσία εκπροσώπησης του τμήματος ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου του», αναφέρεται. Τέτοιες πρακτικές, προστίθεται, «προσδίδουν εμπάθεια προς την ιατρική κοινότητα».

«Η επανειλημμένη επίρριψη ευθυνών κατά των ιατρών από τον Υπουργό Υγείας δημόσια για τα χρονίζοντα και ολοένα διογκούμενα προβλήματα στα κρατικά νοσηλευτήρια αποτελεί επικοινωνιακό εμβολισμό της κοινής γνώμης και των ασθενών κατά των ιατρών», συμπληρώνεται.

Ο ιατρικός κόσμος, σημειώνεται, «δεν θα επιτρέψει τις οποιεσδήποτε προσπάθειες που να οδηγούν στην κοινωνική απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος με συνεπακόλουθο να πληγεί το επιστημονικό κύρος της επαγγελματικής μας ομάδας».

Για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων οι οργανωμένοι γιατροί θέτουν το ερώτημα, μεταξύ άλλων, «πως εξασφαλίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία θα μπορεί να υλοποιηθεί οικονομικά χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων, αφού ακόμη δεν διαθέτουμε αξιόπιστα στοιχεία και δεδομένα ενώπιον μας για τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των εν λόγω οργανισμών»;

Η κοινή τοποθέτηση συνεχίζει αναφέροντας ότι «είναι άξιο απορίας πώς λίγες ημέρες μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του διορισμού Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας το οποίο θα αναλαμβάνει την ευθύνη της λειτουργίας, της διαχείρισης, του ελέγχου, της εποπτείας και της ανάπτυξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των Κέντρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και την ευθύνη για την εφαρμογή της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο Υπουργός Υγείας προχώρησε στην εξαγγελία της συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας».

Τίθεται επίσης το ερώτημα «δεν είναι άραγε αυτό μια καθαρή προδέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας χωρίς να έχει προηγηθεί ο ορθολογιστικός σχεδιασμός για βελτιστοποίηση των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών;»

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρεται, «θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Κύπρος ουδέποτε είχε πρόβλημα στελέχωσης ιατρών μια και υπάρχουν πέραν των 3000 ιατρών, με την υψηλότερη αναλογία ειδικευμένων ιατρών στην Ευρώπη».

Προστίθεται ότι ο υπουργός Υγείας «δεν έχει αναρωτηθεί, ούτε προσπάθησε να αναλύσει, τους λόγους για τους οποίους ιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων φεύγουν ενώ η δυστοκία για προσέλκυση νέων ιατρών ολοένα και αυξάνεται».

«Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλες τις προειδοποιήσεις και παράλληλα εκκλήσεις του ιατρικού κόσμου για την επίλυση των προβλημάτων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του τομέα της Υγείας γενικότερα, το Υπουργείο Υγείας απέφυγε να εφαρμόσει έγκαιρα εκείνα τα διορθωτικά μέτρα που θα καθιστούσαν ή θα επέτρεπαν στα δημοσιά νοσηλευτήρια να είναι στην πραγματικότητα η ‘ραχοκοκαλιά’ του συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα να οξύνονται τα προβλήματα», αναφέρεται.

Ενδεικτικά, προστίθεται, «ως ιατρική κοινότητα γραπτώς, ζητήσαμε από τον Υπουργό Υγείας προ δυο μηνών να προσκαλέσει ευρεία σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση της υπό στελέχωσης της εντατικής μονάδας του ΓΝ Λευκωσίας. Και ουδεμία επίσημη απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας».

Η κοινή τοποθέτηση των γιατρών συνεχίζει σημειώνοντας ότι «ο υπουργός Υγείας δεν έχει επιληφθεί του σοβαρού προβλήματος της ανεπίτρεπτης γραφειοκρατικής διαδικασίας που αφορά την εκπαίδευση των ιατρών με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι που εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια να στερούνται σημαντικών ευκαιριών επιμόρφωσης, κάτι που για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί μείζονος σημασίας θέμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των σύγχρονων παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

«Το χείριστο είναι ότι με την συμπεριφορά του, ο κύριος Υπουργός, ως ιδιοκτήτης του τομέα της υγείας στην Κύπρο, προσπαθεί να επιφέρει δημογραφική αλλοίωση, η οποία δεν θα τύχει αδειοδότησης εάν δεν τεκμηριωθεί βάσει ορθολογιστικών σχεδιασμών η αναγκαιότητα της στελέχωσης συγκεκριμένων τμημάτων, ιατρικό πληθωρισμό της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου, έχει ναρκοθετήσει την οποιαδήποτε υγιή προσπάθεια για εφαρμογή του εθνικού συστήματος υγείας και οι πράξεις του, απέδειξαν ακόμη μια φόρα την εμπάθεια του προς τον ιατρικό κόσμο», αναφέρεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση