ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:16
 

Εξετάζουν νέα πακέτα υγείας οι ασφαλιστικές ενόψει ΓεΣΥ

Δεν τους ανησυχεί η πρώτη φάση αλλά προβληματίζονται για τη δεύτερη

Του Νικόλα Πέτρου

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται η Κύπρος για υποδοχή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, το ΓεΣΥ. Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουν το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, φαίνεται ότι ο Κύπριος πολίτης δεν είναι ακόμα επαρκώς ενημερωμένος αναφορικά με το ΓεΣΥ, πόσω μάλλον για να πάρει απόφαση τι θα πράξει με τα ασφαλιστικά συμβόλαια που διατηρεί.

Όπως συνάγεται από έρευνα που έγινε από τη Cypronetwork, με δείγματα από 1.000 νοικοκυριά, οι δικαιούχοι του συστήματος έχουν άγνοια για το τι είναι το ΓεΣΥ, ενώ αρκετοί εξ αυτών δεν έχουν αποφασίσει πώς θα κινηθούν αναφορικά με τα συμβόλαια υγείας που διατηρούν στις ασφαλιστικές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα διατηρήσει το συμβόλαιό του σε συνθήκες ΓεΣΥ, ενώ μόλις ένας στους δέκα είπε ότι θα το διακόψει. Από την άλλη το 14% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει άλλο συμβόλαιο που να καλύπτει τα κενά του Συστήματος, ενώ το 33% δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα κάνει με το υφιστάμενο συμβόλαιό του. Όσον αφορά την ενημέρωση, το 45% δήλωσε ότι δεν είναι «καθόλου ενημερωμένο», ενώ μόλις το 3% δήλωσε πως είναι «πολύ μέχρι πάρα πολύ ενημερωμένο».

Αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναμένεται το προσεχές διάστημα να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης μέσω της οποίας θα προχωρήσει σε ενδελεχή ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις υπηρεσίες που θα παρέχονται κατά τις δύο φάσεις του Γενικού Συστήματος Υγείας. Έχοντας υπόψη τα προαναφερόμενα δεδομένα η «Κ» ήρθε σε επαφή με αρμόδιους φορείς και καταγράφει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των ασφαλιστικών εταιρειών ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ο κόσμος δεν είναι ακόμα ενημερωμένος για το ΓεΣΥ, δήλωσε στην «Κ» ο Μιχάλης Αντωνίου.

Στο περίμενε οι ασφαλιστικές

Θολό είναι το τοπίο στο παρόν στάδιο σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες νοουμένου ότι την 1η Ιουνίου 2019 έχει προγραμματιστεί να μπει σε εφαρμογή η πρώτη φάση του ΓεΣΥ. Αυτό που διαφαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες τελούν σε στάση αναμονής για τις προθέσεις των ιδιωτών ιατρών αναφορικά με το αν θα ενταχθούν ή όχι στο Σύστημα.

Από εκεί και πέρα, χωρίς να γνωρίζουν με σιγουριά ποια θα είναι τελικώς η στάση των γιατρών αλλά και ποιες θα είναι οι ανάγκες της αγοράς όταν το Σχέδιο Υγείας τεθεί σε εφαρμογή, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Επίσης, υπάρχει γενική αισιοδοξία ότι μεγάλο ποσοστό των πολιτών είναι ικανοποιημένοι με τα Σχέδια Υγείας που διατηρούν με τις ασφαλιστικές εταιρείες και θα θελήσουν να τα διατηρήσουν και μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ.

Από την άλλη, αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες εξετάζουν διάφορα σενάρια για το πώς θα κινηθούν με κάποιες εξ αυτών να έχουν ήδη ετοιμάσει νέα προϊόντα τα οποία θα καλύπτουν ανάγκες που πιθανώς δεν θα καλύπτει το ΓεΣΥ. Όπως πληροφορείται η «Κ», ένα από τα σενάρια που επικρατεί είναι οι ασφαλιστικές να μειώσουν γύρω στα μισά την τιμή των ασφαλιστικών τους πακέτων όταν αρχίσει η πρώτη φάση του ΓεΣΥ και θα καλύπτουν στους ασθενείς την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας. Και τούτο γιατί μέχρι την 1η Ιουνίου του 2020 οπότε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, θα καλύπτεται μόνο η εξωνοσοκομειακή φροντίδα.

Όταν λοιπόν ξεκινήσει η δεύτερη φάση, οι εν λόγω ασφαλιστικές δεν αποκλείεται να επενδύσουν σε προγράμματα που να περιλαμβάνουν σοβαρές ασθένειες και την παραπομπή τους στο εξωτερικό στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί, συγκεκριμενοποιώντας έτσι το target group των ασθενών.

«Προετοιμάζονται για νέα δεδομένα»

Το δικό του σχόλιο έδωσε στην «Κ» για την κατάσταση που επικρατεί στις ασφαλιστικές εταιρείες, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. Δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το σίγουρο είναι ότι οι ασφαλιστικές που ασχολούνται με τον κλάδο της υγείας προετοιμάζονται για τα νέα δεδομένα, προσθέτοντας δε πως είναι μια βιομηχανία η οποία προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς. Και πρόσθεσε: «Είμαστε σίγουροι ότι ο κάθε επιχειρηματίας που έχει συμβόλαιο με μια ασφαλιστική εταιρεία για να καλύπτει το προσωπικό του θα συζητήσει με τον ασφαλιστή του για να δει ποια θα είναι τα νέα δεδομένα και τι μπορεί να γίνει σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Το σκηνικό δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα σε βαθμό που να μπορείς να πεις κάτι πιο συγκεκριμένο».

Εξάλλου, οι ασφαλιστικές, συμπλήρωσε, προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και μπορούν να ικανοποιήσουν και να αντιμετωπίσουν τις οποιεσδήποτε ανάγκες τους τεθούν. «Οι ασφαλιστικές ετοιμάζουν νέα πακέτα», υπογράμμισε. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ο κόσμος είναι ενήμερος για το ΓεΣΥ, ο κ. Αντωνίου είπε πως ο κόσμος δεν είναι ακόμα ενημερωμένος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση