ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:48
 

ΓεΣΥ: Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ΟΑΥ και ΠΙΣ

Συγκλίσεις στις αμοιβές και όχι μόνο, τι αναφέρουν οι πληροφορίες

Του Νικόλα Πέτρου

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους ΟΑΥ και ΠΙΣ αναφορικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων στα πλαίσια των εντατικών διαβουλεύσεων που κάνουν κατά την τρέχουσα βδομάδα προκειμένου να εξευρεθούν κοινές συγκλίσεις για το ΓεΣΥ. Ωστόσο, διαφαίνεται ότι οι γιατροί κερδίζουν πόντους αφού όπως πληροφορείται η «Κ» διαφαίνεται πως έχουν καταφέρει να πείσουν τον ΟΑΥ για αύξηση κατά μερικών χιλιάδων ευρώ των αμοιβών των προσωπικών γιατρών.

Στον ίδιο άξονα μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτή η θέση τους για διαχωρισμό της αμοιβής του γιατρού από αυτή του νοσηλευτηρίου. Όσον αφορά τους ειδικούς γιατρούς ο ΠΙΣ ζητά την εγγύηση της τιμής μονάδας η οποία υπολογίζεται γύρω στα 15 ευρώ ανά ιατρική πράξη κάτι το οποίο θα διαφανεί στη γραπτή απάντηση που θα δώσει ο ΟΑΥ στους γιατρούς την ερχόμενη Παρασκευή. Επίσης, στο τραπέζι διαφαίνεται να υπάρχει η άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής σε περιβάλλον ΓεΣΥ κάτι το οποίο δεν βλέπουν με καλό μάτι ΟΑΥ και Υπ. Υγείας.

Δεν μίλησαν στην Επιτροπή

Αντιπροσωπεία του ΠΙΣ μετέβη την Πέμπτη στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας για να λάβει μέρος στη συζήτηση για τους κανονισμούς των προσωπικών και ειδικών γιατρών. Εκεί, ο ταμίας του Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Αναστασιάδης, ζήτησε κατανόηση από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που δεν παρέστησαν την ώρα που κλήθηκαν στη συνεδρία, προσθέτοντας δε, ότι δεν θα εκφράσουν τις διαφωνίες τους ενώπιον της Επιτροπής σεβόμενοι, όπως τόνισε, την διαδικασία του εντατικού διαλόγου που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα με τον ΟΑΥ.

Ο κ. Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι ο ΠΙΣ άρχισε να ετοιμάζει υπόμνημα για τους σχετικούς κανονισμούς, ωστόσο λόγω των διαβουλεύσεων με τον ΟΑΥ δεν θα το παρουσιάσει το οτιδήποτε στο παρόν στάδιο. Υπογράμμισε δε, ότι η μη καταβολή υπομνήματος δε σημαίνει ότι συμφωνούν σε όλα όσα προνοεί τη δεδομένη στιγμή ο κανονισμός.

Συγκλίσεις στις αμοιβές

Σε παρέμβαση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, τόνισε πως, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις διαφωνίες του ΠΙΣ από τη στιγμή που δεν καταθέτει ενώπιον της το οτιδήποτε, ζητώντας παράλληλα, από τους ιατρούς να αποστείλουν γραπτώς τις θέσεις τους για να γνωρίζουν έγκαιρα τα σημεία στο οποία δεν συμφωνούν με τους κανονισμούς. Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται η «Κ», στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ διαφαίνεται ότι όσον αφορά το θέμα των αμοιβών των προσωπικών και ειδικών γιατρών που θα λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί, έχουν εξευρεθεί συγκλίσεις.

Με αφορμή αυτό το δεδομένο, παρατηρείται ένα κύμα φυγής από του γιατρούς του δημοσίου οι οποίοι θεωρούν ότι αν μετά τις διαβουλεύσεις παρατηρηθεί μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αμοιβών που θα λαμβάνουν οι ιδιώτες γιατροί με αυτούς του δημοσίου, δεν αποκλείεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στραφούν προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ενημερώθηκε ο Πρόεδρος

Αρμόδια ενημέρωση για τα τρέχοντα του ΓΕΣΥ έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το πρωί της Πέμπτης, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και τον υπουργό Υγείας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο υπ. Υγείας, τόνισε πως αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η εφαρμογή του Σχέδιου Υγείας εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί βάση τη νομοθεσίας. Πρόσθεσε δε, πως η πορεία υλοποίησης προχωρά σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ΟΑΥ και τον Πρόεδρο για τις προσπάθειες που καταβάλλουν μέχρι σήμερα. Ο κ. Ιωάννου, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι έχει κάνει κάποιες προτάσεις προκειμένου να ξεκλειδωθεί η όλη διαδικασία και να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ, προσθέτοντας εκ νέου, ότι δεν θα κάνει τις όποιες δηλώσεις αναφορικά με το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων. Υπογράμμισε δε, πως η συνάντηση που θα γινόταν μεταξύ των τριών την ερχόμενη Δευτέρα, μετά από παράκληση του Ιατρικού Συλλόγου θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, είπε ότι ο Πρόεδρος στηρίζει πλήρως τις ενέργειες που κάνει ο Οργανισμός, προσθέτοντας παράλληλα, ότι τον διαβεβαίωσαν πως το ΓεΣΥ προχωρά κανονικά και θα εφαρμοστεί κανονικά την 1η Ιουνίου του 2019. Σχετικά με τις διαβουλεύσεις, ο κ. Αντωνίου, είπε ότι υπάρχουν συγκλίσεις μεταξύ ΟΑΥ και ΠΙΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Αποσύρθηκε από την ψηφοφορία η συμφωνία Τζόνσον

«Αν θέλουν να φύγουν, ας πάνε συτο καλό, θέλουν να μείνουν ας μείνουν σαν καλά παιδιά. Εμάς να μας αφήσουν ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:36

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X