ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΓεΣΥ: Τα χρονοδιαγράμματα για την ένταξη νέων ΤΑΕΠ και οι λίστες αναμονής

Για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, ΟΑΥ και ΟΣΑΚ λένε ότι δεν μπορεί ένας ολόκληρος θεσμός να στηρίζεται διαδικαστικά σε ένα άτομο, δηλαδή τη γ.δ. του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πριν το τέλος του χρόνου θα έχουμε μία καλή ένδειξη για την ένταξη στο ΓεΣΥ των ΤΑΕΠ από ιδιωτικές κλινικές, δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΣΕΩΝ, ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Όπως σημείωσε, η αρχή θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου, με την ένταξη της Πολυκλινικής «Υγεία» στη Λεμεσό, για να ακολουθήσει την 1η Οκτωβρίου -με μικρή επιφύλαξη, όπως είπε, η ημερομηνία- το «Απολλώνειο» στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει, πρόσθεσε, η συζήτηση για την Πάφο και τη Λάρνακα, όπου, όπως τόνισε, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, εξηγώντας ότι, επειδή το ΤΑΕΠ του ιδιωτικού νοσηλευτηρίου στη Λάρνακα είναι μικρό, θα πρέπει, είτε να παρθούν αποφάσεις για αναβάθμισή του είτε να κλείσει μέχρι τέλος του χρόνου. Για το «Ευαγγελισμός» στην Πάφο δεν συντρέχει τέτοιο ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι πριν το τέλος του χρόνου θα έχουν μία καλή ένδειξη.

«Το θέμα των λιστών αναμονής στην Κύπρο είναι μία αλυσίδα γεγονότων –πιθανόν και συμφερόντων- στο Σύστημα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χ. Παπαδόπουλος.

Οι λίστες αναμονής

Αναφερόμενος τις λίστες αναμονής ασθενών, για το ενδονοσοκονειακό σκέλος είπε ότι «είναι δύσκολο να βρείτε διεθνώς σύστημα Υγείας, όπου δεν υπάρχουν λίστες αναμονής, ενώ στην Κύπρο επικρατεί μέχρι στιγμής πολύ καλή εικόνα». Για την εξονοσοκομειακή περίθαλψη και με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, όπου σύμφωνα με έρευνα για 13 ειδικότητες γιατρών εντός του ΓεΣΥ, οι ασθενείς κλείνουν ραντεβού από τώρα για τον Ιούλιο του 2024, ο διευθυντής του ΟΑΥ εξέφρασε επιφυλάξεις. Επίσης μετέφερε ενημέρωση που είχε σήμερα από τον ΟΚΥπΥ, ότι για τις περισσότερες ειδικότητες που αναφέρονται στο δημοσίευμα, η αναμονή στις λίστες είναι το μέγιστο δύο εβδομάδων. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε έκκληση προς τους πολίτες να αξιοποιούν τις υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ, που είναι ποιοτικές, ώστε να περιορίζεται το φαινόμενο των μεγάλων λιστών αναμονής.

Η μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό και η κα Γιαννάκη

Για τη μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό, τόνισε ότι υπάρχει νομοθεσία που λέει ότι οι αποφάσεις πρέπει να γίνονται από το ΓεΣΥ, γι’ αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, αυτή η εργασία πρέπει σταδιακά να φύγει από το Υπουργείο Υγείας.

Στον απόηχο της δημόσιας συζήτησης για το αν θα πρέπει η ευθύνη για την αποστολή να ανήκει στη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ο διευθυντης του ΟΑΥ είπε ότι «δεν μπορούν να μπαίνουν οι προσωπικές απόψεις του Γενικού Ελεγκτή για την κα Γιαννάκη, αλλά πρέπει να βλέπουμε τι προβλέπει ο νόμος».

Για τη μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό, ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε στην «Κ» ότι υπάρχει νομοθεσία που λέει ότι οι αποφάσεις πρέπει να γίνονται από το ΓεΣΥ, γι’ αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, αυτή η εργασία πρέπει σταδιακά να φύγει από το Υπουργείο Υγείας.

Η συμπεριφορά προς τον ασθενή

Από την πλευρά των οργανωμένων ασθενών, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, σχολίασε τα πιο πάνω θέματα, κάνοντας αρχικά την ευχή όπως ευοδωθούν τα χρονοδιαγράμματα του ΟΑΥ, για ένταξη επιπλέον ΤΑΕΠ στο ΓεΣΥ. Ευχήθηκε όπως αυτή η εξέλιξη δώσει μία διαφορετικότητα στις Πρώτες Βοήθειες του ΓεΣΥ, αλλά και σωστή προσεγγιση, με σωστή συμπεριφορά προς τους ασθενείς. «Δεν μπορούμε μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ να συζητούμε για την ποιότητα συμπεριφοράς απέναντι στον ασθενή», τόνισε.

Οι ευθύνες των προσωπικών γιατρών και του ΟΑΥ

Για τις λίστες αναμονής, ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε στον ρόλο του προσωπικού γιατρού, σημειώνοντας ότι οφείλει να κάνει εκείνες τις κινήσεις ώστε να περιθάλπεται άμεσα ο ασθενής. «Το να μη μεριμνά ο προσωπικός γιατρός αντανακλά την ποιότητα του ΓεΣΥ», πρόσθεσε. Την ίδια ώρα ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει ο ΟΑΥ να διερευνά τους λόγους για τους οποίους ένας γιατρός έχει, για παράδειγμα, τους ασθενείς τους σε αναμονή έξι μηνών. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε σε επισημάνσεις ασθενών, ότι έχουν κληθεί από συγκεκριμένους γιατρούς για να τους εξετάσουν. «Το θέμα των λιστών αναμονής στην Κύπρο είναι μία αλυσίδα γεγονότων –πιθανόν και συμφερόντων- στο Σύστημα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ.

«Πρέπει θεσμικά να λύνονται όλα τα θέματα και όχι να προσωποποιούνται»

Για το ζήτημα της ευθύνης αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, είπε ότι «μπορεί μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υγείας να έπραξε σωστά το έργο του, αλλά υπάρχει η νομοθεσία». Συγχρόνως τόνισε ότι δεν μπορεί ένας ολόκληρος θεσμός να στηρίζεται διαδικαστικά σε ένα άτομο, δηλαδή τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, διερωτόμενος τι θα γίνει όταν απομακρυνθει. «Πρέπει θεσμικά να λύνονται όλα τα θέματα στον τόμο και όχι να προσωποποιούνται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση