ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατρός της ΜΕΘ απουσίαζε για 94 μέρες χωρίς ορθή διαδικασία

Εναντίον του εν λόγω ιατρού εκκρεμεί πειθαρχική έρευνα για παραπομπή ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

ΚΥΠΕ

Ιατρός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας απουσίαζε από την εργασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να ακολουθηθεί ορθά η διαδικασία, που προβλέπεται στις διατάξεις του Κανονισμού 20 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμών, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Όπως διαπιστώνεται, μετά από διερεύνηση του θέματος από την Ελεγκτική Υπηρεσία, από έλεγχο που διεξήχθη στο φάκελο αδειών του συγκεκριμένου ιατρού διαπιστώθηκε ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου του 2017 απουσίαζε από την εργασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα για το έτος 2016 απουσίαζε συνολικά 94 ημέρες, από τις οποίες οι 24 ήταν άδεια ανάπαυσης, οι 2,5 άδεια επί καθήκοντι και η 67,5 άδεια άνευ απολαβών.

Για το 2017 μέχρι τον Αύγουστο, ο συγκεκριμένος ιατρός απουσίαζε από την εργασία του για 39 ημέρες συνολικά.

Σημειώνεται ότι εναντίον του εν λόγω ιατρού εκκρεμεί πειθαρχική έρευνα για παραπομπή ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Επιπλέον, σε επιστολή της η Αν. Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Υγείας προς τον Υπουργό Υγείας ημερομηνίας 2.11.2017, ζήτησε τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας, εφόσον ο συγκεκριμένος ιατρός μαζί με άλλους ιατρούς του Δημοσίου, προέβησαν σε ανακοινωθέν Τύπου, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας αρχής.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε όπως διερευνηθούν όλα τα θέματα και ενημερωθεί σχετικά για τα αποτελέσματα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε πρόσφατες δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ο συγκεκριμένος ιατρός αναφέρθηκε στην υποστελέχωση της ΜΕΘ και στον πολύ σοβαρό αντίκτυπο στο επίπεδο που αυτή θα έχει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

«Από τα πιο πάνω δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο οι πολλές απουσίες του συγκεκριμένου ιατρού της ΜΕΘ από το Νοσοκομείο δεν προκαλούσαν ή συνέτειναν στην υποστελέχωση της Κλινικής με τους συνεπακόλουθους κινδύνους», σημειώνεται στην έκθεση.

Από τον έλεγχο στον φάκελο αδειών του ιατρού για την περίοδο από 1.1.2016 μέχρι την ημερομηνία του ελέγχου, παρατηρήθηκε πως δεν ακολουθήθηκε ορθά η διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις του Κανονισμού 20 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμών, αναφορικά με την παραχώρηση άδειας άνευ απολαβών όχι για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, άδεια άνευ απολαβών όχι για λόγους δημόσιου συμφέροντος, παραχωρείται μόνο για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, για εξετάσεις σπουδών, συνοδεία συζύγων σε διπλωματικές αποστολές σε άλλες χώρες, για άσκηση δικηγόρων στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και για σκοπούς παρακολούθησης προγράμματος προϋπηρεσιακής κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω ιατρός εξασφάλισε έγκριση από τη Γενική Διευθύντρια, για άδεια άνευ απολαβών για λόγους όχι δημοσίου συμφέροντος 34 ημερών, για οικογενειακούς λόγους.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για τις υπόλοιπες 33,5 ημέρες δεν φαίνεται να εξασφαλίστηκε σχετική έγκριση, αφού ο ιατρός υπέβαλλε αίτηση για άδεια ανάπαυσης και εφόσον την είχε ήδη εξαντλήσει, η άδεια του λογιζόταν ως άδεια άνευ απολαβών.

Τέλος, ο συγκεκριμένος ιατρός, χωρίς να έχει εξασφαλίσει άδεια ιδιωτικής απασχόλησης, παρουσιάζεται στο προσωπικό του προφίλ στο διαδίκτυο (Linkedin) ότι είναι Locum Consultant in Respiratory Medicine, σε Εθνικό Σύστημα Υγείας άλλης χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση