ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γρίπη Α: Πιθανή μετάλλαξη του ιού

Στους επτά αυξήθηκαν τα θύματα από το φαινόμενο της γρίπης

Στο επίκεντρο προβληματισμού φέρεται να βρίσκεται κατά τις τελευταίες βδομάδες το φαινόμενο εποχιακής γρίπης που παρατηρείται στην Κύπρο. Παρά την ύφεση που παρατηρείται κατά τελευταία 24ώρα όσον αφορά την προσέλευση περιστατικών γρίπης Α μέρα με την μέρα αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων καταδεικνύοντας πως η μορφή του ιού διαφέρει από αυτή των περασμένων ετών. Ο απολογισμός της Τετάρτης καταγράφει δύο ακόμα νεκρούς από τη γρίπη Α με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θυμάτων να φθάνει τους επτά. Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ λαμβάνουν τα μέτρα σε περίπτωση που αυξηθούν εκ νέου τα περιστατικά δίνοντας οδηγίες στους αρμόδιους φορείς για το πως θα λειτουργήσουν σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογη έξαρση με αυτή των περασμένων ημερών.

Μιλώντας στην «Κ», για το κατά πόσο τίθεται θέμα επιδημίας, η παιδίατρος Αναστασία Συμεού, αναφέρει πως κάθε χρόνο παρατηρείται αυτή η έξαρση, σημειώνοντας δε, πως κατά τη φετινή χρονιά το στέλεχος της γρίπης που κυκλοφόρησε πρέπει να έχει υποστεί κάποιου είδους μετάλλαξη. «Όποτε, συνέχισε, αυτό το στέλεχος βρήκε αρκετό κόσμο χωρίς αντισώματα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές», προσθέτοντας παράλληλα, πως πιθανώς να μην υπήρξε ικανοποιητικός εμβολιασμός του πληθυσμού γι’ αυτό και υπάρχουν τόσα περιστατικά.

Σημείωσε δε, πως το γεγονός «ότι υπάρχουν θάνατοι οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλά περιστατικά, αφού εξαιτίας της γρίπης πάντα αντιμετωπίζαμε ανάλογα προβλήματα». Κληθείσα να σχολιάσει τι είδους μεταλλάξεις προκύπτουν, απάντησε πως, μπορεί να προκύπτει καινούργιος ιός για τον πληθυσμό της Κύπρου και να μην μοιάζει με ιούς των προηγούμενων χρόνων για τους οποίους ο κόσμος είχε αντισώματα. Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίζεται σε ικανοποιητικό η ασθένεια, η κ. Συμεού είπε πως αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά, συμπληρώνοντας, ότι «απλώς τα φετινά κρούσματα είναι πιο πυκνά». «Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές, κάθε χρονιά έχουμε αυτή τη έξαρση της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες», κατέληξε.

Διαχείριση 

Με αφορμή τη συμφόρηση που έγινε κατά τις τελευταίες βδομάδες στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της εποχιακής γρίπης υπουργός Υγείας, εκτελεστικοί διευθυντές νοσοκομείων, επιστημονικοί διευθυντές, γενικός διευθυντής, διευθυντής νοσηλευτικών υπηρεσιών και διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών, πραγματοποίησαν συνάντηση την περασμένη Δευτέρα στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου για να δοθούν οδηγίες για το πως θα διαχειριστούν μια ανάλογη έξαρση. Όπως πληροφορείται η «Κ», κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε όπως ανοιχτούν άμεσα οκτώ κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για διαχείριση των έκτακτων περιστατικών με υπερωριακή κάλυψη, ενώ θα αγοραστούν και υπηρεσίες από νοσηλευτές για να καλυφθούν αυτά τα περιστατικά. Επίσης, τα ΤΑΕΠ θα στελεχωθούν με παιδίατρους. Επιπρόσθετα, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία είναι στην εποπτεία των Ιατρικών Υπηρεσιών θα αναλαμβάνει την ευθύνη να ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας και να βγάλει κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των περιστατικών.

Μέτρα πρόληψης

Παρά τη ύφεση που φέρεται να παρατηρείται οι ειδικοί εισηγούνται να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης προκειμένου να αποφευχθεί η επαναφορά μιας ανάλογης έξαρσης. Όπως αναφέρουν οι ιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείο Υγείας, πρέπει να μεριμνούμε να υπάρχει καλός αερισμός στους χώρους όπου ζούμε (σπίτι – εργασίας) και σε περίπτωση που ένα άτομο φταρνίζεται να χρησιμοποιεί χάρτινο μαντηλάκι. Επίσης εισηγούνται να γίνετε καλή και συχνή πλύση των χεριών και να αποφεύγεται η επαφή τους προσώπου με ακάθαρτα χέρια, ενώ παράλληλα, συνιστάτε να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Στην περίπτωση που ένα παιδί ή κάποιος εργαζόμενος παρουσιάζει συμπτώματα του αναπνευστικού δεν πρέπει να μεταβεί στον εργασιακό του χώρο ή στο σχολείο, αντίστοιχα, μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων, ενώ συνιστάται να ακολουθεί τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού του. Όσον αφορά τα παιδιά με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή γρίπη και συγκεκριμένα τα πάσχοντα με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού συστήματος, των νεφρών, καθώς και ανοσοκατασταλμένα παιδιά, θα πρέπει να εμβολιάζονται ακόμα και τώρα. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από τη νόσο είναι το εμβόλιο κατά της γρίπης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X