ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο διπλός λόγος της κατάχρησης αντιβιοτικών στην Κύπρο

Οι κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση τους

Της Ιωάννας Κυριάκου

Στο προσκήνιο επανήλθε το διαχρονικό πρόβλημα της κατάχρησης αντιβιοτικών στην Κύπρο, με την χώρα να θέτει πλέον σε εφαρμογή πρόγραμμα επιτήρησης στις συνταγογραφήσεις αντιβιοτικών στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα υγείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων και ως αποτέλεσμα ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής. Μιλώντας στην «Κ» η Λοιμωξιολόγος/Μικροβιολόγος του Υπουργείου Υγείας, Δρ Μαρκέλλα Μάρκου, δήλωσε πως εδώ και καιρό γίνονται διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για να στηθεί ένα πρόγραμμα ελέγχου αλλά και διάφορες άλλες δράσεις προς αντιμετώπιση του ζητήματος.

Οι λόγοι της κατάχρησης

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την κατανάλωση αντιβιοτικών οφείλεται τόσο στους γιατρούς όσο και στους ασθενείς, με τους πρώτους να φέρουν την τελική ευθύνη της συνταγογράφησης και τους δεύτερους να πιέζουν για αντιβιοτικά χωρίς να τα χρειάζονται. Σύμφωνα με την Δρ Μάρκου υπάρχουν και ασθενείς που χρησιμοποιούν αντιβιοτικά που τους έχουν περισσέψει στο σπίτι ή τα δανείζονται. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι συλλογικά θα πρέπει να προσπαθήσουμε για τη βελτίωση της κατάστασης», τόνισε.

Οι επιπτώσεις 

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατάχρηση αντιβιοτικών είναι πολλές και διάφορες καθώς, όπως εξήγησε η γιατρός, ο κάθε ασθενείς που παίρνει ένα αντιβιοτικό αχρείαστα θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο γιατί μπορεί να έχει παρενέργειες. Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, υπάρχει και το πρόβλημα των ανθεκτικών βακτηρίων. «Με την αλόγιστη χρήση εκκολάπτουμε αντοχή στα βακτήρια της χλωρίδας του πληθυσμού μας. Άρα με το που η χλωρίδα μας γίνει ανθεκτική, αν έχουμε κάποια λοίμωξη τότε θα είναι και αυτή ανθεκτική», συμπλήρωσε. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές ή επιλογές που να είναι πιο τοξικές, ενώ κάτι το οποίο παρατηρείται και σήμερα στα νοσοκομεία μας είναι μικρόβια που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν όταν προκαλέσουν λοίμωξη.

Τρόποι αντιμετώπισης 

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος «απαιτείται πολύς κόπος και προσπάθεια σε μακροπρόθεσμο επίπεδο καθώς δεν υπάρχει μαγική λύση». Συγκεκριμένα η Δρ Μάρκου είπε ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχει εισαχθεί ερωτηματολόγιο το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους θεράποντες ιατρούς κατά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών μέσω του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ. Στο ερωτηματολόγιο οι γιατροί οφείλουν να αναφέρουν ποια ένδειξη υπάρχει για τη χρήση των φαρμάκων. «Είναι κάτι που ελπίζουμε ότι θα μας δώσει δεδομένα για το ποια αντιβιοτικά χορηγούνται σε διάφορες λοιμώξεις. Σημαντικό δεν είναι μόνο να τα χρησιμοποιούμε όταν πρέπει αλλά να χρησιμοποιούμε και το κατάλληλο αντιβιοτικό. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορέσουμε να κάνουμε και άλλες παρεμβάσεις με πρωτόκολλα εκεί και όπου χρειάζεται», ξεκαθάρισε. Παράλληλα τροχιοδρομείται και κάποια μορφή ανατροφοδότησης προς τους παρόχους ιατρούς, όπως το πόσες συνταγές γράφουν σε σχέση με τους συναδέλφους τους. Διευκρίνισε τέλος ότι αν θα γίνονται συγκρίσεις μεταξύ παρόχων τότε είναι σημαντικό να συγκρίνονται γιατροί που έχουν την ίδια ειδικότητα μεταξύ τους, καθώς η κάθε ειδικότητα έχει διαφορετικό πληθυσμό ασθενών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση