ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρά την κατακραυγή επιμένουν σε στάση εργασίας οι γιατροί

Σκληραίνουν τη στάση τους οι γιατροί, τι λέει η ΠΑΣΥΚΙ, και η επιτροπή δεοντολογίας

Μαίνεται η κόντρα των κρατικών γιατρών και του υπουργείου Υγείας μετά τον θάνατο του 10χρονου μαθητή την περασμένη Παρασκευή και την σύλληψη δύο γιατρών οι οποίοι τελούν υπό κράτηση μέχρι την Τετάρτη, καθώς η αστυνομία διερευνά εναντίων τους «πρόκληση θανάτου από αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις». 

Την ερχόμενη Τετάρτη οι δυο αναμένεται να οδηγηθούν εκ νέου στο επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας για να διαφανεί κατά πόσο θα ανανεωθεί το διάταγμα κράτησης τους, στην βάση των καταθέσεων που έλαβε η αστυνομία τις προηγούμενες μέρες τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον του 10χρονου όσο και από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των Γενικών νοσοκομείων Λάρνακας και Λευκωσίας.

Η όλη κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες πάντως έφερε την έντονη αντίδραση της ΠΑΣΥΚΙ η οποία προσπαθεί να αποτρέψει τα πυρά που δέχεται το τελευταίο διάστημα μετά την απόφαση για δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη, διαμαρτυρόμενη για την κατάσταση η οποία επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η συντεχνία των κρατικών ιατρών φαίνεται να εκφράζει την αντίθεσή της στη σύλληψη των δύο γιατρών χωρίς να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στη διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού. 

Δεν είναι εκδίκηση η διαθεσιμότητα

Την ίδια ώρα όπως προκύπτει από πηγές του Υπ, υγείας, δεν θεωρείται εκδικητική ενέργεια η διαθεσιμότητα των δυο γιατρών, κάτι που τόνισε και σε δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός. Η ΕΔΥ ενέκρινε το αίτημα όπως οι δύο γιατροί τεθούν σε διαθεσιμότητα, και οι ιδιες πηγές λένε πως είναι κάτι που προβλέπεται.

Με οδηγίες του υπουργού Υγείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι δύο γιατροί 

Οι περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας

Παράλληλα η «Κ» με σκοπό να διαπιστώσει τι προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας επικοινώνησε με το πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας του ΠΙΣ Βάσο Οικονόμου. Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου η ιατρική αμέλεια εξετάζεται από αστικά δικαστήρια και δεν προνοεί φυλάκιση, επισημαίνοντας ότι το αστικό δικαστήριο επιβάλλει αποζημίωση προς το άτομο που δέχθηκε την βλάβη η στους οικείους του εάν το άτομο έχει αποβιώσει λόγο της ιατρικής αμέλειας.

Στην περίπτωση αυτή με τους δύο γιατρούς όπως σημείωσε, ανεξάρτητα με το πώς θα κινηθούν οι οικείοι του παιδιού, η νομική υπηρεσία φαίνεται να μελετά εναντίων των δύο γιατρών το ενδεχόμενο εγκληματικής αμέλειας, αδίκημα το οποίο είναι ποινικό. Επισήμανε παράλληλα ότι οι ίδιοι ως επιτροπή δεοντολογίας του ΠΙΣ είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν την ολοκλήρωσης της διαδικασίας από πλευράς δικαιοσύνης, και στην συνέχεια να προχωρήσουν και να μελετήσουν εάν υπάρχουν πειθαρχικά αδικήματα εναντίων των συναδέλφων τους τα οποία βασίζονται στο κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου η ιατρική αμέλεια εξετάζεται από αστικά δικαστήρια

Καταληκτικά ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι μετά από δικές τους μελέτες ως επιτροπής δεοντολογίας δεν βρήκαν κάποια άλλη ποινική υπόθεση στο παρελθόν παρόμοια με αυτή, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν όπου γιατροί κλήθηκαν να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ μετά από καταδίκη τους για ιατρική αμέλεια από αστικά δικαστήρια, αλλά και ποινικές υποθέσεις οι οποίες ωστόσο αφορούσαν αλλά ποινικά αδικήματα εναντίων γιατρών.

Τι προτείνει η ΠΑΣΥΚΙ στους γιατρούς

Παράλληλα με την δίωρη στάση εργασίας η ΠΑΣΥΚΙ φαίνεται να εντείνει περαιτέρω την στάση της όσο αφορά τους γιατρούς κατά την διάρκεια εργασίας τους στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Συγκεκριμένα καλεί όλους τους Κυβερνητικούς Ιατρούς να τηρούν κατά γράμμα όλους τους Διεθνείς Κανόνες Ασφαλούς Ιατρικής Πρακτικής όσο αφορά τον μέγιστο αριθμό ασθενών που εξετάζουν (20 ημερησίως για τους ειδικούς και 30 για τους γενικούς ιατρούς), τις ώρες συνεχόμενης ιατρικής πρακτικής όπως και των κριτηρίων εισαγωγής και απόλυσης ασθενών.

Παράλληλα σε μια προσπάθεια να δείξει ότι οι γιατροί εργάζονται περισσότερες ώρες του κανονικού, τους καλεί να καταγράφουν τις ώρες μηνιαίας εργασίας κατά τον Μάιο και να τις υποβάλουν στην Συντεχνία ούτως ώστε να κινηθούν νομικά για την παραβίαση του Νόμου περί Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας. Ταυτόχρονα καλεί τους γιατρούς να εξετάζουν ασθενείς στην παρουσία νοσηλευτή για νομικούς και ηθικούς λόγους για να προστατεύεται όπως υποστηρίζουν τόσο ο ασθενής όσο και ο ιατρός.

Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τους γιατρούς να καταγράφουν τις ώρες μηνιαίας εργασίας τους

Σημειώνει δε ότι εκεί που οι οδηγίες είναι αδύνατο να ακολουθηθούν, λόγω έλλειψης προσωπικού, να αποσταλεί σχετική ενημερωτική επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας για να ληφθούν τα δέοντα μέτρα.

Τέλος ΠΙΣ – ΠΑΣΥΚΙ αναμένεται να εντείνουν την νέα τους κόντρα με το υπουργείο υγείας μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη κατά την διάρκεια της δίωρης στάσης. Την ίδια ώρα όπως σημειώνουν πηγές από τον ιατρικό κόσμο στην «Κ» θα πραγματοποιηθούν και τοπικές συνελεύσεις της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., για συζήτηση περεταίρω μέτρων που αφορούν την ασφάλεια των ασθενών αλλά και την επιτακτική ανάγκη για στήριξη των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση