ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δότες σπέρματος - Παράνομες κλινικές και απουσία ελέγχων από την έλλειψη μητρώου

Σοβαρά προβλήματα φαίνεται να προκαλεί η ανυπαρξία μητρώου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ακούστε την τοποθέτηση της κ. Σούπερμαν για το θέμα στο 7:26

Για την ανυπαρξία μητρώου για δότες ωαρίων / σπερματοζωαρίων που χρησιμοποιούνται για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Κύπρο, η οποία αναδείχθηκε μέσα από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίλησε στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» η Βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής, Ρίτα Σούπερμαν.

Σε ερώτηση γιατί από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει καταρτιστεί μητρώο, η κ. Σούπερμαν είπε πως πρόκειται για ακόμα μια περίπτωση που δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία. Σύμφωνα με την ίδια, το μητρώο έπρεπε να καταρτιστεί εδώ και 8 χρόνια και η ανυπαρξία του ελλοχεύει κινδύνους καθώς δημιουργούνται παράνομες κλινικές, ενώ κλινικές στις οποίες οι πολίτες προσφέρουν γενετικό υλικό δεν ελέγχονται καθόλου από το Υπουργείο Υγείας. Βέβαια, όπως είπε, υπάρχει νομοσχέδιο στην Επιτροπή Υγείας το οποίο συζητείται και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα τελειώσει γρήγορα η συζήτηση.

«Φαίνεται ότι είναι ανεξέλεγκτο το θέμα αυτό διότι είδαμε και κλινικές σε άλλες επαρχίες της Κύπρου να παραλαμβάνουν ωάρια/σπερματοζωάρια και να μην δηλώνουν τους δότες, με αποτέλεσμα να έχουμε επιπτώσεις και στην ίδια κοινωνία που ζούμε». Αναφέρθηκε μάλιστα σε δότρια ωαρίων που επισκέφθηκε κλινική και έλαβε θεραπεία που την οδήγησε στο νοσοκομείο με μόλυνση. Η εν λόγω κοπέλα κατέληξε στην Αστυνομία και εκεί διαπιστώθηκε ότι γινόταν στρατολόγηση αλλοδαπών γυναικών για να δώσουν τα ωάριά τους. 

Η κ. Σούπερμαν ανέφερε ωστόσο ότι κύριο θέμα της χθεσινής συζήτησης ήταν η εξισορρόπηση των δικαιωμάτων όλων των εμπλεκόμενων μερών και το δικαίωμα των παιδιών να γνωρίζουν τους βιολογικούς τους γονείς. «Μιλήσαμε για την άρση της ανωνυμίας του δότη η οποία δεν έχει ρυθμιστεί ικανοποιητικά ούτε σε εθνικό επίπεδο, ούτε υπάρχει ενιαία πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η Κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει εισηγηθεί προς τα κράτη-μέλη την σταδιακή απαγόρευση της ανωνυμίας του δότη», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση