ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Ολομέλεια την Παρασκευή τροποποιήσεις για τον ΟΚΥπΥ

Σε ερωτήματα βουλευτών απάντησε κάτα την σημερινή συνεδρία ο υπουργός Υγείας

Newsroom K

Στην Ολομέλεια οδηγούνται την Παρασκευή οι τροποποιήσεις που αφορούν την νομοθεσία που διέπει τον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας, αρμόδιου για να οδηγήσει στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Κώστα Κωνσταντίνου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων των μελών του Συμβουλίου του οργανισμού απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκρουση συμφερόντων». Θεωρώ, σημείωσε ο κ. Ιωάννου, «ότι έχουμε δώσει όλες τις απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Επιτροπή θα δει θετικά τις απαντήσεις μας».

«Ειδικά για το ένα θέμα που ήταν καθαρά κακή διατύπωση του νόμου και το έχουμε εντοπίσει και ζητούμε να αλλάξει εάν υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση, θεωρώ και το δηλώνω, ότι η καθυστέρηση γίνεται για άλλους λόγους και για να καθυστερήσει το όλο εγχείρημα της αυτονόμησης και της εφαρμογής του ΓεΣΥ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «για εμένα είναι ξεκάθαρο».

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για την έξωθεν καλή μαρτυρία του Προέδρου του Συμβουλίου και κατά πόσο τον προβλημάτισαν απάντησε «όχι, διότι αν υπήρχε κάτι το μεμπτό, νομίζω γνωρίζετε την νοοτροπία των Άγγλων, θα ήταν οι πρώτοι που θα ζητούσαν έρευνα». «Ούτε έρευνα ζητήθηκε, ούτε έγινε κάτι. Το να γράφει μια εφημερίδα σε ένα άρθρο αυτό δεν σημαίνει τίποτα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση αναφορικά με τοποθέτησή του ενώπιον της συνεδρίας ότι θα ήταν ρατσιστικό να επιλέγεται κάποιος με βάση την εθνική του καταγωγή εξήγησε ότι «το ρατσιστικό το είπα με την έννοια ότι (ρωτήθηκα) γιατί επιλέξαμε Άγγλους και όχι Κύπριους». Και λέω, σημείωσε, «διότι είναι δικαίωμα, μπορεί να διαλέξεις οποιονδήποτε θέλεις. Δεν πρέπει να το παίρνουμε ρατσιστικά και να πρέπει να είναι μόνο Κύπριοι. Με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε να ήταν μόνο από μια επαρχία της Κύπρου και όχι από κάποια άλλη».

«Η προσπάθεια που είχε γίνει από τον προηγούμενο Υπουργό ήταν να διαλέξει τα καλύτερα δυνατά άτομα για το Συμβούλιο αυτού του Οργανισμού, ο οποίος θα τρέξει την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε μετά το 1963 και από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις», είπε.

«Όταν διορίζει Πρόεδρο ενός Συμβουλίου κάποιον που είναι και Sir στην Αγγλία με την προϊστορία που έχει, τί να πω», σημείωσε ενώ αναφορά έκανε και στην τεράστια εμπειρία του Προέδρου του ΔΣ Ντέιβιντ Νίκολσον.

Σε ερώτηση για το αν ήταν θετική η θητεία του στο NHS o κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «η δική μας η εκτίμηση είναι ότι έχει κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά όχι μόνο στην Αγγλία, σε πάρα πολλές χώρες». Σε επιπρόσθετη ερώτηση για τις απεργίες που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του είπε ότι «αναφέρετε μεμονωμένα κάποιες πράξεις, τις οποίες εγώ πρέπει να τις επιβεβαιώσω, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όταν προσπαθείς να κάνεις μια μεταρρύθμιση, φαντάζομαι αυτό συνέβη και στην Αγγλία, υπάρχουν αντιδράσεις από οργανωμένα σύνολα».

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι «έχει διεκπεραιωθεί η συζήτηση στην παρουσία του Υπουργού Υγείας ο οποίος έχει απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και προβληματισμούς οι οποίοι υπήρξαν των συναδέλφων Βουλευτών».

Πρόσθεσε ότι παρέμενε μια εκκρεμότητα όσον αφορά την κατάθεση των δηλώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και είχε υποσχεθεί ότι θα κατατεθούν σήμερα ή το αργότερο μέχρι αύριο στη Βουλή». Ενημέρωσε ωστόσο ότι ερχόμενος προς την αίθουσα Τύπου της Βουλής είδε την Διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Υγείας Αναστασία Ανθούση η οποία και τον ενημέρωσε ότι έχει παραδώσει τις δηλώσεις των μελών του Συμβουλίου στη Βουλή.

Ως εκ τούτου, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου, «καμία εκκρεμότητα δεν υπάρχει πλέον και το συγκεκριμένο θέμα θα αχθεί ενώπιον της Ολομέλειας για τοποθέτηση και ψήφιση».

«Αν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι έχουν οποιεσδήποτε ενστάσεις ή οποιεσδήποτε άλλες προσεγγίσεις, αυτά είναι θέματα και ζητήματα τα οποία μπορούν να λεχθούν και να συζητηθούν ενώπιον της Ολομέλειας», πρόσθεσε.

Σύγκρουση συμφερόντων βλέπει ο Σιζόπουλος

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε «την απογοήτευσή μου από τα όσα άκουσα προηγουμένως από τον κ. Υπουργό και την προσπάθεια που καταβάλλεται να στραφεί προς μια άλλη κατεύθυνση ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ο οποίος γίνεται αυτή την στιγμή για να διακριβωθεί εάν και κατά πόσον οι πρόνοιες της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή των περασμένο χρόνο, στην προκειμένη περίπτωση του διορισμού του ΔΣ για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, έχουν τηρηθεί».

Πρόσθεσε ότι «το ΔΣ, απ’ ότι γνωρίζετε, ήδη εργάζεται, συνεδριάζει, λειτουργεί και σχεδιάζει». Ως εκ τούτου, διερωτήθηκε, «που βλέπετε ότι υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση και οποιαδήποτε προσπάθεια κωλυσιεργίας για την μη εφαρμογή του ΓεΣΥ»;

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, εάν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, έχει δημιουργηθεί γιατί ακριβώς το Υπουργείο Υγείας έρχεται αναδρομικά και ζητά την τροποποίηση της νομοθεσίας για να καλύψει ουσιαστικά παρατυπίες, οι οποίες ενδεχομένως έχουν γίνει αναφορικά με τη διαδικασία του διορισμού». Και επίσης, πρόσθεσε, «από το γεγονός ότι ενδεχομένως - και το είπα και την περασμένη φορά έστω και αν κάποια μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν σκόπιμα να το παραποιήσουν – να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων».

«Έχουμε κάθε δικαίωμα ως Βουλή να διερευνήσουμε την συγκεκριμένη πτυχή», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ακόμη ότι «με τις απαντήσεις που πήραμε σήμερα, το ενδεχόμενο της σύγκρουσης συμφερόντων να ενισχύεται ακόμη περισσότερο». Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας αρνήθηκε εδώ και 15 ημέρες να καταθέσει στη Βουλή τις δηλώσεις για σύγκρουση συμφερόντων που υπέγραψαν τα μέλη του ΔΣ και επικαλέστηκε πληροφορίες ότι ενδεχομένως δεν υπέβαλαν όλοι τη δήλωσή τους.

Έθεσε το ερώτημα «γιατί το Υπουργείο αρνήθηκε και σκόπιμα απέφυγε να καταθέσει τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Τί θέλει να κρύψει, ποιους θέλει να καλύψει ή τι θέλει να συγκαλύψει»; Σύμφωνα με τον ίδιο η τροποποίηση που επιχειρείται να γίνει στην νομοθεσία «δεν είναι για να ενισχύσει την διαφάνεια, τον έλεγχο και ενδεχομένως την χρηστή διοίκηση και λειτουργία του συγκεκριμένου Συμβουλίου, αλλά κινούνται οι τροπολογίες ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιζόπουλος έκανε λόγο για σκοπιμότητες και εξέφρασε την άποψη ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να οδηγηθεί ο δημόσιος τομέας της υγείας στην ιδιωτικοποίηση.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Γεώργιος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν «να μην προηγήθηκε, πρώτα απ’ όλα, οποιαδήποτε διαβούλευση με φορείς που εμπλέκονται με θέματα υγείας πριν από την ανακοίνωση των προσώπων που διορίστηκαν στο Συμβούλιο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας»;

Μας έχει πει και ο ίδιος ο Υπουργός, πρόσθεσε, «ότι διόρισαν πρόσωπα ανώτατου ήθους και επαγγελματικού επιπέδου, εγνωσμένου κύρους και εντιμότητας». Δηλαδή, διερωτήθηκε, «υπάρχει έλλειψη εντιμότητας και ανώτατου ήθους από τους συμπατριώτες μας»; Έκανε ακολούθως αναφορά στο ύψος του μισθού του κ. Νίκολσον €60.000 ετησίως και των άλλων δύο μελών του Συμβουλίου από την Αγγλία ύψους €30.000.

«Είμαι σίγουρος ότι με αυτούς τους δύο διορισμούς των τριών ξένων ελλοχεύει κίνδυνος να τεθούν στο περιθώριο πρόσωπα που γνωρίζουν την κυπριακή πραγματικότητα», είπε.

Αναφορά έκανε και στον προϋπολογισμό του οργανισμού, λέγοντας ότι «δεν ξέρω ποιος προϋπολογισμός εγκρίθηκε διότι ο προϋπολογισμός που έχουμε σήμερα μπροστά μας δεν συνάδει και δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που μας έχουν παρουσιάσει». Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι οι συνεδριάσεις θα γίνονται στην αγγλική γλώσσα, όπως και στα αγγλικά θα τηρούνται τα πρακτικά. «Αν είναι δυνατόν σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα για την οποία αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα, οι συνεδριάσεις αυτές να γίνονται στην αγγλική γλώσσα», είπε.

«Και δεν είμαι ρατσιστής, αλλά υπάρχουν αρκετά άτομα Ελληνοκύπριοι οι οποίοι μπορούν να κάνουν αυτή την δουλειά», πρόσθεσε. Αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι οι τρεις συνεδριάσεις στην Κύπρο δεν πραγματοποιήθηκαν με παρόντες τα τρία μέλη από την Αγγλία αλλά μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης με κόστος €15.315.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση