ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:23
 

Στήριξη ΠΑΣΥΔΥ στους ειδικευόμενους ιατρούς

Με την αναθεωρημένη νομοθεσία του Ελληνικού κράτους οφείλουν να υπηρετήσουν ως Γιατροί Υπαίθρου στην ελληνική επαρχία

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ εκφράζει την αμέριστη στήριξη του και καταβάλλει προσπάθειες επίλυσης του σοβαρού προβλήματος που προκύπτει με τους Ειδικευόμενους Ιατρούς των Κρατικών Νοσηλευτηρίων της Κύπρου από την αναθεώρηση της σχετικής Ελληνικής Νομοθεσίας.

Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ, με την αναθεωρημένη νομοθεσία του Ελληνικού κράτους, οι ειδικευόμενοι ιατροί οφείλουν προ της περάτωσης της απαιτούμενης διάρκειας εκπαίδευσης τους και της συμμετοχής τους στις σχετικές εξετάσεις, να υπηρετήσουν ως Γιατροί Υπαίθρου στην ελληνική επαρχία.

Το πρόβλημα, αναφέρεται, επιτείνεται για τους ειδικευόμενους ιατρούς οι οποίοι απόκτησαν το πτυχίο ιατρικής από άλλες χώρες εκτός Ελλάδας και οι οποίοι για απόκτηση ειδικότητας θα πρέπει να παρακαθίσουν στις εξετάσεις του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας. Αυτή η ομάδα ιατρών θα πρέπει πέραν από την υπηρεσία τους στην Ελληνική επαρχία, να λάβουν Άδεια Άσκησης επαγγέλματος από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, κάτι που προϋποθέτει απόδειξη μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, με καταχώρηση διεύθυνσης κατοικίας και ενεργού τραπεζικού λογαριασμού με κατάθεση μεγαλύτερη των €4,000.

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, σημειώνεται, δεκάδες γιατροί που απόκτησαν το πτυχίο ιατρικής μετά το 2015 και κάνουν ειδίκευση στην Κύπρο δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την ειδίκευση τους και να αποκτήσουν τον τίτλο Ειδικού Ιατρού.

Σύμφωνα με τους ειδικευόμενους ιατρούς, τόσο οι ίδιοι όσο και το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου δεν είχαν ενημερωθεί για τις αλλαγές στη νομοθεσία οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2014 μαζί με πολλές άλλες αλλαγές και ρυθμίσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των απαιτήσεων της τρόικας.

Επισημαίνεται ότι το θέμα έχει τεθεί και συζητηθεί από τους εκπροσώπους του Κλάδου με τον Υπουργό Υγείας, με την εισήγηση για τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου ούτως ώστε να εξαιρούνται όσοι γιατροί πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της Ειδικότητάς τους στην Κύπρο με την υπογραφή επιπρόσθετα προσωπικής δεσμευτικής δήλωσης για μη εργασία στην Ελλάδα εκτός και αν ο ενδιαφερόμενος Ειδικός Ιατρός υπηρετήσει στην Ελληνική επαρχία. Η πρακτική αυτή, αναφέρεται, εφαρμόστηκε στο παρελθόν για τους Κύπριους ειδικευόμενους ιατρούς.

Η ΠΑΣΥΔΥ καλεί το Υπουργείο να επισπεύσει και να ενδυναμώσει την επικοινωνία και τις προσπάθειες που καταβάλει προς το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας, γιατί με την παρούσα ρύθμιση οι ειδικευόμενοι ιατροί παραμένουν εκτεθειμένοι χωρίς δικαίωμα απόκτησης ειδικότητας, ενώ ταυτόχρονα το Κυπριακό ιατρικό σύστημα θα στερηθεί την υπηρεσία νέων ειδικών ιατρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

X