ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:14
 

Υπ. Υγείας: Ένα στα δέκα νεογνά γεννιέται πρόωρο στην Κύπρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Κύπρο στη 13η θέση Παγκοσμίως

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο ένα στα δέκα νεογνά γεννιέται πρόωρο, με το ποσοστό πρόωρου τοκετού να είναι περίπου 10%, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Κύπρο στη 13η θέση Παγκοσμίως, κατ’ αναλογία πληθυσμού, όσον αφορά στην προωρότητα.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Προωρότητας (17 Νοεμβρίου), αναφέρθηκε πως οι αριθμοί αυτοί αποκαλύπτουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην προωρότητα και τις πολλαπλές συνέπειές της στον οικογενειακό και κοινωνικό ιστό.

Τη δημοσιογραφική διάσκεψη παραχώρησε ο σύνδεσμος «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», κατά την οποία ανακοίνωσε σειρά δράσεων όπως τη φωταγώγηση από τον Υπουργό Υγείας του Μακάρειου Νοσοκομείου στο χρώμα της Προωρότητας, το Gala Dinner σε συνεργασία με τον Κυπροιταλικό επιχειρηματικό σύνδεσμο και το Τάγμα Ιπποτών Μάλτας στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή της Ελληνίδας ερμηνεύτριας Φωτεινής Δάρρα, υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εκστρατεία ενημέρωσης και παζαράκι στο Mall of Cyprus και το Preemies Fun Day στο Μακάρειο Νοσοκομείο το οποίο περιλαμβάνει στόλισμα χριστουγεννιάτικού δέντρου στη μονάδα και δώρα στα παιδιά.

Όπως αναφέρθηκε οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την ποδηλασία αγάπης εις μνήμη του Πάνου Ευριπίδου, η οποία θα ξεκινήσει από τη Λεμεσό και θα τερματίσει στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Η Πρόεδρος του συνδέσμου «Θερμοκοιτίδας Αγάπης», Έλενα Μαλμηδούρη Χατζηχάννα, σημείωσε στην ομιλία της ότι 14,9 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα σε όλον τον κόσμο και ολοκλήρωσε με την ευχή η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» μαζί με τα ΜΜΕ να δώσουν από κοινού τον αγώνα για να ακουστεί η φωνή όλων αυτών των βρεφών που δίνουν την πρώτη προσωπική τους μάχη στις θερμοκοιτίδες.

Κατά το χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας έκανε αναφορά στην επιτακτική ανάγκη για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης και ταυτόχρονα εξήρε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» για τη διοργάνωση της σειράς των εκδηλώσεων.

Ταυτόχρονα, συνεχάρη όλα τα μέλη του συνδέσμου εκφράζοντας τη στήριξη τόσο του ιδίου όσο και των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στο έργο της «Θερμοκοιτίδας Αγάπης».

Σημείωσε ότι «κάθε χρόνο γεννιούνται 500.000 πρόωρα νεογνά στην Ευρωπαϊκή Ένωση», για να προσθέσει ότι «αυτό καθιστά τα πρόωρα νεογνά τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδιών στην Ευρώπη.

«Τα ποσοστά πρόωρου τοκετού στην Ευρώπη ποικίλουν από 6,3% έως 11,4%», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» ιδρύθηκε το 2011 για να αγωνιστεί απέναντι σε αυτή την ανάγκη με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προωρότητα και τις άλλες αιτίες που επιβάλλουν τη νοσηλεία ενός νεογνού στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και τη στήριξη των νεογνών, των γονέων τους και του Προσωπικού της Μονάδας στον καθημερινό αγώνα τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Ο κ. Άντρος καλά κάνει να δει ψυχολόγο. Η εμμονή του να αντιπολιτεύετε έχει καταλήξει ασθένεια. »
ΑΚΑ  |  09:37

Σ.Κυριακίδου: Θλίψη και απογοήτευση για την ποινή στον παιδεραστή

«Γίνεται να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης το …γεγονός για αυτοπροβολή ως η …προστάτης των αδυνάτων; …δεν ...»
Ai Em  |  09:20

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση