ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:31
 

Μεμονωμένο το περιστατικό με τις πλαστές άδειες οικοδομής

Ιδιαίτερη προσοχή από τους ιδιοκτήτες συστήνουν αδειοδοτημένοι αρχιτέκτονες

Newsroom K

Ο χαρακτηρισμός (πρωτοφανές) που συνόδευσε το περιστατικό ανέγερσης οικοδομής με πλαστές άδειες από αρχιτέκτονα που δεν κατείχε την απαραίτητη άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από το ΕΤΕΚ, αποδεικνύεται ότι δεν ήταν σχήμα λόγου αλλά η πραγματικότητα. Ένα εικοσιτετράωρο μετά την αποκάλυψη ότι 37χρονη αρχιτέκτονας έχτιζε οικίες χωρίς νόμιμες άδειες οικοδομής, και χωρίς να είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα του ΕΤΕΚ, το όλο συμβάν έχει προκαλέσει αίσθηση τόσο στο χώρο των επαγγελματιών αρχιτεκτόνων όσο και σε αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Αρχιτέκτονες με τους οποίους μιλήσαμε μας είπαν, ότι δεν υπάρχει προηγούμενο παρόμοιου συμβάντος όπου αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, ότι προχώρησε ένα κατασκευαστικό έργο με πλαστά έγγραφα.

Μάλιστα αξιωματούχοι του ΕΤΕΚ μόλις πληροφορήθηκαν το περιστατικό έκπληκτοι, ζητούσαν να μάθουν αν πρόκειται για πραγματικότητα ή υπερβολή. Πηγές από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, η οποία κατήγγειλε την δράση της 37χρονης μας έλεγαν πως η φερόμενη απάτη με πλαστές άδειες οικοδομής ήταν καταδικασμένη εξ αρχής, μιας και όπως υποστήριξαν σε κάποια φάση των σχετικών διαδικασιών θα αποκαλυπτόταν ότι υπήρχε πλαστογράφηση εγγράφων.

Όπως έγινε στη συγκεκριμένη υπόθεση. Αρχιτέκτονες μέλη του ΕΤΕΚ μας έλεγαν πως με βάση την διαδικασία που υπάρχει, η μόνη περίπτωση εξασφάλισης μη νόμιμων αδειών είναι η πλαστογραφία. Σε διαφορετική περίπτωση κάθε σκέψη για παρανομία θα είχε ανακοπεί στα αρχικά στάδια όπου απαραίτητη προϋπόθεση για κατάθεση εγγράφων είναι η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος από το ΕΤΕΚ.

Όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά ο καλύτερος τρόπος προστασίας των ιδιοκτητών είναι ο έλεγχος από τους ίδιους αν ο αρχιτέκτονας στον οποίο θα αποταθούν είναι καθόλα νόμιμος και δικαιούται να παρέχει τις ανάλογες υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις εκείνες όπου ενδεχομένως να έχουν ανεγερθεί κατοικίες με μη νόμιμες άδειες χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να το γνωρίζουν, όπως μας ειπώθηκε, οι οικοδομές δεν διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο. Νοουμένου ότι οι κατασκευές κινούνται εντός των πλαισίων και δεν υπάρχουν κατασκευαστικές παρανομίες, ο ιδιοκτήτης μπορεί να αποταθεί εκ των υστέρων σε νόμιμους αρχιτέκτονες για την έκδοση των απαραίτητων αδειών.

Καταδικάζει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων

Στο συγκεκριμένο περιστατικό αντίδραση υπήρξε από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καταδικάζει το όλο συμβάν υποστηρίζοντας ότι λανθασμένα γίνεται αναφορά σε αρχιτέκτονα.

«Σε σχέση με το πρωτοφανή περιστατικό σύλληψης ατόμου, που χρησιμοποιεί τον τίτλο του αρχιτέκτονα και θεωρείται ύποπτο για πλαστές άδειες οικοδομής και παράνομης άσκησης του επαγγέλματος, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ως ο κατεξοχήν επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας που εκπροσωπεί την αρχιτεκτονική στην Κύπρο καταδικάζει δημόσια την ενέργεια αυτή και αναφέρει τα ακόλουθα.

Η χρησιμοποίηση του τίτλου του «αρχιτέκτονα» από άτομα, τα οποία δεν έχουν την επιστημονική κατάρτιση, το πτυχίο τους δεν είναι αναγνωρισμένο και δεν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μελών του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) είναι παράνομη, καταδικαστέα και καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή ανάθεσης των υπηρεσιών τους.

Για ανάθεση υπηρεσιών οποιασδήποτε φύσης εργασίας (ανέγερση κατοικιών, ανακαινίσεις, αγοράς, αποκατάσταση διατηρητέας οικοδομής κ.α.) ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου προτρέπει τους πολίτες να επιλέγουν ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ και μόνο, οι οποίοι έχουν Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος από το ΕΤΕΚ.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου με σκοπό την προστασία του επαγγέλματος και των μελών του αναφέρει ότι, τα μέλη του είναι εγγεγραμμένοι στο ΕΤΕΚ και λειτουργούν πάντα με κώδικα ηθικής και επαγγελματικής δεοντολογίας. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου παραμένει στη διάθεση του κοινού για να τους παρέχει την οποιαδήποτε πληροφορία που σχετίζεται με την ορθότητα των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούν για την ανάθεση υπηρεσιών τους και μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 22672887 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση cyprus.architects.association@cytanet.com.cy

Αναφέρεται επίσης ότι, οι δημοσιογραφικοί τίτλοι στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης είναι λανθασμένοι και παραπλανητικοί προς την κοινή γνώμη, καθώς το συγκεκριμένο άτομο, παράνομα επικαλείται τον τίτλο του «αρχιτέκτονα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Προδρόμου: Έτοιμοι για Τριμερή ακόμα και τον Οκτώβριο

«Ρωτείστε και τον Άντρο τoν φίλο του Ακιντζί αν συμφωνεί!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Σήμερα στην «Κ»: Πώς ΗΠΑ και Ρωσία έστρωσαν χαλί στην Τουρκία

«Τελικά τρεις ανάγωγοι, φιλοχρήματοι και ανιστόρητοι κυβερνούν τη Γή μας!»
ΑΚΑ  |  10:11

Προειδοποιεί για κυρώσεις ο Τραμπ, θα ανταποδώσουμε λέει ο Τσαβούσογλου

«Όταν αφήσεις την άρκαστη και απλώσει, δύσκολα την εξολοθρεύεις! Ακούς κύριε Τραμπ? »
ΑΚΑ  |  08:43

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X