ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔ για το νέο σύστημα διορισμών

Δήλωση ΠΟΕΔ για το νέο σύστημα διορισμών σε σχέση με τους συμβασιούχους έκτακτους εκπαιδευτικούς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με σκοπό να απαιτήσει την αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για το νέο σχέδιο διορισμών στην εκπαίδευση, καθώς και την υιοθέτηση του καθεστώτος αορίστου χρόνου και στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως υποδεικνύεται μέσα κι από σχετική απόφαση δικαστηρίου, η ΠΟΕΔ πραγματοποίησε σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, όπου και επέδωσε σχετικό υπόμνημα προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή.

Το υπόμνημα παρέλαβε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, κ. Σοφία Ιωάννου - Γεωργίου. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, επιδίδοντας το υπόμνημα, είπε ότι είναι στη διάθεση του Υπουργού Παιδείας το συντομότερο να συζητήσουν μαζί του το συγκεκριμένο θέμα.

Η κ. Ιωάννου, παραλαμβάνοντας το υπόμνημα είπε ότι το Υπουργείο αντιλαμβάνεται τα θέματα που τους απασχολούν.

«Είναι πάντα πρόθεση του Υπουργείου να λειτουργεί με τρόπο ανθρώπινο και δίκαιο και ήταν πάντα από την αρχή πρόθεση του να δει όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εμπλέκονται, εννοείται μέσα στα πλαίσια του καλώς νοούμενου συμφέροντος του εκπαιδευτικού συστήματος του τόπου μας. Τα θέματα που εγείρετε δεν εξαρτώνται μόνο από το Υπουργείο Παιδείας. Θα μεταφέρω το υπόμνημα σας στον Υπουργό και τα θέματα σας θα εξεταστούν», πρόσθεσε.

Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Όχι, στο νέο Σχέδιο Διορισμών, Αορίστου χρόνου τώρα, Απαξίωση πτυχίου, Ρουσφέτι στην Παιδεία, Λογοθεραπευτές», και φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαστε στην Κύπρο του 2017. Φτάνει αδικίες στη νέα τη νέα γενιά», «Ζητούμε αορίστου και στην παιδεία, διασφαλίστε όλους όσοι έχουν υπηρεσία», «Καιρός να μας ακούσετε εσείς στα Υπουργεία, όλα αυτά που κάνετε πλήττουν την παιδεία», «30 μήνες τώρα στις τάξεις, στα θρανία και εσείς τους οδηγείτε στην ανεργία», «Δεν είμαστε ικέτες, αλλά παιδαγωγοί, να πάρετε το θέμα πίσω στη Βουλή» .

Ακολούθησε πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου και και εκεί επιδόθηκε σχετικό υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Το υπόμνημα παρέλαβε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Κύπρος Κυπριανού. Υπομνήματα παρέδωσαν και σε κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του για τη σημερινή διαμαρτυρία είπε ότι η νομοθεσία η οποία ρυθμίζει το σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο του 2015.

«Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησης αυτής της νομοθεσίας», ανέφερε.

Εξήγησε ότι «η ρύθμιση του θέματος των εκπαιδευτικών που είχαν συμπληρώσει 30 μήνες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ως μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί, είχε συζητηθεί κατά κόρο κατά την προετοιμασία της νομοθεσίας για το νέο σύστημα διορισμώ». Εκεί, πρόσθεσε ο κ. Καδής, «διαφάνηκε με βάση τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας ότι ήταν αδύνατο να διασφαλιστούν κατά κάποιο τρόπο οι εκπαιδευτικοί αυτοί, γι’ αυτό προχωρήσαμε σε άλλες ρυθμίσεις οι οποίες είναι ευνοϊκές για τους εκπαιδευτικούς αυτούς, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι έγιναν γύρω 1.500 μόνιμους διορισμούς μέσα στην τριετία αυτή, οι οποίοι αντιμετώπισαν σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα αυτό το ευαίσθητο».

Ανέφερε, επίσης, ότι στο νέο σύστημα διορισμών πριμοδοτείται ιδιαίτερα η εμπειρία, άρα αυτοί οι εκπαιδευτικοί αποκτούν ένα προβάδισμα έναντι των άλλων που θα διεκδικήσουν θέση, ενώ η Βουλή επέκτεινε την μεταβατική περίοδο μέχρι το 2027.

«Άρα σημαίνει ότι μέχρι το 2027 οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα μπορούν να εισέρχονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και με το υφιστάμενο σύστημα διορισμών, αλλά και με το νέο σύστημα διορισμών», είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας «οι ίδιοι επιλέγουν μέσα από ποια διαδικασία μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα διορισμών».

«Θεωρώ ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του το Υπουργείο έκανε ότι μπορούσε να κάνει και η πολιτεία γενικότερα», σημείωσε.

Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμη ότι «υπήρξαν νομικές διαδικασίες πάνω στις οποίες εδράζονται και οι διαμαρτυρίες της ΠΟΕΔ. Από την αρχή, η έγνοια μας ήταν να διασφαλίσουμε αυτούς τους εκπαιδευτικούς». «Εάν μέσα από αυτές τις διαδικασίες προκύψουν νέα δεδομένα, το Υπουργείο είναι έτοιμο να επανεξετάσει τρόπους διαφορετικής ρύθμισης του θέματος των εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο εκπαιδευτικό σύστημα ως μη μόνιμοι», συμπλήρωσε.

Αυτό, όμως, που δεν είναι έτοιμοι και σε καμία περίπτωση δεν συζητάνε είναι την αναβολή της εφαρμογής του νέου συστήματος διορισμών, ανέφερε.

«Είναι μια πολιτική η οποία συζητείται και εκκρεμεί από την δεκαετία του 1980», συνέχισε ο ίδιος. Επιτέλους, είπε, «μετά από δεκαετίες συζητήσεων, φτάσαμε στην έγκριση μιας νέας νομοθεσίας η οποία εισάγει στο εκπαιδευτικό μας σύστημα τους εκπαιδευτικούς όχι στη βάση του πότε πήρε ο καθένας το πτυχίο του αλλά στη βάση των προσόντων, της εμπειρίας, της επιτυχίας τους στις εξετάσεις που είναι καθαρά ποιοτικά κριτήρια και αυτή την διαδικασία δεν είμαστε σε καμία περίπτωση έτοιμοι να την αναβάλουμε».

«Είμαστε προσηλωμένοι στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Αν στην πορεία προκύψουν νέα δεδομένα , είμαστε έτοιμοι να τα εξετάσουμε και να κάνουμε ανάλογες ρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί δικαιολογημένη την σημερινή διαμαρτυρία, ο κ. Καδής είπε ότι δεν την θεωρεί δικαιολογημένη «γιατί όλων ο σκοπός μας πρέπει να είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος και θεωρώ ότι το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας και του εκπαιδευτικού συστήματος υπηρετείται με την άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμών».

Απαντώντας σε ερώτηση για την προσφυγή εκπαιδευτικού στη δικαιοσύνη η οποία δικαίωσε τον εκπαιδευτικό, ο κ. Καδής είπε ότι ήταν μια ατομική προσφυγή η οποία έχει εκδικαστεί πρωτόδικα και πρόσθεσε ότι η Νομική Υπηρεσία και όχι το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εφεσιβάλλει αυτή την υπόθεση και υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει.

«Μπορεί να διαρκέσει ένα, δύο, πέντε ή δέκα χρόνια. Μπορεί η πολιτεία να παραμείνει εγκλωβισμένη σε αυτές τις δικαστικές διαδικασίες και να αναστείλει την εφαρμογή μιας τόσο σημαντικής πολιτικής για δέκα χρόνια; Αυτό είναι ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει και η ΠΟΕΔ και όσοι επιθυμούν την αναστολή της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, μιλώντας στα μέλη της Οργάνωσης έξω από το Υπουργείο Παιδείας, είπε ότι μαζεύτηκαν για ένα δικαίωμα που έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρετήσει και το έχουν υπηρετήσει πολύ αξιοπρεπώς αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα με 30μηνη και πλέον υπηρεσία.

«Είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται και πρέπει να αναγνωριστεί και από την κυπριακή πολιτεία και από την Κυβέρνηση και από την Βουλή. Αυτό το καθεστώς σε όλη την Ευρώπη, είναι αναγνωρισμένο και εμείς είμαστε σίγουροι ότι δεν μπορεί παρά να αναγνωριστεί και στην Κύπρο. Σήμερα, δυστυχώς, με τα νέα δεδομένα, με τον τρόπο που να εφαρμοστεί το νέο σύστημα διορισμών, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα, τα οποία έχουμε επεξηγήσει, όλο αυτό το διάστημα και στη Βουλή, και στα κόμματα και όπου έτυχε να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Φυλακτού είπε ότι η ΠΟΕΔ σήμερα έστω και μόνη παλεύει γι’ αυτό το δίκαιο αίτημα και πρόσθεσε ότι από το πρωί, έχουν λάβει τηλεφωνήματα και από καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης που έχουν το 30μηνο ότι είναι στο πλευρό τους και θα έχουν μια συνεργασία γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα το οποίο πρέπει να διαχειριστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Ανέφερε ότι έχουν λάβει την ενημέρωση και την πληροφόρηση ότι όχι μόνο επιβάλλεται να αναγνωριστεί το καθεστώς αορίστου χρόνου, αλλά η μη αναγνώριση του αορίστου χρόνου επιβάλλεται να ποινικοποιηθεί και από την Βουλή.

Ο λογοθεραπευτής Κώστας Χατζηθωμάς, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα αντιδρούν στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας που μέσα από το νέο Σχέδιο Διορισμών προσπαθεί να πετάξει στο μακρύ κατάλογο των ανέργων χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έχουν συσσωρεύσει εμπειρία και ασχολούνται με θεραπείες παιδιών στις δημοτική εκπαίδευση.

Η Πρόεδρος της Κλαδικής Αντικαταστατών της ΠΟΕΔ Σοφία Κακουλή, σε δήλωση της είπε ότι ως έκτακτοι εκπαιδευτικοί ζητούν την εφαρμογή του καθεστώτος αορίστου χρόνου και στην εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι ζητούν πρωτίστως την παγοποίηση της εφαρμογής του νέου Σχεδίου Διορισμών στην εκπαίδευση μέχρι ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα.

«Στην Δημοτική Εκπαίδευση, είμαστε 400 περίπου εκπαιδευτικοί οι οποίοι επηρεαζόμαστε και έχουμε ήδη υπερκαλύψει το 30μηνο. Ζητούμε, συνεπώς, από τα κόμματα και την Κυβέρνηση, όπως εξετάσουν ενδελεχώς το όλο ζήτημα», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔ αναφέρει ότι η έναρξη της εφαρμογής του Νέου Σχεδίου Διορισμών στην Εκπαίδευση καθίσταται, κατά γενική ομολογία, αρκούντως προβληματική και ιδιαίτερα επισφαλής.

«Οι αρνητικές εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση του Σχεδίου, επιβάλλουν, κατ’ εμάς, την προσεκτική επανεξέταση της σχετικής Νομοθεσίας και την υιοθέτηση των αναγκαίων τροποποιήσεων που θα διασφαλίσουν τη σωστή εφαρμογή του.Η ΠΟΕΔ έχει, για τους λόγους αυτούς, ζητήσει τόσο με απευθείας διαβήματά της προς τον αρμόδιο Υπουργό της Παιδείας όσο και, με την ευκαιρία της συζήτησης από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής των Κανονισμών για τις Εξετάσεις που προγραμματίζεται να διεξαχθούν για τους σκοπούς του ΝΣΔΕ, την αναστολή της εφαρμογής του Σχεδίου, μέχρι να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά και να επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίζονται», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης,μεταξύ άλλων, ότι σχετικό με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι, περαιτέρω, και το θέμα της εφαρμογής του καθεστώτος αορίστου χρόνου στη Δημόσια Εκπαίδευση, ιδιαίτερα ύστερα από σχετική Απόφαση αρμόδιου Δικαστηρίου σε προσφυγή επηρεαζόμενου εκπαιδευτικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X