ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα εργασιακά των εκπαιδευτικών

Συνάντηση λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, η δεύτερη μετά το πέρας της κρίσης, την Παρασκευή στο Υπ. Οικονομικών.

Του Νικόλα Πέτρου

Σε μερικά μόλις 24ώρα υποδεχόμαστε το νέος έτος και το απρόβλεπτο 2018 το οποίο προκάλεσε αρκετές αναταραχές στην Παιδεία, μας αποχαιρετά αφήνοντας πίσω του πολλά ανοικτά ζητήματα.

Το καλοκαίρι με την κρίση που ξέσπασε στην Παιδεία, μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου για εξορθολογισμό του τομέα της εκπαίδευσης, ήταν μονάχα η πρώτη σπίθα ανάμεσα στις σχέσεις του Υπουργείου Παιδείας και των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Σημειώνεται πως για πολλούς η φετινή σχολική χρονιά ήταν η χειρότερη αφού ξεκίνησε με τις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ να ανακοινώνουν μέτρα θέλοντας να ασκήσουν πίεση τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στο Υπουργείο προκειμένου να αναιρεθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στις οποίες ήταν άκρως αντίθετη η πλειοψηφία του εκπαιδευτικού κόσμου.

Υπενθυμίζεται πως στις 26 Σεπτεμβρίου μετά την απαγωγή των δύο ανήλικων από σχολείο στην Λάρνακα, εκπαιδευτικές οργανώσεις και Διυπουργική Επιτροπή πραγματοποίησαν παρασκηνιακή συνάντηση δίνοντας τα χέρια προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα τους και να βάλουν ένα τέλος στην εν λόγω κρίση, ενώ συμφώνησαν παράλληλα τα σημεία διαφωνίας να παραπεμφθούν για διάλογο στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ). Από εκεί και πέρα, άρχισαν να αναδεικνύονται καθημερινά τα πολλαπλά προβλήματα που ταλανίζουν την Παιδεία στην Κύπρο, όπως αυτά της Ασφάλειας και Υγείας στα σχολεία, της βίας και παραβατικότητας, αλλά και η εισαγωγή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, οι οποίες βρίσκουν κατά τόσο την πλειοψηφία των μαθητών, όσο και τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ.

Στις 26 Σεπτεμβρίου μετά την απαγωγή των δύο ανήλικων από σχολείο στην Λάρνακα, εκπαιδευτικές οργανώσεις και Διυπουργική Επιτροπή πραγματοποίησαν παρασκηνιακή συνάντηση

Συνεδριάζει η ΜΕΠΕΥ

Για μόλις δεύτερη φορά θα συνεδριάσει την Παρασκευή στη 13.00 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Οικονομικών η ΜΕΠΕΥ, για τα εργασιακά ζητήματα των εκπαιδευτικών. Πρόσκληση για την εν λόγω συνεδρία έλαβαν από την περασμένη Παρασκευή οι ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, καθώς και οι οργανώσεις ΟΕΔΕ, ΣΕΜΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ, από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

Κατά τη συνάντηση της Παρασκευής θα συνεχιστεί η συζήτηση, τόσο των έξι εργασιακών θεμάτων που ήταν εγγεγραμμένα στην ατζέντα στις 15 Νοεμβρίου όσο και των υπολοίπων ζητημάτων που συζητήθηκαν, μετά από παρέμβαση των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Υπενθυμίζεται δε, πως στην πρώτη συνεδρία εξετάστηκαν θέματα τα οποία αφορούσαν την πίστωση διδακτικών ωρών που αφαιρέθηκαν από τους εκπαιδευτικούς, τον Βιολογικό Παράγοντα των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών, τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Τμήματος, την αναδιάρθρωση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών βάσει των χρόνων υπηρεσίας τους, τον συνδικαλιστικό χρόνο, το Σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν το 60ο έτος για τη Μέση και το 58ο για τη Δημοτική Εκπαίδευση, το Ταμείο Πρόνοιας για εκπαιδευτικούς που δεν καλύπτονται σήμερα από το σχέδιο κρατικής σύνταξης, αλλά και τις αργίες.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν καταθέσει γραπτώς τα επιχειρήματα τους στον πρόεδρο της Επιτροπής και Γενικό Διευθυντή του Υπ. Οικονομικών, Χρίστο Πατσαλίδη, και εκ τότε ανέμεναν νέα πρόσκληση για να λάβουν τις θέσεις του Υπουργείου σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Αξίζει να αναφερθεί πως η καθυστέρηση του διαλόγου σε συνδυασμό με το ότι το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε από την Κυβέρνηση έληγε στις 31 Δεκεμβρίου, έφερε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη βδομάδα με τον κ. Πατσαλίδη, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την στασιμότητα του διαλόγου. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο αυτών των αντιδράσεων οι «Κ» στην Κυριακάτικη έντυπη έκδοση της, είχε αποκαλύψει πως ο διάλογος στην ΜΕΠΕΥ παίρνει παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X