ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:46
 

Brexit: Ανησυχίες ΠΟΦΕΝ για το μέλλον των Κυπρίων φοιτητών του Ην. Βασιλείου

Πιθανή αύξηση διδάκτρων έως 40% και κίνδυνος αποκλεισμού των σπουδαστών από φοιτητικά δάνεια

Newsroom K

Tις ανησυχίες της εκφράζει μέσω ανακοίνωσης η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) σε σχέση με την αβεβαιότητα που φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής γύρω από το Brexit όσον αφορά το μέλλον των Κύπριων φοιτητών που σπουδάζουν ή θέλουν να σπουδάσουν μελοντίκα στο Ηνωμένο Βασιλείο. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, το φοιτητικό κίνημα, η όλη κατάσταση επηρεάζει μια μεγάλη μερίδα Κύπριων φοιτητών, οι οποίοι θα είχαν ή έχουν ως σκοπό να προχωρήσουν με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά, σημειώνει, «δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία λόγω αβεβαιότητας, ακόμα και αν τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν τους Ευρωπαίους φοιτητές εώς και το 2020».

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΠΟΦΕΝ:

«Η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από το Brexit όλο και αυξάνεται. Ειδικά με τις πρόσφατες εξελίξεις όπου από τη μία δεν συμφωνεί η Βουλή των Κοινοτήτων με την Πρωθυπουργό της χώρας όσον αφορά το σχεδιασμό του Brexit, αλλά από την άλλη της δίνει ψήφο εμπιστοσύνης για να φέρει άλλο πακέτο στο τραπέζι των συνομιλιών. Η συγκεκριμένη αβεβαιότητα έχει γίνει αισθητή κυρίως στους τομείς του εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ωστόσο δεν έχει αφήσει αλώβητο ούτε τον τομέα της εκπαίδευσης στη Βρετανία.

Όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία για τις εγγραφές φοιτητών στα κορυφαία πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, ο αριθμός των φοιτητών που προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ μειώθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019 κατά 3%, με τον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών να υφίσταται τις μεγαλύτερες απώλειες. Σύμφωνα με το Russell Group, που αντιπροσωπεύει 24 κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών μειώθηκε κατά 5%, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός όσων επέλεξαν ένα από αυτά για τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στον τομέα της έρευνας υποχώρησε κατά 9%. Ενδεχομένως, αυτό να επηρεάζει μια μεγάλη μερίδα Κύπριων φοιτητών, οι οποίοι θα είχαν ή έχουν ως σκοπό να προχωρήσουν με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία λόγω αβεβαιότητας, ακόμα και αν τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δεσμεύτηκαν να διασφαλίσουν τους Ευρωπαίους φοιτητές εώς και το 2020.

Σε επιστολή τους, μάλιστα, προς πολιτικούς και την κυβέρνηση οι πανεπιστημιακοί προειδοποιούν ότι η μείωση των φοιτητών ιδιαιτέρως στον τομέα της έρευνας μπορεί να στοιχίσει ακριβά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εξάλλου, ήδη από το 2016, όταν έγινε το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τα βρετανικά πανεπιστήμια είχαν επισημάνει το πλήγμα που θα δεχθούν και λόγω της απώλειας επιχορηγήσεων από την ΕΕ για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι δεδομένο, λοιπόν, πως με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ οι συνθήκες διαβίωσης όλων των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων θα αλλάξουν άρδην.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τους φοιτητές μέχρι στιγμής οι Κύπριοι αλλά κι όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους γηγενείς πολίτες κι ως εκ τούτου τους χορηγούνταν δάνεια με χαμηλά επιτόκια σε αντίθεση με τους φοιτητές εκτός ΕΕ που θεωρούνταν διεθνείς φοιτητές, «international students». Επομένως, κάποιες από τις βασικές αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι ο αποκλεισμός από τα προνόμια των φοιτητικών δανείων αλλά κι η αύξηση των διδάκτρων κατά 30% έως 40%. Όπως είναι, λοιπόν, φυσικό θα δυσκολέψει η φοίτηση των Κυπρίων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια. Σημειώνεται πως η ανώτατη παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν για τους γηγενείς «home students» όπως και για κάθε Κύπριο ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κατά προσέγγιση είναι της τάξης των 9.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ και ανέρχεται κατά προσέγγιση στα 15,500 ευρώ ετησίως. Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει πάρα πολλούς Κύπριους Φοιτητές, οι οποίοι ίσως αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τις σπουδές τους με αυτά τα τόσο αυξημένα δίδακτρα. Αναφορικά με τους εργαζόμενους, επισημαίνεται πως θα πρέπει μετά το Brexit να χρησιμοποιούν βίζα η οποία χορηγείται κάτω από αυστηρά κριτήρια ενώ είναι σχεδόν σίγουρο πως θα μετατραπούν σε «εργαζομένους β' κατηγορίας» εφόσον για την πρόσληψή τους θα υπάρχουν προαπαιτούμενα (αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.).

Άρα όποιος Κύπριος φοιτητής διαμένει στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθεί σπουδή επαγγελματικής κατάρτισης, είναι πλέον δεδομένο ότι θα δυσκολευτεί να προχωρήσει περαιτέρω στην επαγγελματική του καριέρα. Αξίζει να υπογραμμισθεί πως θα χάσουν κι άλλα προνόμια από το κοινωνικό κράτος όπως είναι επιδόματα ή σχετικές άδειες. Αυτό που διαφαίνεται, λοιπόν, από τις εξελίξεις είναι πως οι συνθήκες για τους Κύπριους Φοιτητές θα δυσκολέψουν αρκετά μετά από το Brexit. Για να επιληφθούμε το θέματος σαν ΠΟΦΕΝ ίσως χρειαστεί να συναντηθούμε για να συζητήσουμε με τους αρμόδιους φορείς».  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Αποσύρθηκε από την ψηφοφορία η συμφωνία Τζόνσον

«Αν θέλουν να φύγουν, ας πάνε συτο καλό, θέλουν να μείνουν ας μείνουν σαν καλά παιδιά. Εμάς να μας αφήσουν ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:36

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X