ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ΠΟΕΔ στηρίζει τις ενέργειες των Τ/Κ εκπαιδευτικών

Οι επιβολές και επιβουλές της Τουρκίας στην Εκπαίδευση είναι ανησυχητικές και επικίνδυνες αναφέρει

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ΠΟΕΔ εκφράζει στήριξη και συμπαράσταση στις προσπάθειες των Τουρκοκυπριακών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και ιδιαίτερα της Οργάνωσης των Τ/Κ δασκάλων KTOS να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κατεχόμενα ως αποτέλεσμα της κατοχής, του παράνομου εποικισμού και των πολιτικών της Τουρκία.

Όπως αναφέρει η οργάνωση οι σχέσεις της ΠΟΕΔ με την αντίστοιχη Τ/Κ Οργάνωση των δασκάλων KTOS είναι άριστες εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι σχέσεις αυτές έχουν ενισχυθεί και ενδυναμωθεί και έχουν ως κεντρικό άξονα αναφοράς την ανάγκη για απελευθέρωση της πατρίδας μας από την κατοχή και την επανένωσή της.

Παράλληλα τονίζεται ΠΟΕΔ και KTOS συμμετέχοντας στα διάφορα ευρωπαϊκά και παγκόσμια εκπαιδευτικά συνέδρια, ως μέλη τόσο της ETUCE όσο και της EI, εκφράζουν και καταγγέλλουν από κοινού τις αρνητικές επιπτώσεις της κατοχής και του παράνομου καθεστώτος που επέβαλε η Τουρκία στο νησί.

Οι ανησυχίες της ΠΟΕΔ τονίζει για τον συστηματικό, παράνομο εποικισμό των κατεχομένων συναντούν και ευθυγραμμίζονται με τις ανησυχίες που εξέφρασε πρόσφατα η Συντεχνία των Τ/Κ δασκάλων. Οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί σε μειονότητα. Στα 116 σχολεία προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης και στα 46 σχολεία μέσης εκπαίδευσης που λειτουργούν στα κατεχόμενα οι Τουρκοκύπριοι μαθητές αποτελούν μόνο το 43% του μαθητικού πληθυσμού, το 56% είναι έποικοι από την Τουρκία και το 1% παιδιά από άλλες εθνικότητες. Την ίδια ώρα, ενώ υπάρχει αφθονία Τ/Κ δασκάλων στα κατεχόμενα η πρακτική που εφαρμόζει η Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια είναι να φέρνει στα σχολεία των κατεχομένων δασκάλους από την Τουρκία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το ισλαμικό στοιχείο. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα βιβλία που χρησιμοποιούνται, τα οποία εισάγονται από την Τουρκία αλλά πολύ περισσότερο από τις αυξημένες δαπάνες για θρησκευτικά σχολεία αλλά και τζαμιά. Η εκπαίδευση στα κατεχόμενα παίρνει όλο και πιο έντονη εθνικιστική και θρησκευτική μορφή, στοιχεία που είναι πραγματικά ανησυχητικά και επικίνδυνα.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι ΠΟΕΔ και KTOS εργάζονται από κοινού, στον δικό τους τομέα, τον εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό να δημιουργήσουν κουλτούρα συμφιλίωσης και συνύπαρξης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την επίτευξη του αδυσώπητου στόχου της απελευθέρωσης και επανένωσης του νησιού μας για ένα καλύτερο μέλλον των νεότερων γενεών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση