ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:51
 

Τη Δευτέρα αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί

Με καθυστέρηση λόγω της σύσκεψης του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ

Newsroom K

Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση μέχρι στιγμής και με παράταση μέχρι τη Δευτέρα, η κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. 

Υπενθυμίζεται ότι η κοινή συνεδρία ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί η ώρα 12.30 το μεσημέρι, όμως λόγω του ότι καθυστέρησε να τελειώσει η σύσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, η κοινή συνάντηση των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων θα αρχίσει με 2 ώρες καθυστέρηση.

Σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, είπε πως αυτό που έχει αποφασιστεί είναι ότι θα συνεχιστεί και αύριο η όλη προσπάθεια και πως οι οργανώσεις δεν θα τοποθετηθούν τελεσίδικα επί του θέματος μέχρι τη Δευτέρα.

«Μελετήσαμε το έγγραφο που έχουμε μπροστά μας όλοι. Γίνεται διαβούλευση και θα συνεχιστεί αύριο η όλη προσπάθεια. Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατόν να φτάσουμε σε λύση νοουμένου ότι και η επίσημη πλευρά θα δείξει την απαραίτητη συναίνεση για να φτάσουμε στη λύση», είπε ο κ. Χαραλάμπους.

Όπως σημείωσε το Σάββατο υπάρχει το ενδεχόμενο τα Διοικητικά Συμβούλια των οργανώσεων να συνεδριάσουν ξεχωριστά, ενώ πρόσθεσε μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει ξανά κοινή συνάντηση των τριών οργανώσεων, για να καθορίσουν τα τελικά τους βήματα, ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα προκύψουν το σαββατοκύριακο.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στο έγγραφο, ο ΓΓ της ΠΟΕΔ είπε: «Δεν θέλω να πω για χρώματα και γραμμές. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μελετούμε αυτό το έγγραφο. Υπάρχουν απόψεις και εισηγήσεις επί του εγγράφου. Αυτές όλες οι απόψεις αφού συγκεντρωθούν θα τις αποστείλουμε στην άλλη πλευρά και θα δούμε και την ανταπόκριση που υπάρχει».

Σε ό,τι αφορά στο κλίμα που επικρατεί, είπε πως δεν μπορεί να μεταφέρει ούτε κάτι θετικό ούτε κάτι αρνητικό, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει προβληματισμός και θα τα δούμε τις επόμενες μέρες».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «κείμενο συμφωνίας» που απέστειλε η Κυβέρνηση στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο κ. Χαραλάμπους υπογράμμισε πως για τις εκπαιδευτικές οργανώσεις «δεν είναι τίποτα συμφωνημένο».

«Για τα ΔΣ υπάρχει ένα έγγραφο και συζητούμε επί του εγγράφου», σημείωσε.

Σε σχέση με τις ανησυχίες του κόσμου για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα, είπε πως «είναι δεδομένο ότι τα σχολεία τη Δευτέρα θα ανοίξουν».

«Από εκεί και πέρα τα ΔΣ των οργανώσεων, που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα, θα αποφασίσουν ανάλογα με τις εξελίξεις για τον περαιτέρω χειρισμό», κατέληξε.

Δείτε την πρόταση της Κυβέρνησης:

Προηγούμενη Ενημέρωση

Η κρισιμότερη όλων χαρακτηρίζεται από τους εκπαιδευτικούς η σημερινή ημέρα καθώς έχουν κληθεί να απαντήσουν στην πρόταση που της Κυβέρνησης. Τα συμβούλια και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων συνεδρίαζαν από το πρωί, ενώ περίπου στις 14:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρία των ηγεσιών των οργανώσεων.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, ανέφερε πως υπάρχουν θετικά στοιχεία στην νέα πρόταση της Κυβέρνηση, τα οποία θα μελετούν τα διοικητικά συμβούλια των οργανώσεων. Οπως ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σήμερα.

Αυτούσια η δήλωση του κ. Χαραλάμπους

«Αυτή την στιγμή το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΔ εξετάζει την πρόταση που έχουμε στα χέρια, αυτή η πρόταση έφθασε αργά χθες το βράδυ, συνεπώς δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να συζητηθεί και να ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ΟΕΛΜΕΚ και στην ΟΛΤΕΚ, και υπάρχει συνεννόηση να γίνει συνάντηση σε περίπου μια με δύο ώρες μεταξύ των οργανώσεων για να το δουν και μαζί. Συνεπώς αυτή την στιγμή γίνεται μελέτη του εγγράφου. Μελετώντας το έγγραφο, παρατηρήσαμε ότι έχει κάποια επιπρόσθετα θετικά στοιχεία σε σχέση με τις προηγούμενες αποφάσεις της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με την προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ήταν πριν μερικές μέρες, οπότε χρειάζεται να μελετηθεί προσεκτικά. Δεν υπάρχει καμία προ απόφαση, ξεκαθαρίζω, οπότε δεν υπάρχει καμία συμφωνία από τις οργανώσεις. Εξάλλου αρμόδια σώματα να αποφασίζουν για αυτά τα πράγματα είναι τα Κεντρικά Συμβούλια και βέβαια θα αποφασίσουν αφού γίνει και συνεννόηση δεν θα αποφασίσει κανένα από μόνο θα γίνει συνεννόηση, γι΄αυτό υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σήμερα, και να μεταφερθεί σε νέα συμβούλιο για οριστική απόφαση αύριο ή μεθαύριο. Υπάρχει πιθανότητα για οποιαδήποτε αντιπρόταση από μέρους των οργανώσεων, η οποία θα πάρει ίσως μια με δύο μέρες ακόμα.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της οργάνωσης Φίλιος Φυλακτού, μετά και την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα περί διάσπασης των εκπαιδευτικών οργανώσεων». Συμπλήρωσε πως «είμαστε στην πιο κρίσιμη μας στιγμή και θα δούμε τα πράγματα με απόλυτη σοβαρότητα».

Κανονικά η διανομή βιβλίων από την ΟΕΛΜΕΚ

Σε απόσυρση του μέτρο που αφορά τη διανομή των βιβλίων στα σχολεία προχώρησε η ΟΕΛΜΕΚ σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης το μεσημέρι της Παρασκευής. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση σε σχέση με τη διανομή των βιβλίων στις σχολικές μονάδες και σε ένδειξη καλής θέλησης, αποσύρει το μέτρο της μη μεταφοράς και καταμέτρησης/διανομής βιβλίων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς από τους εκπαιδευτικούς». Παράλληλα, εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει διαπιστωθεί πως μεγάλος αριθμός βιβλίων δεν έχει φτάσει ακόμα στα σχολεία.

Αποσύρει και η ΟΛΤΕΚ το μέτρο για διανομή των βιβλίων

Την απόσυρση του μέτρου της μη καταμέτρησης και διανομής των βιβλίων, ανακοίνωσε μετά τις άλλες δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις, και η ΟΛΤΕΚ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΟΛΤΕΚ ενημερώνει τα μέλη της ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης, σε σημερινή του συνεδρία αποφάσισε όπως αποσύρει το μέτρο της μη καταμέτρησης - διανομής των βιβλίων στα σχολεία, το οποίο συμπεριλαμβανόταν στην Α δέσμη μέτρων αντίδρασης που είχαν εξαγγελθεί από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ στις 2/9/2018

Το παρασκήνιο της Πέμπτης

Λίγο μετά τις 20:30 το βράδυ της Πέμπτης παραδόθηκε στις οργανώσεις η πρόταση της επιτροπής, το περιεχόμενο της οποίας θα συζητηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια. Το απόγευμα της χθεσινής ημέρας γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο της πρότασης, το οποίο δεν αποδέχτηκαν με θέρμη.

Όπως πληροφορείται η «Κ», το παρασκήνιο ήταν μεγάλο, ενώ δεν αποκλείουν να υπάρχουν και αντίθετες απόψεις εντός των εκπαιδευτικών οργανώσεων σχετικά με την εν λόγω πρόταση. Η χθεσινή συνάντηση των ηγεσιών των οργανώσεων πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία των Προέδρων της ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, καθώς οι δύο μετέβησαν στο Προεδρικό για να παραλάβουν γραπτώς την πρόταση της Κυβέρνησης.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων και από τις δύο πλευρές. Το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τα ξημερώματα οι Πρόεδροι των οργανώσειων, είχαν άτυπη, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με την τριμελή επιτροπή η οποία συστάθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επιτροπή της οποίας, όπως αποκαλύπτει η «Κ» σε ρεπορτάζ της, άλλαξαν τα μέλη της.

Σχολεία ... τη Δευτέρα

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που υπάρχει, αποφασίστηκε όπως τα μαθήματα για τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης ξεκινήσουν τη Δευτέρα μαζί με τους μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η απόφαση λήφθηκε μετά από αίτημα του Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς επίσης και μετά από συνεννόηση του Υπουργείου μαζί με την ΟΕΛΜΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X