ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιλοτική εφαρμογή εξετάσεων τετραμήνων στην Α’ Λυκείου, εισηγείται ο Υπ. Παιδείας

Παίρνει ολοκληρωμένη πρόταση στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής Παιδείας της βουλής

Newsroom K

Πιλοτική εφαρμογή του θεσμού των τετραμήνων στην Α’ Λυκείου, παγκυπρίως, από τη νέα σχολική χρονιά, εισηγήθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε σήμερα, τις αντιδράσεις της ΟΕΛΜΕΚ, των οργανωμένων γονιών και των μαθητών στην εισαγωγή των εξετάσεων των τετραμήνων στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και τα μέτρα που ενδεχόμενα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Παιδείας για να επιλύσει τη διαφορά που προέκυψε στο ζήτημα ανάμεσα στο Υπουργείο και τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και εταίρους του.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας είπε ότι υπάρχει μια εμμονή ότι θα πρέπει να ανασταλεί, να αναβληθεί η εφαρμογή των τετραμήνων. «Ενώ αρχικά έλεγαν  να καταργηθούν, κάποιοι έχουν μετακινήσει τη θέση τους και μιλούν για αναστολή και αναβολή. Λυπούμε να παρατηρήσω ότι ενώ σήμερα υπήρξε μια νέα πρόταση, συμβιβαστική, με πρωτοβουλία του Υπουργού, η ΟΕΛΜΕΚ εξακολουθεί να είναι πεισματικά στις δικές της θέσεις και κάποια κόμματα να σύρονται και να παρασύρονται από τις υποδείξεις της ΟΕΛΜΕΚ», πρόσθεσε.

Αυτό, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, δεν είναι σωστό. Συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να πούμε ότι αφού η πρόταση είναι ανοικτή σε ένα διάλογο, προκειμένου μεταβατικά να γίνει μια μεταφορά της ημερομηνία της εφαρμογής για ένα χρόνο, αλλά να εφαρμοστεί πιλοτικά με την αμέσως επόμενη χρονιά, και μάλιστα να εισαχθούν και πρόνοιες άλλες που έχουμε διαπιστώσει ή που έχει διαπιστώσει το Υπουργείο προκειμένου να είναι καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη η όλη προσέγγιση του θέματος εντούτοις επανέρχονται και παραμένουν στην ίδια τους την θέση ότι πρέπει να πάει στην Ολομέλεια το θέμα χωρίς οποιεσδήποτε μεταβατικές περιόδους για αναστολή.


Σε παρατήρηση ότι υπήρξε αντιπρόταση από τον Υπουργό Παιδείας για να αναβληθεί ένα χρόνο η εφαρμογή αλλά να εφαρμοστεί πιλοτικά για την Α’ Λυκείου παγκυπρίως, ο κ. Χατζηγιάννης αφού επιβεβαίωσε την πρόταση αυτή του Υπουργού, είπε: «Μάλιστα με ενιαία διαγωνίσματα όπως το έχουν ζητήσει οι γονείς, διότι αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να κινηθούμε και σε μια φιλοσοφία».

«Πρέπει να κάνουμε δίκαιο απολυτήριο, να φύγουμε από την μέση όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν και δεν είχαμε σωστά απολυτήρια. Η εισηγητική αυτή πρόταση ενώ προβληματίζει αρκετούς, κάποιοι εμμένουν και θεωρούν ότι θα πρέπει να πάει για αναστολή και αυτό. Αν και εφόσον υπάρξουν οποιεσδήποτε άλλες εισηγήσεις στην πορεία να τα δούμε, δηλαδή δεν είναι Γιάννης και είναι Γιαννάκης. Αντί της κατάργησης να μιλούμε για αναστολή και μέσα από την αναστολή να υπάρχουν σωρεία εκκρεμοτήτων και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι ακόμα και όλα αυτά να θεσμοθετήσουμε ως Βουλή ότι η ΟΕΛΜΕΚ θα έρθει να τα εφαρμόσει ή θα κλείνει τα σχολεία ξεκάθαρα για να μην τα εφαρμόσει ούτε αυτά», ανέφερε.

Είπε, επίσης, ότι κάλεσαν τον Υπουργό να προχωρήσει ο ίδιος να θεσμοθετήσει με δική του πρωτοβουλία τις εισηγήσεις αυτές. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι οι πρόνοιες θα έχουν να κάνουν με την αλλαγή των διαγωνισμάτων, να καταργηθούν τα μεγάλα διαγωνίσματα και να γίνει ένα πιο μικρό διαγώνισμα.

Σε ερώτηση για τους μέσους όρους των γνωστικών αντικειμένων που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι πρέπει κάτι να κάνουμε και πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο το κάτι, πρέπει να είναι χειροπιαστό προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας του απολυτηρίου.

«Δυστυχώς, κάποιοι δεν θέλουν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, θέλουν να κάνουμε πισωγυρίσματα, να μην έχουν ούτε διαγωνίσματα ούτε τετράμηνες εξετάσεις και αν είναι δυνατό να καταργηθεί στο σύνολο της η αξιολόγηση των παιδιών. Μα πάμε μπροστά; Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία και πάνω απ’ όλα αυτά δεν μπορεί αυτή η πολιτεία να αποφασίζει και να χειραγωγεί τις αποφάσεις γιατί η ΟΕΛΜΕΚ έτσι θέλει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είμαστε πολιτεία και αυτή η πολιτεία συντεταγμένα πρέπει να λαμβάνει τις αποφάσεις. Σεβαστή η διαβούλευση, η άποψη, η γνώμη, στο πλαίσιο ευρύτερου προβληματισμού, όχι όμως επειδή θέλω, έτσι θα κάνει αυτή η πολιτεία», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι ως ΑΚΕΛ επιμένουν στην ανάγκη αναβολής των εξετάσεων των τετραμήνων, τουλάχιστον για μια χρονιά. Μάλιστα όπως σημείωσε μετά και από τις παραδοχές εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για προβληματικές παραμέτρους στην εφαρμογή των τετραμήνων δεν μένει άλλος δρόμος. Τονίζοντας ότι η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για πειραματική εφαρμογή στην Α’ τάξη του Λυκείου είναι εσπευσμένη και έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Εμείς δεν συναινούμε να καταστούν τα παιδιά μας πειραματόζωα. Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής συνηγορούν με την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ συμπλήρωσε ο κύριος Γεωργίου. 


Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του είπε ότι πίσω από τα τετράμηνα που ακούει η κοινή γνώμη, κρύβονται πάρα πολλά θέματα, ουσιώδη θέματα για την εκπαίδευση. Επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια συμβιβαστική πρόταση για ένα διάλογο του Υπουργού Παιδείας με την ΟΕΛΜΕΚ, ούτως ώστε, ακριβώς, να βρεθούν εκείνες οι λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τις διαδικασίες λειτουργίας των σχολείων, πολύ σημαντικές. Τονίζοντας ότι οι ίδιοι θα  στηρίξουν  αυτή την προσπάθεια, της συνεννόησης και καλό θα είναι τόσο το Υπουργείο όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να δείξουν πνεύμα καλής θέλησης, ούτως ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τους μέσους όρους που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι είναι γνωστό ότι απέτυχε το εκπαιδευτικό σύστημα, γι’ αυτό άλλωστε πέρασε πέρσι από τη Βουλή η μεταρρύθμιση η συγκεκριμένη.

«Ωστόσο, πάρα πολλά πράγματα και προϋποθέσεις για την εφαρμογή του δεν υλοποιήθηκαν. Προς τιμήν του Υπουργού Παιδείας του σημερινού, έρχεται, βέβαια λίγο αργά και εδώ είναι το πρόβλημα, να διορθώσει τις στρεβλώσεις, τις παραλείψεις. Σήμερα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι υπάρχει η χρυσή πρόταση, η χρυσή τομή, την οποία ελπίζουμε να σεβαστούν και οι δύο πλευρές να πάνε σε ένα διάλογο, η ΟΕΛΜΕΚ μακριά από συνδικαλιστικές και άλλους εγωισμούς, όπως και το Υπουργείο Παιδείας, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, να συνεννοηθούν και η Βουλή όπως τουλάχιστον αποφασίσαμε θα στηρίξει με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια προς το συμφέρον και μόνο των μαθητών, ούτε των συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών προνομιών ούτε των πολιτικών ή κομματικών σκοπιμοτήτων, πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι ο μαθητής», συμπλήρωσε.

Καταληκτικά ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι στην εφαρμογή των τετραμήνων υπάρχει σοβαρό θέμα. Με τους ίδιους να  λαμβάνουν υπόψη, τις ανησυχίες όλων των εμπλεκόμενων μερών, ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών. Το νέο σχολικό έτος όπως είπε προσφέρεται για να υπάρξει η αναγκαία προετοιμασία, με μείωση της ύλης, επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και σταδιακής εφαρμογής ιδιαίτερα του θεσμού των εξετάσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X