ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:10
 

Τελέστηκαν τα εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης του Παν. Κύπρου (βίντεο)

«Ήθελα αυτό το έργο να μοιάζει με ποίηση, να είναι ένα έργο τέχνης», είπε ο αρχιτέκτονας της βιβλιοθήκης

Του Νικόλα Πέτρου

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  η τελετή εγκαινίων του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου». Τα εγκαίνια της νέα Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, τελούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η εκδήλωση των εγκαινίων ήταν χωρισμένη σε τέσσερις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση (11.30 – 12.30) έγιναν ομιλίες από Ακαδημαϊκούς, από τον Δάκη Ιωάννου, τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα σημαντική και ξεχωριστή, δίνοντας παράλληλα τα συγχαρητήρια του σε όσους συνέβαλαν για να γίνει πράξη «η υλοποίηση αυτού του μνημειώδους έργου για τα δεδομένα της χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στον Πρύτανη, Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε, «κύριε Πρύτανη εργάστηκες σκληρά για να γίνει πράξη αυτό το έργο, η ηγεσία και οι ιδέες σου καθοδήγησαν μια ομάδα ικανών ανθρώπων να φέρουν σε πέρας το έργο και να παραδώσουν σήμερα το Κέντρο Πληροφόρης- Βιβλιοθήκης Στέλιος Ιωάννου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως ο Ζαν Νουβέλ, ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, σχεδίασε για την Πατρίδα μας ένα έργο που αναμφίβολα θα αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για την επιστημονική μας κοινότητα αλλά και στην αρχιτεκτονική.

Αξίζει να αναφερθεί πως μεταξύ των ομιλιών προβλήθηκε ένα βίντεο με τον αρχιτέκτονα του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», Ζαν Νουβέλ, να λέει πως ο θόλος που προβάλλεται είναι σαν την ανατολή ή την δύση του ήλιου. Ο κ. Νουβέλ, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «κάθε βιβλιοθήκη αποτελεί χώρο γνώσης και έκφρασης είναι όμως και μάρτυρας της ιστορίας του τόπου σας. Ήθελα αυτό το έργο να μοιάζει με ποίηση, να είναι ένα έργο τέχνης». Πρόσθεσε δε, πως είναι ένα από τα δυσκολότερα έργα του οποίου όμως η ολοκλήρωση αφήνει μεγάλη ικανοποίηση, σημειώνοντας παράλληλα, ότι «τα πιο όμορφα λουλούδια αργούν κάποιες φορές να ανθίσουν».

Στη συνέχεια (12.30) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, ο Δάκης Ιωάννου αλλά και η Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρέδωσαν από μία επιστολή ο καθένας, οι οποίες σφραγίστηκαν στην κρύπτη της βιβλιοθήκης και θα ανοιχθούν το 2089 με την συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δέκα λεπτά αργότερα οι προσκεκλημένοι μετακινήθηκαν στην είσοδο του κτιρίου όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στη νέα βιβλιοθήκη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποιήματος και την αποκάλυψη των προτομών του Στέλιου και της Έλλης Ιωάννου από την κα Σύλβια Ιωάννου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X