ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τετράμηνα: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις Χριστοδουλίδη, το πλάνο και η «αλλαγή στάσης»

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό με τον αμφιλεγόμενο θεσμό

Στοίχημα για τη διακυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη αποτελεί η διαχείριση του θεσμού των τετραμήνων ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου. Ο θεσμός εξακολουθεί, σχεδόν έξι χρόνια μετά την εισαγωγή του στα σχολεία, να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις για τον τρόπο εφαρμογής του τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με το μεγαλύτερο πλήγμα να έρχεται περί τα τέλη Ιανουαρίου με την διαρροή του εξεταστικού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο την περασμένη Πέμπτη με την επίσημη κατάθεση από το ΑΚΕΛ της πρότασης νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων αλλά και με την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του για υποβολή μιας νέας ολοκληρωμένης πρότασης για τα τετράμηνα εντός Ιουνίου. 

Η επιστολή και το πλάνο

O Νίκος Χριστοδουλίδης απέστειλε απαντητική επιστολή στον Στέφανο Στεφάνου εξηγώντας τους δύο στόχους της κυβέρνησης για τα τετράμηνα, οι οποίοι είναι η μείωση της βαρύτητας της εξέτασης των τετραμήνων, με ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εντός Απριλίου 2023, και η υποβολή νέας ολοκληρωμένης πρότασης για την επόμενη χρονιά, εντός Ιουνίου 2023. Στην επιστολή του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει πως συμφωνεί με τον κ. Στεφάνου ότι οι εξετάσεις τετραμήνων, όπως εφαρμόστηκαν στην πράξη, δεν φαίνεται να εξυπηρετούν τους στόχους για τους οποίους είχαν θεσμοθετηθεί. Για το λόγο αυτό, σημειώνει, «έχω ζητήσει από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να προχωρήσει άμεσα σε εντατική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς- με στόχο την αποτίμηση της υλοποίησης του θεσμού και τη λήψη διορθωτικών μέτρων, ώστε να λειτουργούν προς όφελος των μαθητών/μαθητριών και ευρύτερα του δημόσιου σχολείου». Εξάλλου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι η νομοθεσία δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη στιγμή γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν δύο διαφορετικά εξεταστικά πρότυπα. Άρα, συνέχισε, η κατεύθυνση στην οποία εργάζεται η κυβέρνηση είναι το κατά πόσο μπορεί να μειωθεί η βαρύτητα της εξέτασης των τετραμήνων στη γενικότερη βαθμολογία καθώς «υπό τις συνθήκες, είναι η μόνη λύση».

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Φεβρουαρίου 2023, ο Στέφανος Στεφάνου του απέστειλε επιστολή στον κ. Χριστοδουλίδη σχετικά με το ζήτημα των εξετάσεων τετραμήνων και την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για κατάργηση τους, αναφέροντας ότι ο θεσμός έχει αποτύχει, φορτώνοντας με ακόμα περισσότερο άγχος τους μαθητές και καλώντας τον να θέσει το ζήτημα στις προτεραιότητές του μόλις αναλάβει καθήκοντα. Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ προνοεί κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων από το Σεπτέμβρη. Παράλληλα προνοεί ότι για την τρέχουσα χρονιά, η εξέταση του πρώτου τετραμήνου έχει καθαρά διαμορφωτικό χαρακτήρα και δεν θα υπολογιστεί στον τελικό βαθμό των μαθητών.

Δεν ικανοποιήθηκε το ΑΚΕΛ 

Το πλάνο του Νίκου Χριστοδουλίδη για τις εξετάσεις τετραμήνων όχι μόνο δεν ικανοποίησε το ΑΚΕΛ αλλά προκάλεσε την έντονη ενόχλησή του, με το κόμμα να κάνει λόγο για αθέτηση δεσμεύσεων. Μιλώντας στην «Κ», ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της επιτροπής Παιδείας, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι στην επιστολή του κ. Χριστοδουλίδη παρατηρείται μια σοβαρή αλλαγή από την αρχική θέση που προεκλογικά διατύπωνε, διαμηνύοντας ότι αν τελικά αυτή θα είναι η θέση της κυβέρνησης, τότε θα προωθηθεί άμεσα, τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, η πρόταση νόμου το ΑΚΕΛ για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων. «Την ερχόμενη Τετάρτη θα παραστεί στην Επιτροπή Παιδείας η αρμόδια Υπουργός και εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποια θέματα», είπε ο κ. Χριστοφίδης και πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια για να βρεθεί η πλειοψηφία για κατάργηση των τετραμήνων. Σε ερώτηση αν μπορεί εύκολα να βρεθεί αυτή η πλειοψηφία, ο κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε ότι «προεκλογικά και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Πάυλος Μυλωνάς, και το ΔΗΚΟ, είπαν ότι θα κατέθεταν εκείνοι πρόταση νόμου. Η ΕΔΕΚ γέρνει επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν γνωρίζω με τις επιρροές της κυβέρνησης τι θέση θα κρατήσουν».

Τι ανέφερε προεκλογικά στην «Κ» ο ΠτΔ

Ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις εξετάσεις τετραμήνων τονίζοντας ότι το μέτρο θα πρέπει να επαναξιολογηθεί. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Κ», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τα τετράμηνα έγιναν για να μειωθεί το μαθησιακό άγχος, να μειωθεί η ύλη και να βελτιωθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα, ωστόσο κανένα από τα τρία δεν έχει επιτευχθεί. Τόνισε ότι «πρέπει να τολμήσουμε να αξιολογήσουμε ξανά το μέτρο αυτό και γενικώς πρέπει να αποκτήσουμε την συνήθεια να αξιολογούμε γενικώς τα μέτρα που λαμβάνουμε και αν κάτι δεν αποδίδει να το διορθώνουμε. Αυτό αφορά οριζόντια όλους τους τομείς πολιτικής». Σε ερώτηση αν θα τολμήσει να υπάρχει επί της ουσίας αξιολόγηση και για τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι «πρέπει να τολμήσουμε και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας το θέμα της συνεχούς αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ότι είναι προσανατολισμένο στην κάλυψη όσο το δυνατό περισσότερης ύλης». Το βασικό ζητούμενο, πρόσθεσε, θα έπρεπε να ήταν πώς βοηθούμε τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να τους συνδέσουμε με την οικονομία μας, με την αγορά εργασίας.

«Κλείδωσε» η συνάντηση εκπαιδευτικών – Υπ. Παιδείας

Στο μεταξύ, θετικά βλέπει την πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για μείωση της βαρύτητας της εξέτασης των τετραμήνων στη γενική βαθμολογία, η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου. Μιλώντας στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, είπε ότι η εν λόγω πρόθεση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο αφορά μόνο το δεύτερο τετράμηνο της τρέχουσας χρονιάς και θα πρέπει να υπάρξει εισήγηση στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση. Η ΟΕΛΜΕΚ, όπως εξήγησε, ζητά μια συνολική αλλαγή στον θεσμό και γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η σύγκλιση μιας ευρείας σύσκεψης με όλους τους αρμόδιους φορείς. Επανέλαβε ότι αίτημα των εκπαιδευτικών είναι η κατάργηση της εξέτασης του Γενάρη και η διενέργεια μόνο μιας κεντρικής εξέτασης στο τέλος της χρονιάς ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να περιοριστεί και η εξεταστέα ύλη. Οι προβληματισμοί και οι εισηγήσεις τις ΟΕΛΜΕΚ θα μεταφερθούν ενώπιον της Υπουργού Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου, κατά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Μαρτίου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση