ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Παραδόθηκαν τα λείψανα Τ/κ που σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό του Νοσ.Αθαλάσσας

Είναι από τους εφτά πεσόντες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, των οποίων τα λείψανα έχουν ταυτοποιηθεί

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα οστά ενός από τους τρεις Τουρκοκύπριους που περιλαμβάνονται μεταξύ των ανθρώπων, που σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του Νοσοκομείου Αθαλάσσας από την τουρκική αεροπορία το 1974, παραδόθηκαν σήμερα στους οικείους του, και μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα για να ταφούν.

Ο Οσμάν Μουσταφά από την Αυδήμου, ο οποίος το 1974 ήταν 18 ετών, είναι από τους εφτά πεσόντες στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, των οποίων τα λείψανα έχουν ταυτοποιηθεί. Τα λείψανα δυο άλλων εξ αυτών τάφηκαν την περασμένη εβδομάδα. Οι εκταφές και ταυτοποιήσεις των λειψάνων των πεσόντων πραγματοποιούνται από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, στα πλαίσια του σχετικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα οστά των άλλων δυο πεσόντων στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας Τουρκοκυπρίων δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του Οσμάν Μουσταφά, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «σήμερα ήλθαν οι συγγενείς του και παραδώσαμε τα οστά, τα οποία μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα για να ταφούν».

Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ηθική και ανθρωπιστική υποχρέωσή μας το να παραδώσουμε τα οστά όλων των πεσόντων κατά τον βάρβαρο βομβαρδισμό του Νοσοκομείου με βόμβες ναπάλμ, είτε είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι».

«Για αυτό και σήμερα με κάθε σεμνότητα βοηθήσαμε την οικογένεια ώστε να μεταφερθούν τα οστά και να ταφούν σύμφωνα με τις παραδόσεις τους», επεσήμανε ο κ. Φωτίου.

Είπε πως η παράδοση των οστών στους συγγενείς, οι οποίοι διαμένουν στον Άγιο Επίκτητο, έγινε στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Δημοκρατίας στην ‘Εγκωμη και τα λείψανα μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα με τη βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας για να γίνει η ταφή.

Στις 20 του Ιούλη του 1974 η τουρκική αεροπορία είχε βομβαρδίσει το Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Υπήρχαν πληροφορίες ότι έχασαν τη ζωή τους 33 άτομα. Τριάντα ένας ασθενείς, ένα μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού και ένας εθνοφρουρός. Οι σοροί του νοσηλευτή και του στρατιώτη παραδόθηκαν στους οικείους τους και τάφηκαν στις γενέτειρές τους. Το 2017 άρχισαν οι εκταφές στο χώρο για εντοπισμό των λειψάνων των ασθενών.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως συνεχίζεται η προσπάθεια για ταυτοποίηση των λειψάνων και των άλλων πεσόντων, επισημαίνοντας πως τα οστά που βρέθηκαν ως τώρα υπολογίζεται ότι ανήκουν σε 17 με 20 ανθρώπους.

«Είναι δύσκολο το έργο της επιστημονικής ομάδας γιατί πρέπει να εντοπιστούν όλοι οι συγγενείς, όμως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει ανασκαφή σε συγκεκριμένο χώρο στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να τάφηκαν πέντε με έξι από τους πεσόντες κατά τον βομβαρδισμό του Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X