ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η μάχη κατά των λαμπρατζιών και των κροτίδων το Πάσχα

Πάνω από 120 κατασβέσεις πυρκαγιών και πάνω από 400.000 κατασχέσεις κροτίδων το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές

Του Παύλου Νεοφύτου

Ένα Πάσχα χωρίς παράτραγουδα και κινδύνου ζωών είναι εύλογα η ευχή των πολιτών, που αυτές τις μέρες, καθώς εισερχόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα, παρατηρούν με καχυποψία νεαρούς να επιδίδονται όλο και πιο εντατικά στη συλλογή και φύλαξη κάθε λογής ξύλου (από κούτσουρα και παλέτες μέχρι... παλιούς καναπέδες και τραπέζια) για το άναμμα της λαμπρατζιάς τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Την ίδια ώρα καταγράφονται τα πρώτα φαινόμενα ανάμματος πυρκαγιών, οχληρίας και ρίψης κροτίδων, με τις αρμόδιες αρχές να επεμβαίνουν, είτε μετά από καταγγελίες πολιτών είτε λόγω των εντατικών περιπολιών.

«Είναι εμπόλεμη η κατάσταση», δήλωσε μεταξύ σοβαρού και αστείου -όσο υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια και οι αντοχές για να δει κανείς αυτά τα φαινόμενα από τη συγκεκριμένη οπτική- ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής. Όπως τόνισε στην εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ του ΣΠΟΡ FM 95.0, από τις 10 Μαρτίου οι περιπτώσεις που κλήθηκε να ανταποκριθεί η Υπηρεσία, έχουν ξεπεράσει τις 120, οι οποίες αφορούν τις πυρκαγιές ενόψει Πάσχα. «Το ανησυχητικό είναι ότι εντοπίζουμε σε πολλές περιπτώσεις ανήλικα πρόσωπα -και πολλά μικρά παιδιά, από 12 μέχρι 16 ετών- να χρησιμοποιούν, σε μεταμεσονύκτιες μάλιστα ώρες, επικίνδυνα υλικά, ενώ βρίσκουμε στην κατοχή τους και κροτίδες», δήλωσε από την πλευρά του στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

Ειδικά σχέδια δράσης και περιπολίες

Από την αρχή του μήνα η Αστυνομία έχει θέσει σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο δράσης, με ειδικά συγκροτημένα περίπολα σε χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση κυρίως νεαρών, που έχουν σχέση με τις λαμπρατζιές, αλλά και τη ρίψη κροτίδων. «Μέχρι στιγμής η Αστυνομία έχει εντοπίσει και κατάσχει έναν μεγάλο αριθμό κροτίδων, πέραν των 400.000 τη φετινή χρονιά, με τις περισσότερες να αφορούν εισαγωγή τέτοιων αντικειμένων από το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, μετά από πληροφορίες, εντοπίστηκαν σε δύο περιπτώσεις -μία την περασμένη Παρασκευή και μία το πρωί της Δευτέρας- αριθμός αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ. Η πρώτη περίπτωση ήταν στην περιοχή Ιδαλίου όπου εντοπίστηκαν δέκα, και η δεύτερη σε προαύλιο εκκλησίας, όπου εντοπίστηκαν άλλες 21 επιμελώς κρυμμένες», πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου.

Όπως με την Αστυνομία, και η δραστηριότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τις τελευταίες μέρες είναι πάρα πολύ έντονη. «Ιδιαίτερα σε πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώνονται σε διάφορους χώρους, είτε σε πάρκα, είτε σε αυλές σχολείων, είτε σε ανοιχτά οικόπεδα, είτε σε δρόμους, δημιουργώντας πολλές φορές και ζημιές, τόσο σε υποστατικά όσο και σε ιδιωτικά οχήματα, σε περιουσίες γενικά των πολιτών. Πρόκειται για πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώνονται, όπως αξιολογούμε και καταγράφουμε, εξ αφορμής του επικείμενου εθίμου της λαμπρατζιάς και των γιορτών του Πάσχα», σημείωσε ο κ. Κεττής.

«Χρειάζεται και η συμβολή των οικογενειών»

«Οι δυνητικά πιο επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές εντός πόλεων και εκεί όπου στοιβάζονται άχρηστα υλικά, ξυλεία, και οποιοδήποτε άλλο υλικό μπορεί να φανταστείτε, για σκοπούς λαμπρατζιάς. Όταν αυτές οι στοιβάδες γειτνιάζουν με υποστατικά, εγκυμονούνται οι περισσότεροι κίνδυνοι. Είμαστε σε πλήρη σύμπνοια και με την Αστυνομία, και έχουν διεξαχθεί συσκέψεις και με τις τοπικές αρχές. Να προσθέσω ότι εκτός από τις περιπολίες τις οποίες κάνει η Αστυνομία, κάνουμε κι εμείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία. Εκεί και όπου εντοπίζουμε υλικά που μαζεύτηκαν για αυτόν τον σκοπό και αξιολογείται ότι υπάρχει μία επικίνδυνη κατάσταση, ενημερώνουμε τις τοπικές αρχές και μαζεύονται κάποια υλικά. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να ελεχθεί πλήρως το φαινόμενο, χρειάζεται ακόμα και η συμβολή των οικογενειών. Να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι αυτή η δραστηριότητα ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ή τραυματισμοί, που θα τα σημαδέψουν για όλη τους τη ζωή», ανάφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. Συγχρόνως, πέρα από τους σοβαρούς τραυματισμούς, εξήγησε ότι οι κροτίδες αποτελούν και κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών, κάτι που σημειώθηκε πολλές φορές στο παρελθόν. Δεδομένου ότι μία κροτίδα παράγει σπινθηρισμούς και, αν εκεί που θα πέσει, βρει καύσιμη ύλη, θα δημιουργήσει και μία πυρκαγιά.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι – Έρχεται νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, το άναμμα φωτιάς απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο, όμως εδώ και χρόνια, τόσο η Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστική αντιμετωπίζουν τις λαμπρατζιές του Πάσχα με ελαστικότητα, ως ένα έθιμο εκατοντάδων χρόνων, που πολύς κόσμος επιθυμεί να συνεχιστεί. Όμως φαίνεται ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για ένταξη του εθίμου σε νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να αποφεύγονται τα παρατράγουδα και να μην κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες. Όπως ανάφερε ο Χρίστος Ανδρέου, με οδηγίες του αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, βρίσκεται υπό ετοιμασία ένα νομοσχέδιο, ώστε μόλις ολοκληρωθεί να σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, ο στόχος είναι να τεθεί κάτω υπό τον έλεγχο των τοπικών αρχών το ζήτημα. Μάλιστα, θα προνοούνται ποινές για όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία. «Εμείς προσπαθούμε να περιοριστεί το φαινόμενο, να μην έχει κάθε γειτονιά και μία λαμπρατζιά. Σίγουρα, το νομοσχέδιο θα είναι βοηθητικό. Θα ποινικοποιηθεί το άναμμα της λαμπρατζιάς εκτός του καθορισμένου χώρου και η συγκέντρωση ξυλείας, ενώ την ίδια ώρα θα είναι πιο εύκολο το έργο μας», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

Ποιός έχει σειρά για ακρωτηριασμό?

ΑΚΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση