ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προειδοποιούν ακόμη και με επ' αόριστον απεργία οι ταξιτζήδες

Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αστικών Ταξί Λευκωσίας, Χαράλαμπος Αυγούστου, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Μεταφορών, στον οποίο κατάθεσε σχετικό Υπόμνημα

ΚΥΠΕ

Αν σε 30 μέρες δεν ληφθούν ξεκάθαρες αποφάσεις για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή των Αστικών Ταξί θα προχωρήσει σε 24ωρη στάση εργασίας ή σε επ΄ αόριστον, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος Συντεχνίας Αστικών Ταξί Λευκωσίας, Χαράλαμπος Αυγούστου και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Αστικών Ταξί -ΠΟΑΤ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.

Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή των Αστικών Ταξί, προχώρησε σήμερα Δευτέρα σε συμβολική παγκύπρια δίωρη στάση εργασίας, από τις 7πμ – 9πμ. Η απόφαση για την πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας πάρθηκε μετά από συναντήσεις και διαβουλεύσεις που είχαν εκπρόσωποι των κλάδων με τα αρμόδια τμήματα, από όπου «έπαιρναν υποσχέσεις χωρίς να επιλύονται τα προβλήματα του κλάδου».

Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αστικών Ταξί Λευκωσίας, Χαράλαμπος Αυγούστου, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη, στον οποίο κατάθεσε σχετικό Υπόμνημα.

Τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι η πειρατεία από ιδιωτικά- υπεραστικά-τουρκοκυπριακά- αυτοκίνητα ενοικιάσεως - εφαρμογές «applications»-ιστοσελίδες, η τροποποίηση Νομοθεσίας 2019 για επαγγελματικές άδειες, η οποία έγινε χωρίς διαβούλευση με τους επαγγελματίες, και το θέμα των αεροδρομίων, όπου ζητείται 24ωρη αστυνόμευση και εποπτεία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αυγούστου είπε ότι στη Λευκωσία η πορεία ξεκίνησε από το ΓΣΠ προς τα Φώτα Καλησπέρα και ακολούθως μέσω της Λεωφόρου Αθαλάσσας μετέβησαν στο Προεδρικό και από εκεί κατέληξαν στο Υπουργείο Μεταφορών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αυγούστου είπε ότι στο Υπουργείο Μεταφορών συναντήθηκαν με τον κ. Βαφεάδη, του επέδωσαν σχετικό Υπόμνημα και συζήτησαν μαζί του για το νομοσχέδιο, το οποίο όπως τους υποσχέθηκε θα το προχωρήσει πολύ σύντομα, ούτως ώστε να αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία, καθώς και τα διάφορα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Όσον αφορά το κυριότερο πρόβλημα αυτό της πειρατείας, ο κ. Αυγούστου είπε πως ο Υπουργός Μεταφορών τους είπε τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί και ζήτησε λίγη πίστωση χρόνου για να τα προχωρήσει, προσθέτοντας ότι έδωσαν πίστωση χρόνου 30 ημερών.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η στάση εργασίας έγινε χωρίς να γίνουν φασαρίες ή έκτροπα, και χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από τον κόσμο.

Πρόσθεσε ότι ήταν συμβολική η στάση εργασίας και ζήτησαν από τον Υπουργό Μεταφορών να δει τα καίρια προβλήματα που τους προβληματίζουν και όπως έχουν στήριξη όπως άλλες μεταφορές, δηλαδή να δει το θέμα να στηριχθεί οικονομικά και ο κλάδος των αστικών ταξί.

«Νομίζω είχε κατανόηση (ο Υπουργός Μεταφορών). Αν δεν έχουμε ως τις 30 μέρες λύσεις θα προχωρήσουμε σε πιο δυναμικά μέτρα. Ήταν καλή συνάντηση και έπρεπε να γίνει», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Αστικών Ταξί -ΠΟΑΤ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι μετά από πολλά χρόνια συσκέψεων, υποσχέσεων από τον εκάστοτε Υπουργό, Πρόεδρο της Αρχής Αδειών, Τμήμα Οδικών Μεταφορών, «τελικά δεν προχωρήσαμε βήμα».

«Αντίθετα, η πειρατεία πολλαπλασιάστηκε σε πολύ επικίνδυνα σημεία, δηλαδή εκτός από τον Ιούλιο, Αύγουστο που είχε λίγη περισσότερη δουλειά και βγάλαμε τα προς το ζην και τα έξοδα μας, τώρα είναι οι εποχές που δεν υπάρχει ο τουρισμός του καλοκαιριού και βλέπουμε καθημερινά και νέους πειρατές, δηλαδή είτε πρώην οδηγοί ταξί είτε ξένοι που διαμένουν στην Κύπρο και έχουν ιστοσελίδες/εφαρμογές τώρα».

Όπως ανέφερε, «έχουμε καταθέσει πάρα πολλές φορές σε όλους τους αρμόδιους αποδείξεις και ένα απλό παράδειγμα, οποιοσδήποτε λειτουργός κάνει ένα λογαριασμό σε αυτές τις εφαρμογές που καθημερινά παρανομούν θα δει ότι θα του στείλει το τάδε αυτοκίνητο που είναι ιδιωτικό, δηλαδή εμπλέκεται το ΦΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας, αδούλωτη εργασία. Δεν ασχολείται κανένας και δεν ξέρω πού πάμε. Πάμε προς διάλυση», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα από συναδέλφους τους από όλες τις πόλεις, ότι «πειρατές» μπαίνουν στα ξενοδοχεία, μέσα στα αεροδρόμια, σημειώνοντας ότι ως συντεχνίες έχουν ζητήσει αστυνόμευση στα δύο αεροδρόμια με επόπτες.

Όπως ανέφερε, ο Υπουργός Μεταφορών τους είπε ότι δεν έχει αρκετούς επόπτες.

«Ζητήσαμε να υπάρχει καθημερινά ένας επόπτης που να είναι στο αεροδρόμιο, με τον οποίο να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του ότι έφυγε κάποιος από το ξενοδοχείο και έρχεται με το ιδιωτικό», πρόσθεσε.

Ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την άποψη ότι η μεσαία τάξη θα πεθάνει, καθώς «η ακρίβεια βγήκε στα ύψη. Ο πληθωρισμός πολλαπλασιάζεται. Οι μισθοί έμειναν στο ίδιο επίπεδο από το 2010 . Πιάνει τη δουλειά μου κάποιος, ξεγελά εμένα, ξεγελά εσένα, ξεγελά το κράτος, και κάποιοι παίρνουν επιδόματα».

Ανέφερε, επίσης, πως σήμερα έγινε ένα συμβάν στη Λεμεσό ενώ βρίσκονταν στην πορεία χωρίς να ενοχλήσουν το κοινό και πορεύονταν σε μια λωρίδα, ένας «πειρατής» περνούσε δίπλα τους με πελάτη, τον οποίο γνωρίζουν, του είπαν κάτι οι οδηγοί ταξί, πήγε κάτι να αντιμιλήσει και έγινε ένας διαπληκτισμός, αλλά επειδή ήταν η Αστυνομία μαζί τους το θέμα έληξε χωρίς παρατράγουδα και ο «πειρατής» έχει καταγγελθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι χθες είχαν μια ώρα συνομιλία, μετά από προτροπή του Υπουργού Μεταφορών, με την Πρόεδρο της Αρχής Αδειών, Δέσποινα Αμερικάνου.

«Συζητήσαμε μαζί της, ξέρει τα προβλήματα αλλά είχαμε και πριν 2 μήνες υποσχέσεις αλλά τίποτε δεν έγινε», είπε. «Δείξαμε για μια ακόμα φορά καλή θέληση, συμφωνήσαμε να γίνει τυπικά η στάση εργασίας. Μας ζήτησε να της δώσουμε λίγες μέρες να πάρει πρωτοβουλία για 3, 4 σημαντικά προβλήματα και εάν σε 30 μέρες δεν έχουμε σταράτες απαντήσεις, κοφτές, ίσιες, τότε θα προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργία ή σε επ΄αόριστον. Αυτή είναι η απόφαση που έχουμε πάρει», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η στάση εργασίας αφορούσε μόνο τις Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι ήταν παγκύπρια η στάση και αφορούσε και τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

«Απλά στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου επειδή την ώρα της στάσης δεν είχε πτήσεις και στην Λάρνακα είχε και άσκηση στις αφίξεις που ήταν κλειστό το αεροδρόμιο, τυπικά δεν φάνηκε (η στάση εργασίας). Αν σε 30 μέρες δεν έχουμε ξεκάθαρες αποφάσεις θα προχωρήσουμε σε 24ωρη ή σε επ΄ αόριστον. Είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνουμε», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση