ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στ. Κυριακίδου: Έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις για κακοποιημένα παιδιά

«Δεν ήμασταν έτοιμοι στην περίπτωση της Έλενας να δεχθούμε ότι γίνονταν στην κοινωνία μας τέτοια εγκλήματα»

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσε η άτυχη 29χρονη Έλενα Φραντζή βγαίνουν στην επιφάνεια μετά τον θάνατο της, καθώς η ίδια σε ηλικία τεσσάρων χρονών τοποθετήθηκε σε ανάδοχη οικογένεια όπου κακοποιείτο σωματικά από τη θετή της μητέρα και σεξουαλικά από τον θετό της πατέρα, ο οποίος ήταν μάλιστα ιερωμένος.

Η Έλενα Φραντζή είχε μιλήσει σε λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας, ωστόσο, δεν δόθηκε τότε η απαραίτητη σημασία στις καταγγελίες της, με αποτέλεσμα να συνεχίσει ο Γολγοθάς της. Τελικά, κατάφερε να  οδηγήσει την υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου με αποτέλεσμα ο θετός της πατέρας να καταλήξει στη φυλακή, εκτίοντας ποινή ενάμισι έτους.

Η «Κ» επικοινώνησε με τη βουλευτή Στέλλα Κυριακίδου, η οποία σημείωσε ότι η δίκη του πατέρα είχε γίνει βάσει της τότε νομοθεσίας, με αποτέλεσμα η ποινή να είναι μόνο ενάμισι έτος, τονίζοντας, ωστόσο, ότι από το 2014 και έπειτα η νομοθεσία έχει αλλάξει πλήρως και προνοεί σε κάποιες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης μέχρι και διά βίου φυλάκιση. Σήμερα έχουν αλλάξει κατά πολύ οι αντιλήψεις αφού, όπως είπε, την τότε εποχή όταν ένα παιδί κατάγγελλε ότι δεχόταν κακοποίηση πολλοί ενήλικες δεν το πίστευαν. «Το γεγονός αυτό φάνηκε και στην περίπτωση της άτυχης 29χρονης, αν και η ίδια τότε το είπε σε κοινωνική λειτουργό λόγω της νοοτροπίας που υπήρχε στην κοινωνία, δεν ήμασταν έτοιμοι να δεχθούμε ότι γίνονταν τέτοια εγκλήματα στην κοινωνία της Κύπρου» είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείσα να σχολιάσει τις ενέργειες που κάνει το κράτος για τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες σημείωσε ότι το κράτος προβαίνει στους κατάλληλους ελέγχους, λέγοντας ότι σήμερα οι έλεγχοι στις ανάδοχες οικογένειες είναι πολύ αυστηροί και για να επιτραπεί σε πιθανούς ανάδοχους γονείς να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να περάσουν από συνεχόμενους ελέγχους.

Καταλήγοντας η κα Κυριακίδου σημείωσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση της περίπτωσης της άτυχης Έλενας με το σήμερα καθώς πλέον έχουν αλλάξει πολλά από τα δεδομένα. Σημειώνοντας ότι σήμερα πλέον υπάρχει το αρχείο στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν προβεί σε σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στο παρελθόν.

«Πλέον σήμερα δεν θέλουμε να αποτρέπουμε από τα παιδιά στο να μιλούν, για τον λόγο αυτόν έχουμε το σπίτι του παιδιού που είναι εξειδικευμένο με ομάδες λειτουργών για να τα στηρίζουν, ενώ έχουμε περάσει και από το υπουργικό την εθνική στρατηγική για τα κακοποιημένα παιδιά. Με αποτέλεσμα σήμερα η χώρα να θεωρείται πλέον παράδειγμα και για άλλες χώρες της Ε.Ε. σε αυτό τον τομέα» ήταν το καταληκτικό της σχόλιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση