ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σταθερή αύξηση της συμμετοχής της Κύπρου στο Erasmus

Το 2016 αυμμετείχαν 3618 άτομα προερχόμενοι από 145 κυπριακά προγράμματα

ΚΥΠΕ

Έκθεση για τα επιτεύγματα του προγράμματος Erasmus+ το 2016, δημοσιεύει σήμερα η Κομισιόν, με αφορμή την κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια του θεσμού.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε ότι αφορά την Κύπρο, το 2016, 3618 συμμετέχοντες προερχόμενοι από 145 κυπριακά προγράμματα επωφελήθηκαν από την κινητικότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τη σχολική εκπαίδευση, την εκπαίδευση ενηλίκων και τη νεολαία και έλαβαν ένα συνολικό ποσό επιχορήγησης περί €6,17 εκατομμύρια.

Συνολικά, όπως αναφέρει η Κομισιόν, το Erasmus προώθησε την υλοποίηση για 14 σχέδια για την ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της εκπαίδευσης και της νεολαίας, 12 σε συνεργασίες συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, 3 σχέδια συνεργασίας μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιχειρήσεων (συμμαχίες γνώσης) και ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και επιχειρήσεων (συμμαχίες τομεακών δεξιοτήτων), καθώς και δυο προγραμμάτων που αφορούν την κοινωνική ένταξη μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νέων

Οι τρεις κυριότεροι φορείς αποστολής συμμετεχόντων είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ οι συμμετέχοντες πηγαίνουν κυρίως προς την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο
και την Ισπανία.

Η Κύπρος έστειλε 747 συμμετέχοντες και δέχθηκε 1013 στο πλαίσιο του Erasmus + το 2015 /2016, καταγράφοντας μια σταθερή ετήσια αύξηση από το 2008.

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η Κομισιόν για την Κύπρο αναφέρουν ότι "η συνεργασία μεταξύ σχολείων, πανεπιστημίων, οργανώσεων νέων, δημόσιων αρχών και επιχειρήσεων συμβάλλει στη δημιουργία πιο σχετικών και σύγχρονων συστημάτων εκπαίδευσης και νεολαίας, με ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ του κόσμου της εργασίας και της εκπαίδευσης".

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015/2016 το Erasmus+ έδωσε τη δυνατότητα στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποστείλουν και να υποδεχτούν 330 000 φοιτητές και πανεπιστημιακό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων 26 000 ανταλλαγών με χώρες-εταίρους. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία ήταν οι τρεις κύριες χώρες αποστολής, ενώ η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι τρεις δημοφιλέστερες χώρες υποδοχής.

Σύμφωνα με την Κομισιόν τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι το Erasmus+ είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του για στήριξη του 3,7 % των νέων της ΕΕ μεταξύ του 2014 και του 2020.

'Οπως αναφέρεται, η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει επίσης πώς το Erasmus+ συνέβαλε στην αντιμετώπιση ευρύτερων κοινωνικών προκλήσεων το 2016. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για δράσεις που στοχεύουν στην προαγωγή της κοινωνικής συμπερίληψης και εξασφαλίζουν ότι οι νέοι αποκτούν κοινωνικές, πολιτικές και διαπολιτισμικές ικανότητες και μαθαίνουν να σκέπτονται με κριτικό πνεύμα.

Το 2016, διατέθηκαν 200 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Erasmus+ για τη στήριξη 1 200 σχεδίων συνεργασίας που εστίαζαν στην προώθηση της ανοχής, στην αποφυγή διακρίσεων και στην κοινωνική συμπερίληψη. Ο τομέας της νεολαίας, με έργα που απευθύνονται σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος στα θέματα αυτά.

Επιπλέον δρομολογήθηκε ειδική πρόσκληση υποβολής προτάσεων (13 εκ. ευρώ) σχετικά με την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την προώθηση της συμπερίληψης των μειονεκτούντων νέων που σπουδάζουν, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδότησε 35 έργα στα οποία συμμετείχαν 245 οργανισμοί.

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με τη λήξη της εκστρατείας για τον εορτασμό της 30ής επετείου του προγράμματος Erasmus και την παρουσίαση της δήλωσης της γενιάς Erasmus+ για το μέλλον του Erasmus+. Σε όλη τη διάρκεια του 2017, πάνω από 750.000 άτομα συμμετείχαν σε περισσότερες από 1 900 εκδηλώσεις σε 44 χώρες για να γιορτάσουν, να εξετάσουν τον αντίκτυπο και να συζητήσουν το μέλλον του Erasmus+.

Δημοσιεύθηκαν 65 000 άρθρα σχετικά με το πρόγραμμα, τα οποία κυκλοφόρησαν πάνω από δύο εκατομμύρια φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαβάστηκαν από περισσότερα από 90 εκατομμύρια άτομα. Η νέα εφαρμογή για κινητά Erasmus+ Mobile App, που δρομολογήθηκε τον Ιούνιο 2017, έχει ήδη τηλεφορτωθεί πάνω από 22.000 φορές, σημειώνει η Κομισιόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση