ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σχεδόν αόρατο το γυναικείο φύλο στο δημόσιο λόγο

Οι γυναίκες ουσιαστικά αναπαρίστανται κι αυτές μέσω του αρσενικού

ΚΥΠΕ

Tο γυναικείο φύλο καθίσταται σχεδόν αόρατο στον δημόσιο λόγο, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε περίπου 600 έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση πρόσφατα της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Στερεοτύπων και των Κοινωνικών Προκαταλήψεων του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με θέμα: «Υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού», στη Δημοσιογραφική Εστία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ «ο λόγος και η γλώσσα απηχούν ιεραρχημένες/εξουσιαστικές κοινωνικές πραγματικότητες, οι οποίες δεν είναι "αθώες" ως προς τις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις, αφού αναπαράγουν και διαιωνίζουν έμφυλες προκαταλήψεις και στερεότυπα».

«Ο γραπτός λόγος θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως όχημα υπέρβασης του γλωσσικού σεξισμού και των διακρίσεων εις βάρος της γυναίκας», σημειώνεται.

Προστίθεται ότι «έρευνα και μελέτη που έγινε σε περίπου 600 έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδειξε ότι στην πλειοψηφία των εγγράφων κυριαρχεί το αρσενικό γένος».

Παρουσιάζοντας στοιχεία από την έρευνα η Ξανθίππη Φουλίδη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «τόνισε ότι από την έρευνα διαφάνηκε ότι στα έγγραφα των διαφόρων υπουργείων παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κυριαρχία του αρσενικού γραμματικού γένους».

«Οι γυναίκες ουσιαστικά αναπαρίστανται κι αυτές μέσω του αρσενικού, ενώ το φύλο τους καθίσταται σχεδόν αόρατο στον δημόσιο λόγο», είπε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση την εκδήλωση χαιρέτισε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, η οποία ανέφερε ότι η ένταξη της διάστασης των Φύλων στα δημόσια έγγραφα είναι μια καινοτόμος για την Κύπρο επιστημονική προσπάθεια, γιατί, για πρώτη φορά, επιχειρείται η αντιμετώπιση του γλωσσικού σεξισμού στα διοικητικά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της η Σκεύη Κουκουμά, συντονίστρια της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Στερεοτύπων και των Κοινωνικών Προκαταλήψεων του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, «ανέφερε ότι το φαινόμενο του γλωσσικού σεξισμού δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το κύριο ή ως το πρωτεύων γιατί δεν αποτελεί την γενεσιουργό αιτία της ανισοτιμίας των φύλων, αλλά αποτελεί το απότοκο αυτής της ανισότητας και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα της γυναίκας αλλά και την προσπάθειά της να βρει τη θέση που της αξίζει και της ανήκει στην κοινωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση