ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα όσα ακούστηκαν στην θανατική ανάκριση Θανάση Νικολάου

Στις 28/03 η συνέχεια με τις τελικές αγορεύσεις - Δεν καταθέτει η Ανδριάνα Νικολάου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (28/02) το δεύτερο σκέλος της κατάθεσης του ανακριτή κ. Σάββα Μάτσα σχετικά με τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου. Στη σημερινή διαδικασία, ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε ενδελεχώς στους λόγους που θεωρεί ψευδείς τις αναφορές του ιατροδικαστή κ. Πανίκου Σταυριανού, ενώ τόνισε πως ο θάνατος του Θανάση αποδίδεται σε φόνο εκ προμελέτης δια στραγγαλισμού και μετά από άσκηση βάναυσης σωματικής βίας. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 28 Μαρτίου.

Δεν καταθέτει η Ανδριάνα Νικολάου

 

Η μητέρα του Θανάση, κ. Ανδριάνα Νικολάου αποφάσισε όπως δεν προχωρήσει σε κατάθεση λόγω του προσβλητικού και απαξιωτικού τρόπου που έγινε μέχρι τώρα η αντεξέταση από την εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας παίρνοντας τον αντέκρουσε τα όσα της καταλογίστηκαν λέγοντας ότι, «δεν αποδέχεται η δική μας πλευρά τους χαρακτηρισμούς».

Στην αντεξέταση της Δρ. Καραγιάννη την Δεύτερα (26/02), η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας επιχείρησε να αποδείξει ότι έλλειμμα στο κέρας του υοειδούς οστού μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες πέραν του στραγγαλισμού και του απαγχονισμού, όπως είχε αναφέρει στην προηγούμενη διαδικασία η παθολογοανατόμος. Η Δήμητρα Καραγιάννη επανέλαβε αρκετές φορές, κατά τις υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας, πως έχει τεκμηριώσει τη θέση της για στραγγαλισμό και ότι η κάκωση στο υοειδές οστό του Θανάση σημειώθηκε ενώ αυτός βρισκόταν εν ζωή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκλήθηκαν εντάσεις, με τη μητέρα του Θανάση να αντιδρά σε κάποιες περιπτώσεις στις υποδείξεις της δικηγόρου της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ η δικαστής ζήτησε από όλους ψυχραιμία. Ένταση προκλήθηκε και λίγο πριν από την ολοκλήρωση της αντεξέτασης, όταν η εκπρόσωπος της ΝΥ ανέφερε στην παθολογοανατόμο πως ενήργησε «κατά τρόπο απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό», για να ξεγελάσει, όπως είπε, πρώτα από όλα την οικογένεια, αλλά και να πληρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κύπριο φορολογούμενο ποσό εννέα χιλιάδων ευρώ για τις υπηρεσίες της.

«Είπε και ψέματα ο Σταυριανός»

Στην συνέχεια της κατάθεσής του ο ποινικός ανακριτής, Σάββας Μάτσας, άρχισε λέγοντας: «Είπε και ψέματα ο κος Σταυριανός. Στην πρώτη θανατική ανάκριση ρωτήθηκε πώς αφού έπεσε από γέφυρα τέτοιου ύψους δεν υπήρχε ένα βαθούλωμα ή ένα αποτύπωμα. Η απάντησή του, ήταν ότι έβρεξε προηγουμένως και το έδαφος κατέστη συμπαγές στην πίεση.

Στη δεύτερη θανατική ανάκριση είπε ότι επειδή έβρεξε δεν υπήρξε βαθούλωμα στο σημείο που βρέθηκε το σώμα του Θανάση. Γιατί δεν είχε αίματα, κατάγματα αυτός ο άνθρωπος; Η απάντηση του ήταν πως το έδαφος ήταν μαλακό και απορρόφησε τους κραδασμούς. Ενώ στην πρώτη θανατική ανάκριση είπε πως ήταν συμπαγές, στη δεύτερη για να δικαιολογήσει τη μη ύπαρξη καταγμάτων, είπε ότι ήταν μαλακό και απορρόφησε τους κραδασμούς.

Ο κος Σταυριανός προσπαθούσε την κάθε ερώτηση να τη δικαιολογήσει με ένα λόγο που να φαίνεται αληθοφανής».
Άλλο ψέμα που καθιστά τη μαρτυρία του εντελώς αναξιόπιστη, πέραν των λόγων που επικαλείται το ΕΔΑΔ, είναι ότι όταν ρωτήθηκε για την άμμο που είχε στο στόμα του, στα ρουθούνια, κάτω από τα χείλη του, απάντησε ότι έτρεχε το νερό του ποταμού και χτυπούσε στον θόλο της κεφαλής και περνούσε πάνω από την κεφαλή του… Και αυτό είναι ψέμα. Κατέφυγε στο ψέμα διότι υπάρχει μαρτυρία και από το ρυθμόμετρο του ποταμού που μετρά τη ροή αλλά και τη μαρτυρία του λειτουργού του Τμήματος Υδάτων, πως δεν υπήρχε καμία ροή ποταμού.

Είπε ότι έκανε διάνοιξη του τραχήλου κατά τη νεκροψία την επόμενη ημέρα και το υοειδές οστό ήταν φυσιολογικό. Αυτά τα διαπίστωσε την επόμενη ημέρα που έκανε νεκροψία. Αφού αποφάσισε από την προηγούμενη ημέρα ότι ήταν αυτοκτονία, κατά την αυτοψία. Ένας γιατί λέει ψέματα; Για να καλύψει και να συγκαλύψει την αλήθεια. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση».

«Φόνος εκ προμελέτης»

Αναφερόμενος στο πόρισμα του ιδίου και του κου Αλεξόπουλου ο κος Μάτσας τόνισε: «Θα παραπέμψω στο πόρισμα. Ένεκα των ανωτέρω, αποδίδουμε τον θάνατο του Αθανάσιου Νικολάου, σε φόνο εκ προμελέτης δια στραγγαλισμού και μετά από άσκηση βάναυσης σωματικής βίας, προφανώς από περισσότερα άτομα του ενός, η οποία προκάλεσε τα σοβαρά τραύματα που αναφέρονται σε καταχώριση στο Ημερολόγιο Ενεργείας της Αστυνομίας, ημερ. 18/12/2020, η οποία υπογράφεται από τους ιατροδικαστές Φίλιππο Κουτσάφτη, Μάριο Ματσάκη, Σωκράτη Τσαντίρη, Σοφοκλή Σοφοκλέους, Νικόλα Χαραλάμπους και Πανίκκο Σταυριανό, ως επίσης και στην έκθεση της Οστεολόγου - Ανθρωπολόγου κας. Ελευθερίας Χαριλάου.

Κανένας δεν ανέφερε ότι υπήρχαν κατάγματα στο σώμα του Θανάση όπως φαίνεται στις φωτογραφίες… Αν ένα σώμα πέσει από τέτοιο ύψος αναπόφευκτα θα έχει πολλαπλά εξωτερικά κατάγματα, δεν είχε ούτε ένα».

«Σκοτώθηκε δύο ώρες μετά το πρωινό του»

Εν συνεχεία ο κος Μάτσας ανέφερε πως, «το πόσο σημαντικό ήταν να θερμομετρηθεί είναι για να διακριβωθεί η ώρα θανάτου… Το έκανε με το χέρι και είπε ψέματα. Ο γιατρός είπε ότι ήταν παγωμένος και ο κος Σταυριανός, μια ώρα μετά, είπε πως ήταν ζεστός. Αυτό τον βοήθησε να καθορίσει ψεύτική ώρα θανάτου. Και την καθόρισε μέχρι και τέσσερις ώρες πριν την εξέταση. Ο Θανάσης θα πρέπει να δολοφονήθηκε το αργότερο δύο ώρες μετά από τις 6:15 που έφαγε τα δημητριακά του. Εφόσον τα δημητριακά βρέθηκαν αχώνευτα στο στομάχι του Θανάση, σημαίνει πως δολοφονήθηκε γύρω στις 8:00 με 8:30 το πρωί και όχι στις 2:30 το απόγευμα που αποφάσισε ο Σταυριανός ότι ήταν η ώρα θανάτου».

«Υπήρξαν υποψίες για τρεις στρατιώτες - Οι παραλείψεις» 

Όσον αφορά τους τρεις στρατιώτες για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι εμπλέκονται στην υπόθεση ο ποινικός ανακριτής είπε: «Τρεις στρατιώτες που υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να εμπλέκονται, δήλωσαν ότι ήταν μαζί σε καφετέρια στη Λεμεσό και δεν προέκυψε καμία σύλληψη. Στις 28/9, την προηγούμενη νύχτα του θανάτου, ήταν μαζί σε γνωστό καφέ της Λεμεσού, επί τρεις ώρες... Έμειναν εκεί; Έφυγαν, συναντήθηκαν με άλλους; Δεν ελέγχθηκε το κλειστό κύκλωμα του καταστήματος αν ήταν εκεί. Δεν ζητήθηκαν τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα; Δεν λήφθηκε κατάθεση από ένα γκαρσόνι ή έναν ιδιοκτήτη; Οι καταθέσεις, των συνστρατιωτών του Θανάση, λαμβάνονταν μέσα στο στρατόπεδο στην παρουσία των Αξιωματικών. Η προσπάθεια συγκάλυψης, φαίνεται με αδιάσειστα στοιχεία, ότι συνεχίζεται».

«Η ζωή του Θανάση στο στρατόπεδο ήταν μαρτυρική»

Ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας στην κατάθεσή του την Τρίτη 27/02 ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ζωή του Θανάση στο στρατόπεδο ήταν μαρτυρική και δεχόταν συνεχώς bullying. «Με επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα διορίστηκα μαζί με τον Αλεξόπουλο και Αιμιλιανίδη για να διερευνήσουμε τις συνθήκες θανάτου του Θανάση. Με επιστολή στο Αρχηγείο Αστυνομίας ζητήσαμε όπως μας παραδώσουν αντίγραφο του μαρτυρικού υλικού. Με την παρέλευση δυο μηνών ο κ. Αιμιλιανίδης μου έστειλε επιστολή που έλεγε πως για σοβαρούς προσωπικούς λόγους δεν μπορούσε να προχωρήσει και αποχώρησε. Εγώ και ο Αλεξόπουλος προχωρήσαμε με το μαρτυρικό υλικό, λάβαμε καταθέσεις, αξιολογούσαμε το μαρτυρικό υλικό για να βγάλουμε την έκθεση», είπε ο κ. Μάτσας. Να σημειωθεί ότι η έκθεση παραδόθηκε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο ενώ αναφέρθηκε πως σκοπός του διορισμού ήταν η διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Θανάση Νικολάου.

Στη συνέχεια ο κ. Μάτσας είπε ότι από τη μελέτη και τις καταθέσεις διαπιστώθηκε ότι η ζωή του Θανάση στο στρατόπεδο ήταν μαρτυρική, δεχόταν συνεχώς μπούλινγκ και ήταν ένα παιδί χαμηλών τόνων. «Αν αντιλήφθηκα σωστά είχε αγγλική προφορά στον λόγο του, τον έλεγαν Αυστραλό, τον έλεγαν καγκουρό, του έβαζαν χαρτιά στα πόδια και άναβαν φωτιά ενώ κοιμόταν. Τον ανάγκαζαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση σε λάμπα. Τα είπε αυτά στη μητέρα του, αλλά είπε να μην κάνουν κάτι γιατί ήταν κακοί. Ήθελε να φύγει από το συγκεκριμένο στρατοπεδο. Πολλές φορές τον είδαν στενοχωρημένο και να δακρύζει. Μερικές μέρες προτού επισυμβεί ο θάνατός του, επιστρέφοντας από τη σκοπιά, μυρίστηκε κάτι και ρώτησε τους στρατιώτες στον θάλαμο, ‘’τι κάνετε εδώ και μυρίζει όπως το λιβάνι;’’ Τον έβρισαν και του είπαν να σιωπήσει, δύο μέρες μετά βρέθηκε νεκρός».

Η αναφορά για μαρτυρία προσώπου ότι σκότωσε τον Θανάση

Η μαραθώνια διαδικασία, στις 26 Φεβρουαρίου, που κράτησε πέραν των πέντε ωρών, ξεκίνησε με την επισήμανση, από πλευράς δικηγόρου της οικογένειας, ότι έχει προκύψει μαρτυρία ατόμου, το οποίο περιγράφει την ομολογία άλλου προσώπου, για τη δολοφονία του Θανάση Νικολάου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005. Για το θέμα αυτό η δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε ότι θα ζητήσει, σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία, όπως κληθεί εκ νέου για κατάθεση ο υπαστυνόμος-εξεταστής της υπόθεσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση