ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Τριπλάσια τα ψευδεπίγραφα φάρμακα που κατασχέθηκαν το 2018

Πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχόμενη χρονιά στην Κύπρο η επιχείρηση ΠΑΝΓΚΕΑ

Του Νικόλα Πέτρου

Διεξήχθη στις 9-16 Οκτωβρίου η Παγκόσμια επιχείρηση ΠΑΝΓΚΕΑ για εντοπισμό «ψευδεπίγραφων» φαρμάκων και άλλων προϊόντων. Στην εν λόγω επιχείρηση συμμετείχε η Κύπρος για 8η συνεχόμενη χρονιά μαζί με άλλες 115 χώρες. Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Τετάρτης οι Εκπρόσωποι Τύπου της Αστυνομίας και του Τμήματος Τελωνείων, Ανδρέας Αγγελίδης και Χρίστος Χρίστου, μίλησαν για τους κίνδυνους που εγκυμονούν αλλά και για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Η ΠΑΝΓΚΕΑ ανά το παγκόσμιο

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Αγγελίδης, η επιχείρηση διεξήχθη από κοινού και συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο από την Interpol, την Europol, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων και άλλους οργανισμούς. Κατά την διάρκεια της φετινής επιχείρησης, σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν κατασχεθεί πέρα των 10 εκατομμυρίων σκευασμάτων και η αξία αυτών ανέρχεται γύρω στα 14 εκατομμύρια. Επιπρόσθετα έχουν διαγραφεί πέρα των 3,671 ιστοσελίδων και έχουν συλληφθεί 851 πρόσωπα.

Η επιχείρηση στην Κύπρο

Η επιχείρηση ΠΑΝΓΕΑ στην Κύπρο έχει πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή της Αστυνομίας, των Τμημάτων Τελωνείου, Ταχυδρομικών υπηρεσιών, Φαρμακευτικών υπηρεσιών, Υγειονομικών υπηρεσιών, του Κρατικού χημείου και άλλων υπηρεσιών. Ο κ. Αγγελίδης τόνισε, πως το σημαντικό ήταν ο συντονισμός που υπήρξε σε σχέση με την διεξαγωγή της όλης επιχείρησης. «Σε όλη την Κύπρο έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις επιχειρήσεις με σκοπό τον εντοπισμό παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων», συμπλήρωσε. Τα αποτέλεσμα της επιχείρησης ΠΑΝΓΚΕΑ είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 9 πακέτων από τα 1811 που ελέγχθηκαν, ενώ, έχουν συλληφθεί τέσσερα πρόσωπα από την Αστυνομία σε σχέση με τον κατά παράβασης φαρμάκων νόμο. Επίσης έχουν κατακρατηθεί ή στάλθηκαν για ανάλυση, πέρα των 24 χιλιάδων σκευασμάτων των οποίων η αξία τους υπολογίζεται στις 72 χιλιάδες δολάρια. Σημειώνεται πως τα παράνομα σκευάσματα που έχουν κατασχεθεί στην Κύπρο για το 2018 είναι τριπλάσια σε αριθμό από τα προηγούμενα έτη.

Ο ρόλος του Τμήματος Τελωνείων

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Τμήμα Τελωνείων τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση έχει επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα στον τομέα της υγείας, όπως τα συμπληρώματα διατροφής, τον ιατρικό εξοπλισμό και τα μηχανήματα, τα κτηνιατρικά φάρμακα, τα είδη σωματικής υγιεινής.

Το Τμήμα Τελωνείων αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ο ρόλος του κάθε χρόνο είναι καθοριστικός όσο αφορά τη διεξαγωγή της επιχείρησης, «αφού η παρουσία του στα σημεία εισόδου και εξόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας εξασφαλίζει τον έλεγχο των εμπορευμάτων πριν φτάσουν στους τελικούς παραλήπτες και με την συνεργασία όλων των αρμόδιων εμπλεκόμενων υπηρεσιών διασφαλίζει την προστασία των πολιτών από την χρήση ακατάλληλων, ψευδεπίγραφων και χαμηλής ποιότητας φαρμάκων ή ιατρικών εργαλείων αλλά και απαγορευμένων ουσιών».

Ανάμεσα στα δέματα που ελέγχθηκαν βρέθηκαν χάπια που περιείχαν αναβολικές ουσίες, ενέσεις ινσουλίνης αμφιβόλου ποιότητας, συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιείχαν απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία, μη αδειοδοτημένα χάπια αδυνατίσματος, σκευάσματα που δεν έφεραν καμία απολύτως σήμανση ή/και οδηγίες χρήσης καθώς και χάπια στυτικής δυσλειτουργίας. Επιπρόσθετα ανάμεσα στα προϊόντα που ελέγχθηκαν εντοπίστηκαν και είδη σωματικής υγιεινής για τα οποία, αφού κατακρατήθηκαν, μετά από συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις προς τον εισαγωγέα για συμμόρφωση ως προς τον τρόπο διάθεσης και τις οδηγίες που θα πρέπει να συνοδεύουν το προϊόν για την ασφαλή χρήση του.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Πέτρου

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο 35χρονος καταδικασθείς, με σκυμμένο το κεφάλι άκουσε το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου.

Πέντε φορές ισόβια στον Μεταξά

Δακρυσμένος ο 35χρονος είπε, «αναλαμβάνω τις ευθύνες, όσο και να το θέλω δεν μπορώ να πάρω το χρόνο πίσω. Εκφράζω μεταμέλεια ...
Του Δημήτρη Λουκά
 |  ΚΥΠΡΟΣ
X