ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

Υπ. Εσωτερικών: Η Γιορτή του Κατακλυσμού αποτελεί πρωτοπορία για τη Λάρνακα

«Yπάρχουν ιστορικές αναφορές για τη γιορτή του Κατακλυσμού από την αρχαιότητα»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Γιορτή του Κατακλυσμού αποτελεί πρωτοπορία για τη Λάρνακα, ανέφερε χθες βράδυ ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης κηρύσσοντας την έναρξη των εορτασμών για τον Κατακλυσμό 2018, στην Κεντρική Εξέδρα των Φοινικούδων στη πόλη του Ζήνωνα.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Πετρίδης καλωσόρισε τόσο τους επισκέπτες όσο και τους «λουκουματζήδες, τους τραγουδιστές και όσους ασχολούνται με τα παραδοσιακά επαγγέλματα» στη «μεγαλύτερη και παλαιότερη λαϊκή γιορτή της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι ο Κατακλυσμός είναι «μια γιορτή που διεξάγεται για 100 συνεχόμενα χρόνια και αποτελεί πρωτοπορία για τη Λάρνακα και για τη πόλη του Ζήνωνα. Νομίζω δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο παγκύπρια και δικαίως ο Κατακλυσμός μπαίνει πλέον και σε μια άϋλη παραδοσιακή κληρονομιά της Κύπρου καταγραμμένη στην Ουνέσκο».

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης «υπάρχουν ιστορικές αναφορές για τη γιορτή του Κατακλυσμού από την αρχαιότητα, υπάρχουν αναφορές που αυτή η γιορτή ισοδυναμεί ηλικιακά με την παρουσία του Ελληνισμού στην Κύπρο. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς ήταν και το πώς εξελίχθηκε η Γιορτή του Κατακλυσμού».

Σημασία όμως, συνέχισε έχει ότι «σήμερα είμαστε εδώ, γιορτάζουμε αυτή τη μοντέρνα έκδοση του Κατακλυσμού προσαρμοσμένη, όπως ήταν προσαρμοσμένα και τα παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια σε σύγχρονες εκφάνσεις και σύγχρονα ακούσματα. Η γιορτή του Κατακλυσμού έχει προσαρμοστεί και γι’αυτό είναι διαχρονική με όλη την αγάπη με την οποία την περικλείει ο κόσμος και το Δημαρχείο της Λάρνακας αλλά και όλοι οι Κύπριοι που επισκέπτονται τη πόλη».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι «με γνώμονα την παράδοση, ο Δήμος Λάρνακας για έξι συνεχόμενες μέρες, θα δώσει στους χιλιάδες επισκέπτες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, διαγωνισμούς κυπριακής ποίησης, ερωτικών τραγουδιών, τσιαττιστών, αυλού, μπάλου και κυπριακών χορών, αναβιώνοντας έτσι τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας».

Πρόσθεσε ότι «η γιορτή του Κατακλυσμού στη Λάρνακα, γιορτάζεται με ιδιάζοντα τρόπο και πιστοί στην υπόσχεση μας, προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τη λαϊκή αυτή πανήγυρη. Σήμερα ο Κατακλυσμός της Λάρνακας εντάσσεται ανάμεσα στις άϋλες λαϊκές παραδόσεις της Κύπρου, αφού έγινε αποδεκτή η αίτηση που υποβάλαμε στην Εθνική Επιτροπή Unesco για εγγραφή του Κατακλυσμού Λάρνακας στον Εθνικό Κατάλογο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Φέτος, συνέχισε "συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον υφιστάμενο οργανωμένο τρόπο εορτασμού του Κατακλυσμού που αποτελεί μεταξύ άλλων τον πλούτο της ιστορικής παράδοσης και του πολιτισμού μας».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε «θερμές ευχαριστίες» για την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών στην έναρξη των εορτασμών για τη Γιορτή του Αγίου Πνεύματος, στο Υπουργείο Παιδείας, στις κυβερνητικές υπηρεσίες και τους φορείς που εργάζονται με τη Λάρνακα για την επιτυχία του Κατακλυσμού.

Ο Ανδρέας Βύρας απένειμε εκ μέρους της πόλης, τιμητική πλακέτα στον Moshe Mano, Πρόεδρο της εταιρείας Maritime Limited, για τη πολλαπλή και συνεχή στήριξη του προς τη Λάρνακα, ονομάζοντας τον «Πιστό φίλο της Λάρνακας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση