ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπατος Αρμοστής: Η επίσκεψη του Ινδού Προέδρου στην Κύπρο εδραιώνει τη διμερή σχέση

Ο Πρόεδρος της Ινδίας θα έχει μεταξύ άλλων επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η επίσκεψη του Ινδού Προέδρου Ram Nath Kovind στην Κύπρο στις 2-4 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να εδραιώσει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ Ινδίας και Κύπρου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο, Δρ R.K Raghavan με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Kovind.

Ο Πρόεδρος της Ινδίας θα έχει μεταξύ άλλων επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο θα υπογράψει αριθμό συμφωνιών, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και θα προσφωνήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Πρόεδρος Kovind είναι ο πρώτος Ινδός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Κύπρο τα τελευταία εννέα χρόνια. Η προηγούμενη Πρόεδρος της Ινδίας που επισκέφθηκε την Λευκωσία ήταν η Pratibha Patil το 2009.

Ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας στη Λευκωσία σημείωσε πως η επίσκεψη του Προέδρου Kovind στην Κύπρο ακολουθεί την επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην Ινδία πέρυσι. Yπενθύμισε πως τουλάχιστον δύο πρώην Πρόεδροι και δύο Πρωθυπουργοί της Ινδίας βρέθηκαν παρελθόν στο νησί και "αυτή η συχνότητα των επισκέψεων υπογραμμίζει τη δύναμη του δεσμού που ενώνει τα δύο έθνη".

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν τόσα πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να μάθουν η μια από την άλλη , ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός σχεδόν πανομοιότυπου παρελθόντος, με την έννοια ότι και οι δύο χώρες κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη βρετανική κυριαρχία και είναι και οι δύο βαθιά δημοκρατικές χώρες.

Ο Ινδός Αρμοστής σημείωσε ακόμη πως ο Μαχάτμα Γκάντι, ο επονομαζόμενος και πατέρας του Έθνους, είναι ένα πολύ γνωστό όνομα στην Κύπρο και υπενθύμισε ότι υπάρχει και προτομή του δίπλα από το Κοινοβούλιο στη Λευκωσία, στην οδό Νεχρού, που διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ινδίας. Είπε ακόμη ότι από την πρώην πρωθυπουργό της Ινδίας Indira Gandhi, πήρε το όνομά του δρόμος στην Εγκωμη, εκεί που βρίσκεται η Ινδική Ύπατη Αρμοστεία. Ο Αρμοστής είπε ακόμη ότι η Ινδία τρέφει επίσης μεγάλο σεβασμό στον πρώτο Πρόεδρο της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, προς τιμήν του οποίου έχει ονομαστεί ένας δρόμος στην πρωτεύουσα της Ινδίας Νέο Δελχί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος Kovind θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ινδίας, του Rabindranath Tagore στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Ο Ινδός Ύπατος Αρμοστής είπε ακόμη πως Ινδία και Κύπρος έχουν εκτεταμένη αμοιβαία υποστήριξη στα διεθνή φόρουμ, επισημαίνοντας ότι είναι γνωστή η «ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Ινδίας υπέρ της Κύπρου για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Σημείωσε ακόμη ότι η επίσκεψη του Προέδρου Kovind πραγματοποιείται σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες και από τις δύο χώρες για την προώθηση ισχυρών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων. Είναι πολύ πιθανό, συνέχισε, ότι αυτές οι προσπάθειες θα δώσουν καρπούς τα επόμενα χρόνια.

Στην Κύπρο διαμένουν περισσότεροι από 6, 000 Ινδοί

Ο Αρμοστής ανέφερε εξάλλου ότι στην Κύπρο διαμένουν περισσότεροι από 6, 000 Ινδοί οι οποίοι έφτασαν είτε για εργασία είτε για να σπουδάσουν και ότι η Κύπρος γίνεται όλο και πιο ελκυστικός προορισμός για τους Ινδούς φοιτητές για συνέχιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσής τους. Ανέφερε επίσης ότι όλο και περισσότεροι Κύπριοι επισκέπτονται ιστορικούς χώρους της Ινδίας και εκφράζουν την επιθυμία να επιστρέψουν.

Ο Ύπατος Αρμοστής δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι όλοι οι Ινδοί που ζουν στην Κύπρο θα συμπεριφέρονται ως Πρεσβευτές της Ινδίας και θα μεταφέρουν το μήνυμα της αγάπης και του αμοιβαίου σεβασμού. Επιπρόσθετα, είπε πως σχεδιάζεται η παρουσία στην Κύπρο εξέχοντων καλλιτεχνών από την Ινδία για να μεταφέρουν στους Κύπριους πτυχές της Ινδικής παράδοσης και μουσικής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Αναστασιάδης: Τις επόμενες μέρες θα μας απασχολήσουν πολλά που αφορούν την δικαιοσύνη

«Μα γιατί τόση βία; Υπάρχει και η επόμενη πενταετία…. Να το συνδυάσετε με το τελεφερίκ σιόρ… »
Ai Em  |  09:26

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X