ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:12
 

Υπουργείο Γεωργίας: Προοπτικές διάθεσης του παπουτσόσυκου στο εξωτερικό

Ο κ. Καδής ανέφερε πως από έρευνα διαφάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές εξαγωγών τόσο για φρέσκα φρούτα όσο και για μεταποιημένα προϊόντα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στην εκτίμηση ότι τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για την εμπορική εκμετάλλευση των παπουτσόσυκων, με αποτέλεσμα να καλλιεργηθούν συστηματικές φυτείες προέβη ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, βλέποντας την αυξητική αυτή τάση, ζήτησε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τη διεξαγωγή έρευνας για τις προοπτικές διάθεσης του παπουτσόσυκου στις αγορές του εξωτερικού. 

Μιλώντας στο 27ο Φεστιβάλ Παπουτσόσυκου που συνδιοργάνωσαν το Κοινοτικό Συμβούλιο και ο Σύνδεσμος Αποδήμων Νατάς ανέφερε πως από έρευνα διαφάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές εξαγωγών, τόσο για φρέσκα φρούτα, όσο και για μεταποιημένα προϊόντα. 

Επιπλέον συνέχισε, το Υπουργείο μας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, ετοίμασε σχετική έκθεση για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές που παρουσιάζει η καλλιέργεια της παπουτσοσυκιάς στην Κύπρο, προγραμματίζοντας διάφορες ενέργειες για στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ο κ. Καδής ανέφερε πως μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, η κυπριακή γεωργία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. 

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καταβάλλει – όπως είπε- κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και την ενίσχυση του εισοδήματος του αγρότη. 

Βασικό εργαλείο για την άσκηση της αγροτικής μας πολιτικής συνέχισε,  είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, με την υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Αναφερόμενος στο προϊόν ο κ. Καδής είπε πως το παπουτσόσυκο, το προϊόν για το οποίο διοργανώθηκε το χθεσινό  φεστιβάλ, εκτός από την κατανάλωση του ως φρέσκο νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή άλλων προϊόντων, όπως γλυκά, μαρμελάδες, παγωτά και οινοπνευματώδη ποτά. 

Επίσης σημείωσε , το έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των καλλυντικών ενώ  οι βλαστοί της παπουτσοσυκιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τροφή για τα ζώα, καλύπτοντας μέρος της ημερήσιας διατροφής τους, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση