ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δημοσιογράφοι υπό διωγμό στην Τουρκία

Δημοσιογράφoι και ΜΚΟ καλούν τις ΗΠΑ να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία

ΚΥΠΕ

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να ασκήσουν πιο σθεναρές πιέσεις στην κυβέρνηση της Τουρκίας ώστε να σταματήσει η εκστρατεία της Αγκυρας εναντίον δημοσιογράφων και να δώσουν προτεραιότητα στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στη διμερή σχέση, υποστήριξαν γνωστοί δημοσιογράφοι.

«Πρέπει να ασκήσουμε κι άλλη πίεση στην κυβέρνηση Ομπάμα, ώστε να δώσει στην ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία μεγαλύτερη προτεραιότητα... Σε εμάς εναπόκειται να πιέσουμε την κυβέρνησή μας ώστε να αρχίσει να κάνει κάτι γι` αυτό», δήλωσε ο δημοσιογράφος Τζέιμς Ράιζεν της εφημερίδας The New York Times, ο οποίος έχει βραβευτεί με Πούλιτζερ, στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Ο κ. Ράιζεν χαρακτήρισε απίστευτες τις διώξεις που άσκησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) εναντίον του Τσαν Ντιουντάρ, εκδότη της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, και του Ερντέμ Γκιουλ, του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για τις παραδόσεις όπλων στη Συρία από την MIT.

Ο ίδιος είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για τη δράση της CIA, τα οικονομικά των ΗΠΑ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που έχουν προκαλέσει διάλογο στη χώρα του. Έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη του προγράμματος μαζικών παρακολουθήσεων της NSA επί των ημερών του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους.

«Αυτό που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ είναι τουλάχιστον να θίγουν τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου πιο συχνά όταν συναντώνται με Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν περιφερειακά θέματα», δήλωσε στο Sputnik ο Τόλγκα Τανίς, δημοσιογράφος και συγγραφέας ενός βιβλίου που έριξε φως σε παράνομες δοσοληψίες προσώπων του κύκλου του προέδρου Ερντογάν οι οποίες σχετίζονται με το κουρδικό πετρέλαιο.

«Φυσικά, ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι η προτεραιότητα για τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή. Αλλά η ελευθερία του Τύπου θα έπρεπε να είναι επίσης στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους. Διότι είναι επίσης απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ οι δημοσιογράφοι να μην μπορούν να αποκαλύψουν τι συμβαίνει στην Τουρκία, να μην μπορούν να καλύψουν τα γεγονότα σωστά», ανέφερε ο ίδιος.

Ο κ. Τανίς επισήμανε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συγκεντρώσει και κρατάει ακόμη στα χέρια του τεράστια δύναμη στην Τουρκία. «Δεν νοιάζεται για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία, δεν πιστεύει στην ελευθερία του Τύπου, αυτό που περιμένει από τους δημοσιογράφους είναι να υποστηρίζουν την κυβέρνηση πάντα», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Ράιζεν και ο Τανίς συμφώνησαν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα δεχθεί μεγάλη πίεση, καθώς η κγκυρα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Ωστόσο, επέμειναν, αυτό ακριβώς θα έπρεπε να συμβεί.

Η διευθύντρια του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) στις ΗΠΑ, η Ντελφίν Αλγκάντ, δήλωσε στο Sputnik ότι η πολιτική και η πρακτική της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία έχει αποδυθεί σε έναν διωγμό δημοσιογράφων, είναι ανησυχητική και επικίνδυνη και μπορεί να έχει συνέπειες σε διεθνές επίπεδο.

«Η κατάσταση είναι ασφαλώς εξαιρετικά ανησυχητική και επικίνδυνη και έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο, καθώς η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο πολλαπλών κρίσεων αυτή τη στιγμή», σημείωσε η κ. Αλγκάντ.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχία για τις διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων στην Τουρκία. «Αλλά δημοσιογράφοι είναι ακόμη στη φυλακή, δεν έχει υπάρξει καμιά βελτίωση. Αυτό είναι οπωσδήποτε πρόβλημα, πρέπει να γίνουν περισσότερα», συνέχισε η ίδια.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει μια λύση της ύστατης προσφυγής, καθώς έχει την δικαιοδοσία να παίρνει αποφάσεις για υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου, όπως αυτές που συμβαίνουν στην Τουρκία, έκρινε ακόμη η κ. Αλγκάντ.

«Ελπίζω ότι δεν θα αναγκαστούμε να φθάσουμε μέχρι το ΕΔΑΔ για κάθε δημοσιογράφο που βρίσκεται στη φυλακή», κατέληξε η Ντελφίν Αλγκάντ, εξηγώντας πως το Δικαστήριο μπορεί να συμβάλει στην απελευθέρωση δημοσιογράφων, αλλά «δεν μπορεί να τα αλλάξει όλα»..

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Media: Τελευταία Ενημέρωση