ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος της FBME στην Επιτροπή Ελέγχου

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ τάχθηκαν εναντίον της συζήτησης του θέματος

ΚΥΠΕ

Αναβολή της συζήτησης του θέματος σε σχέση με τη FBME Bank Ltd που είχε εγγραφεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, αποφάσισε η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής, ύστερα από σχετική 9σελιδη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη και επιστολή της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη έτσι ώστε να μην επηρεαστούν οι 16 δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για το θέμα στα εγχώρια δικαστήρια και στο Διαιτητικό Δικαστήριο στο Παρίσι.

ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ τάχθηκαν εναντίον της συζήτησης του θέματος «Οι ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σε σχέση με τη FBME Bank Ltd και το πιθανό κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα αναφορικά με την κατακράτηση των καταθέσεων των πελατών της», το οποίο επρόκειτο να εξεταστεί αυτεπάγγελτα με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και της βουλευτού της Συμμαχίας Πολιτών Άννας Θεολόγου.

Σε δηλώσεις μετά την απόφαση για αναβολή της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι το υποκατάστημα στην Κύπρο της FBME λειτουργεί με άδεια για 30 χρόνια και Κύπριοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούσαν αυτή την τράπεζα χωρίς κανένα πρόβλημα επί σειρά ετών.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «μια καλή μέρα αυτό το υποκατάστημα έκλεισε με διάφορα επιχειρήματα με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι καταθέτες, Κύπριοι πολίτες, Κύπριοι επιχειρηματίες και εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο με ένα τεράστιο ποσό καταθέσεων που ξεπερνά το 1,5 δισεκατομμύριο».

Ανέφερε ότι στόχος ήταν να συζητηθεί ένα θέμα μόνο, το οποίο αφορά την κατακράτηση των καταθέσεων των Κυπρίων πολιτών και όχι η διαφορά μεταξύ της FBME και της Κεντρικής Τράπεζας και τις αντιδικίες που έχουν στα δικαστήρια.

«Οι κυπριακές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να καταστραφούν καθώς η ΚΤ της Κύπρου πήρε τις αποφάσεις που πήρε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το αίτημα του ΓΕ και της ΚΤ να μην συζητηθεί το θέμα όσον αφορά εμπιστευτικές πληροφορίες ή οτιδήποτε άλλο δεν είχε πρόθεση η Επιτροπή να το συζητήσει».

«Θέλαμε να πληροφορηθεί η Επιτροπή σε κλειστή συνεδρία, χωρίς την παρουσία κανενός, ούτε και των συνεργατών μας και αν ήθελαν να μην κρατήσουμε ούτε και πρακτικά», σημείωσε.

«Δυστυχώς, τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ τάχθηκαν εναντίον στο να ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής τι γίνεται με αυτό το θέμα και λαμβανομένου υπόψη ότι οι πλείστοι όσοι καταθέτες η Κεντρική μας Τράπεζα τους έλεγε ότι σε ένα τρίμηνο θα λυθεί το θέμα και από τρίμηνο σε τρίμηνο φθάσαμε σχεδόν τα τρία χρόνια», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουλίας είπε ότι «πρέπει να καταλάβουν άπαντες και ιδιαίτερα εκείνοι που χειρίζονται τέτοια ζητήματα ότι αν ένα υποκατάστημα ή κατάστημα του εξωτερικού το οποίο λειτουργεί στην χώρα μας και έχει διαφορά η Κεντρική μας Τράπεζα με αυτούς, οι καταθέτες δεν έχουν καμιά ευθύνη», προσθέτοντας ότι «αυτό το κράτος και οι θεσμοί του έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν αυτούς που ενεμπιστεύθηκαν τη χώρα μας».

«Η συμπεριφορά μας επί μία τριετία προκαλεί τεράστια προβλήματα και ενδεχομένως να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και καταστρέφει επιχειρήσεις και ανθρώπους οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα», πρόσθεσε.

Εντός της Επιτροπής, ο νομικός σύμβουλος της FBME Αλέκος Μαρκίδης ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να γραφεί στα πρακτικά ότι η τράπεζα δεν είχε καμία σχέση με την εγγραφή του θέματος για συζήτηση στην Επιτροπή, σημειώνοντας ότι το θέμα εγγράφηκε αυτεπάγγελτα και ο ίδιος πήρε πρόσκληση να παρευρεθεί στη συνεδρία της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι «το θέμα βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι θεσμοθετημένος για να ανοίγει θέματα στο δημόσιο διάλογο αλλά όταν θέματα παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης ο ρόλος της Βουλής τελειώνει».

«Έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε την δικαστική και διαιτητική διαδικασία που βρίσκεται εν εξελίξει αυτή την στιγμή όπως και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά και την σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα», πρόσθεσε.

Η κ. Δημητρίου ευχήθηκε «η διαδικασία να έχει αίσιο τέλος για την κυπριακή πολιτεία και η Βουλή θα μπορεί στη συνέχεια να αναλάβει δράση όταν η απόφαση αυτή θεωρούμε θα είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείσα γιατί δεν έγινε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση για να μην βγουν προς τα έξω αυτά που θα συζητηθούν, η κ. Δημητρίου είπε ότι «νοουμένου ότι κρατούνται πρακτικά και είναι βάσει των κανονισμών της Βουλής και νοουμένου ότι αυτά τα πρακτικά μπορούν να τύχουν επίκλησης στο δικαστήριο, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο γιατί μπορεί να αποβεί εις βάρος της διαδικασίας, εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εις βάρος του Κύπριου φορολογούμενου».

«Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ειδικά και μετά τη γνωμάτευση του ΓΕ που έστειλε 9σελιδη γνωμάτευση με όλες τις προσφυγές και θεωρώ ότι δεν θα ωφελούσε και πουθενά αφού σε ένα μήνα θα έχουμε απόφαση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τυχόν διαρροή πληροφοριών θα μπορούσε να τις επικαλεστεί ο ίδιος ο ενάγον ή εναγόμενος».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας παραλείψεις των εποπτικών Αρχών, είχε θέσει θέμα για την FBME εδώ και 3-4 χρόνια στην Επιτροπή Θεσμών όπου και άνοιξε η συζήτηση του θέματος, προσθέτοντας ότι «μετά από 4 επιστολές του ΓΕ αναγκαστήκαμε να τερματίσουμε τη συζήτηση λόγω του ότι άρχισε η διεξαγωγή δίκης σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα σε διεθνή δικαστήρια».

«Είναι απορίας άξιο πώς κάποιοι είναι έτοιμοι να διακυβεύσουν συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παρακούσουν εκκλήσεις οι οποίες εκφράζονται σε 9σελιδη επιστολή του ΓΕ προκειμένου να συζητήσουν ένα θέμα για το οποίο υπάρχει όλος ο χρόνος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αν το ζητούμενο είναι η επίρριψη ευθυνών για τυχόν χειρισμούς, αυτό να γίνει αν και εφόσον χρειαστεί μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς διαιτησίας».

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι δεν είναι κατανοητή αυτή η συμπεριφορά η οποία θα θέσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κίνδυνο και θα μετατοπίσει τις ευθύνες, αν και εφόσον υπάρχουν, από αυτούς που διαχειρίστηκαν το θέμα στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι «πρέπει να επιδεικνύουμε περισσότερη σοβαρότητα σε τέτοιου είδους ζητήματα που είναι υψίστης σημασίας για το κράτος μας».

Ανέφερε ότι στην Επιτροπή ακούστηκε ότι κάποιοι σήμερα ενημερώθηκαν για το θέμα της FBME και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο όποτε θυμηθεί κάτι ο καθένας να το φέρνει για συζήτηση».

Ανέφερε επίσης ότι η κάθε υπόθεση έχει και ένα ιστορικό και δεν είναι τυχαία εμείς σήμερα, όπως είπε, «που αρνηθήκαμε να μετέχουμε σε μία συζήτηση που θα μπορούσε να θέσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κίνδυνο καταβολής υψηλών προστίμων και να επηρεάσει τη διεξαγωγή της δίκης σε ένα με ενάμισι μήνα στο Παρίσι».

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «η έκκληση του ΓΕ έπρεπε να γίνει σεβαστή για το δημόσιο συμφέρον και για το συμφέρον του τόπου μας» και πρόσθεσε ότι θα ήταν εύκολο αν και εφόσον έχουμε μία κατάληξη μη αρεστή στα διεθνή δικαστήρια μετά από μια τέτοια συζήτηση σήμερα να μετατοπιστούν οι ευθύνες στο Κοινοβούλιο.

Διερωτήθηκε κατά πόσον κάποιοι θα το ήθελαν αυτό και «μήπως κάποιοι θέλουν μετατόπιση ευθυνών, αλλιώς δεν εξηγείται η αγωνία τους», όπως είπε, «να αποσύρουν και το τελευταίο φύλο συκής από κάποιους και να τους δώσουν την ευκαιρία να επικαλεστούν ευθύνες του κοινοβουλίου αν αποδειχθεί ότι έχουν ευθύνες».

«Έχουμε όλο το χρόνο να εξακριβώσουμε τις ευθύνες μετά που θα ολοκληρωθεί η δίκη», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το αίτημα για κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «πρακτικά του Κοινοβουλίου έχουν κατατεθεί σε δίκες» και πρόσθεσε ότι «ακόμη και αν ήταν κλειστή η συνεδρία τα πρακτικά θα μπορούσαν να αποκτηθούν από τους συνήγορους και τους αντίδικους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Όταν στο Εθνικό Συμβούλιο ζητείται απόρρητο εγγράφων και εμπάργκο δηλώσεων και πριν βγουν οι αρχηγοί από το Εθνικό Συμβούλιο γίνονται δηλώσεις και τα ΜΜΕ είναι απολύτως ενήμερα για οτιδήποτε, περιμένετε εμένα να εμπιστευτώ οποιονδήποτε ότι δεν θα βγει να κάνει δηλώσεις και να διακυβεύσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτά θα επιδικαστούν σε ένα μήνα σε διεθνές δικαστήριο», διερωτήθηκε η κ. Χαραλαμπίδου και πρόσθεσε ότι «όλοι θα πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί και υπεύθυνοι γιατί οι λαϊκισμοί κατέστρεψαν αυτό τον τόπο».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης κατήγγειλε και καταδίκασε τη συμπεριφορά, όπως είπε, «των βουλευτών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ που έχουν δικαίωμα να έχουν την άποψή τους, αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα και είναι καινούργια κοινοβουλευτικά ήθη να απειλούν ότι αν δεν περάσει η άποψη τους θα αποχωρήσουν από τη συνεδρία».

«Αν ξεκινήσουμε έτσι σε αυτό το κοινοβούλιο, δεν ξέρω πού θα φθάσουμε. Τέτοιου είδους κοινοβουλευτικά ήθη δεν είχε ποτέ αυτό το κοινοβούλιο και σπανίως εμφανίστηκαν στην πέρα του μισού αιώνα ιστορία του», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τέτοιου είδους πρακτικές απειλών και εκβιασμών από τον οποιονδήποτε ότι θα τουμπάρουν συνεδριάσεις με την απουσία και αποχώρηση τους, για μένα τόσα χρόνια που είμαι στο κοινοβούλιο είναι πρωτοφανείς πρακτικές».

«Έναντι μιας νούσιμης και λογικής πρότασης που έλεγε ότι ένα καυτό ζήτημα που έχει κίνδυνο να δημιουργήσει προβλήματα στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να συζητηθεί με αυστηρή διαδικασία που να διασφαλίζει το απόρρητο, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και συνεργατών και χωρίς να κρατηθούν πρακτικά για να ενημερωθούν βουλευτές για ένα ζήτημα το οποίο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια ζημιά για τον φορολογούμενο πολίτη ενός ή και δύο δισεκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «όταν θα καλεστεί ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώσει αυτά τα δισεκατομμύρια, θέλω να ξέρω πού θα βρίσκονται αυτοί οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και οι πολιτικές τους ηγεσίες που τους επέβαλαν να φέρουν ένσταση για συζήτηση του θέματος», προσθέτοντας ότι «τους επιβλήθηκε άνωθεν από τις ηγεσίες οι οποίες αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να συζητηθεί το θέμα το οποίο πριν από 15 μέρες έτρεχαν ποιος θα προλάβει να το γράψει (στην Επιτροπή) και ποιος θα υπογράψει την εγγραφή του από αυτές τις ομάδες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ».

Ανέφερε ότι «έκαναν διαγωνισμό ποιος θα το γράψει πρώτος οι βουλευτές αλλά είναι οι άνωθεν εντολές πάντα που έρχονται και επιβάλλουν στους βουλευτές μέσα από σκοτεινές διαδικασίες, βρώμικες διαδικασίες, να ακολουθούν τέτοιους είδους προσβλητικές για το κοινοβούλιο συμπεριφορές και πρακτικές».

«Λυπούμαι για το κατάντημα κοινοβουλευτικών και λυπούμαι γιατί η Βουλή έχασε την ευκαιρία να ενημερωθεί και να αντιληφθεί το εύρος και το βάθος αυτού του κινδύνου, αν είναι υπαρκτός και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό «είναι καθαρός κοινοβουλευτικός στρουθοκαμηλισμός».

«Το πουπανοπρίτζη είναι να λεν βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ άστους να κάνουν λάθος και να τους κρίνουμε εκ των υστέρων», είπε ο κ. Περδίκης, ο οποίος διερωτήθηκε ποιος θα πληρώσει τη ζημιά για το λάθος και αν θα την πληρώσουν «οι κύριοι βουλευτές ή ο απλός λαός, οι φορολογούμενοι».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση