ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

KTrends Q1 24: Σταθερά αλλά υπό πίεση τα νοικοκυριά

Συνεχίζονται οι οικονομικές πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά, έχει όμως σταθεροποιηθεί ο ρυθμός επιδείνωσης των συνθηκών τους. Όπως και στο προηγούμενο κύμα της έρευνας το 48% καταγράφει κάποια επιδείνωση (50% προ τριμήνου). Την ίδια ώρα, 10% των νοικοκυριών καταγράφει βελτίωση στις οικονομικές του συνθήκες.

Όσον αφορά στις προσδοκίες τους για το επόμενο τρίμηνο, ξεχωρίζει η εκτίμηση για σταθερότητα, με το 43% του δείγματος να αναμένει πως οι συνθήκες θα παραμείνουν οι ίδιες με σήμερα. Μια μικρή βελτίωση («κάπως καλύτερες» συνθήκες) αναμένει ένα 9% των ερωτηθέντων, ενώ για ακόμα μία φορά δεν εντοπίζονται νοικοκυριά που να αναμένουν σημαντική βελτίωση των συνθηκών τους το επόμενο τρίμηνο.

Η απαισιόδοξη εκτίμηση για επιδείνωση των συνθηκών, πάντως, παραμένει κυρίαρχη, με 46% του συνόλου να αναμένουν πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα είναι χειρότερη τους επόμενους μήνες. Από αυτούς, το 12% αναμένουν «σημαντική» επιδείνωση των οικονομικών τους συνθηκών.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρατηρείται υποχώρηση της απαισιοδοξίας ανάμεσα στο δείγμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ακόμα πως αντιστρέφεται η αρνητική εικόνα. Όπως αναμενόταν, η σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού αντικατοπτρίζεται στις απαντήσεις των συνταξιούχων (>65 ετών), όπου το 66% μεν αναμένει επιδείνωση των οικονομικών του συνθηκών, αλλά το συγκεκριμένο ποσοστό συγκρίνεται θετικά σε σχέση με το 79% του προηγούμενου τριμήνου. Βελτίωση καταγράφεται επίσης στην Αμμόχωστο όπου οι αρνητικές προσδοκίες περιορίστηκαν στο 32% (θετικές στο 22%), καταγράφοντας ραγδαία υποχώρηση από το 55% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Η αισιοδοξία της επαρχίας Αμμοχώστου είναι και η υψηλότερη σε γεωγραφική βάση, με Πάφο και Λευκωσία να ακολουθούν με το 45% των δύο επαρχιών να αναμένουν επιδείνωση των συνθηκών τους. Σημειώνεται πως γενικότερα η Αμμόχωστος καταγράφει μικρές αλλά σημαντικές ενδείξεις πως οι πιέσεις μιώνονται, ενδεχομένως λόγω και των προετοιμασιών εν όψει της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με την μικρή ανάκαμψη των κατασκευών στην συγκεκριμένη επαρχία.

Όπως είναι φυσιολογικό, πιο αισιόδοξοι είναι οι νέοι (11% αναμένουν βελτίωση και 42% αναμένουν επιδείνωση), οι οποίοι γενικότερα δείχνουν θωρακισμένοι από την οικονομική πραγματικότητα.

Έτσι, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως τα νοικοκυριά συνεχίζουν να δέχονται σοβαρές οικονομικές πιέσεις, αλλά καταγράφεται μια μικρή αντιστροφή των ακραίων ευρημάτων του προηγούμενου κύματος, η οποία αντικατοπτρίζει μεν μια σταθεροποίηση των συνθηκών, αλλά σε επίπεδα υψηλής δυσκολίας.

Όσον αφορά στην διεκπεραίωση βασικών καταναλωτικών αναγκών τους, τα νοικοκυριά εξακολουθούν να καταγράφουν υψηλές δυσκολίες, αφού σε παγκύπρια βάση το 49% αναφέρουν «κάποια» ή και «σημαντική» αύξηση στη δυσκολία εξυπηρέτησης των αναγκών τους. Παρά την αρνητική εικόνα, αξίζει να σημειωθεί η γενικευμένη βελτίωση, με υποχώρηση κατά 4% στο ποσοστό του δείγματος που καταγράφει επιδείνωση συνθηκών. Η μεγαλύτερη βελτίωση αφορά στο δημογραφικό των συνταξιούχων (-12%) αλλά και των ατόμων με μορφωτικό επίπεδο χαμηλότερο του πανεπιστημιακού διπλώματος (-9%). Η βελτίωση στις εν λόγω κατηγορίες φαίνεται πως οφείλεται στην αισθητή υποχώρηση του πληθωρισμού. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η βελτίωση αφορά στον ρυθμό επιδείνωσης και όχι στις απόλυτες συνθήκες. Έτσι, η εικόνα είναι πως η οικονομική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται αλλά με μειωμένους ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα.