ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψαλίδι στα μερίσματα των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου

Μειώσεις το 2016 σε μερίσματα της τάξεως των 7,4 δισ. δολαρίων

Newsroom Κ, Αθήνα

Αναγκασμένοι να δεχθούν μειώσεις το 2016 σε μερίσματα της τάξεως των 7,4 δισ. δολαρίων θα είναι οι επενδυτές του αμερικανικού ενεργειακού κλάδου. Οι εταιρείες επιδιώκουν να συντηρήσουν κάθε πηγή ρευστότητας σε μια αρκετά δυσμενή περίοδο για την κερδοφορία τους. Τουλάχιστον πάνω από 10 εταιρείες στον ευρύτερο κλάδο φυσικού αερίου και πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν αποφασίσει τη μείωση των μερισμάτων μαζί με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και τη ματαίωση επενδυτικών σχεδίων άνω των 100 δισ. δολαρίων για να αντεπεξέλθουν σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον. Διότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου όχι μόνον δεν έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της κατανάλωσης στην ευρύτερη οικονομία, αλλά ήταν τόσο δραματική εδώ και ενάμιση χρόνο που έχει κλονίσει τον πετρελαϊκό κλάδο και τις οικονομίες των χωρών που εξαρτώνται από τον μαύρο χρυσό.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, η ConocoPhillips αποφάσισε μείωση των μερισμάτων κατά 2,42 δισ. δολάρια, η Kinder Morgan κατά 3,44 δισ., η Devon Energy κατά 276 εκατ., η Crescent Point κατά 310 εκατ. και η Anadarko Petroleum κατά 447 εκατ. Η μεγαλύτερη μείωση, της τάξεως του 75%, αποφασίστηκε από την Kinder Morgan, η οποία διατηρεί συμφέροντα και έχει αναλάβει τη διαχείριση αγωγών έκτασης περίπου 84.000 μιλίων στις ΗΠΑ με 180 τερματικούς σταθμούς. Οπως εξήγησε ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Kinder Morgan, Ρίτσαρντ Κίντερ, αν και οι επενδυτές αντέδρασαν στην απόφαση, ήταν απαραίτητη η μείωση των μερισμάτων για να διατηρήσει η εταιρεία την επενδυτική βαθμολογία της και να εξασφαλίσει την κάλυψη των χρεών της. Εκτός της μείωσης μερισμάτων, η ConocoPhillips ακύρωσε σχέδια για την αύξηση της παραγωγής και αναμένεται να προχωρήσει σε απομείωση της αξίας ορισμένων κοιτασμάτων κατά 800 εκατ. δολάρια. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το φρόνιμο που πρέπει να πράξουμε σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από εταιρείες του ευρωπαϊκού ενεργειακού κλάδου αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Στην Ισπανία, η Repsol, η μεγαλύτερη εταιρεία στον εγχώριο κλάδο, αποφάσισε μείωση των μερισμάτων για πρώτη φορά έπειτα από μια επταετία. Στη Νορβηγία, η Statoil SA άφησε αμετάβλητα τα μερίσματά της, αλλά προτίμησε να πληρώσει σε μετοχές και όχι σε μετρητά. Στον Καναδά, οι Husky Energy, Crescent Point Energy και Cenovus, επίσης, υιοθέτησαν ανάλογα μέτρα. Η Husky ακύρωσε την καταβολή μερισμάτων 1,2 δισ. δολαρίων για το 2016. Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως η μείωση των μερισμάτων ή ακόμη και η ολοκληρωτική ματαίωση της καταβολής τους είναι, τουλάχιστον επί του παρόντος, μονόδρομος για τις εταιρείες. Εάν οι τιμές του πετρελαίου ανακάμψουν τότε η κάλυψη χρεών και η ενίσχυση των ταμειακών ροών θα είναι προτεραιότητα των εταιρειών αντί της καταβολής μερισμάτων.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Πρέσβειρα Αιγύπτου: Νέα ώθηση για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη Σίσι

«Chair of the EP Subcommittee on Human Rights, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT) during the EP plenary debate ...»
Doros Polykarpou  |  14:24

Pressing σε Νικόλα για τη Διζωνική ασκεί ο Βότσης

«Ευτυχώς υπάρχουν και όσοι έκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και δεν ακολουθούν τον πορφυρογέννητο ...»
Χριστίνα Λοϊζίδου  |  15:53

Επιτελείο Νικόλα: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ παραπλανούν τον λαό

«ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ… ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Όταν διαλύονται τα εθνικά σύνορα μεταξύ των αδελφών κρατών της Ευρωπαϊκής ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:07

Εξευτελιστική μεταχείριση Π. Νεοκλέους λέει η Επ. Διοικήσεως

«Molis girisa apo UK poy spoudaza polla xronia kai prospatho na katalabo ti exei paei lathos me tin patrida ...»
Jenny Nikolaou  |  10:40

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση