ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:12
 

Ψαλίδι στα μερίσματα των εταιρειών του ενεργειακού κλάδου

Μειώσεις το 2016 σε μερίσματα της τάξεως των 7,4 δισ. δολαρίων

Newsroom Κ, Αθήνα

Αναγκασμένοι να δεχθούν μειώσεις το 2016 σε μερίσματα της τάξεως των 7,4 δισ. δολαρίων θα είναι οι επενδυτές του αμερικανικού ενεργειακού κλάδου. Οι εταιρείες επιδιώκουν να συντηρήσουν κάθε πηγή ρευστότητας σε μια αρκετά δυσμενή περίοδο για την κερδοφορία τους. Τουλάχιστον πάνω από 10 εταιρείες στον ευρύτερο κλάδο φυσικού αερίου και πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν αποφασίσει τη μείωση των μερισμάτων μαζί με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και τη ματαίωση επενδυτικών σχεδίων άνω των 100 δισ. δολαρίων για να αντεπεξέλθουν σε ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον. Διότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου όχι μόνον δεν έχει οδηγήσει σε ενίσχυση της κατανάλωσης στην ευρύτερη οικονομία, αλλά ήταν τόσο δραματική εδώ και ενάμιση χρόνο που έχει κλονίσει τον πετρελαϊκό κλάδο και τις οικονομίες των χωρών που εξαρτώνται από τον μαύρο χρυσό.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, η ConocoPhillips αποφάσισε μείωση των μερισμάτων κατά 2,42 δισ. δολάρια, η Kinder Morgan κατά 3,44 δισ., η Devon Energy κατά 276 εκατ., η Crescent Point κατά 310 εκατ. και η Anadarko Petroleum κατά 447 εκατ. Η μεγαλύτερη μείωση, της τάξεως του 75%, αποφασίστηκε από την Kinder Morgan, η οποία διατηρεί συμφέροντα και έχει αναλάβει τη διαχείριση αγωγών έκτασης περίπου 84.000 μιλίων στις ΗΠΑ με 180 τερματικούς σταθμούς. Οπως εξήγησε ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Kinder Morgan, Ρίτσαρντ Κίντερ, αν και οι επενδυτές αντέδρασαν στην απόφαση, ήταν απαραίτητη η μείωση των μερισμάτων για να διατηρήσει η εταιρεία την επενδυτική βαθμολογία της και να εξασφαλίσει την κάλυψη των χρεών της. Εκτός της μείωσης μερισμάτων, η ConocoPhillips ακύρωσε σχέδια για την αύξηση της παραγωγής και αναμένεται να προχωρήσει σε απομείωση της αξίας ορισμένων κοιτασμάτων κατά 800 εκατ. δολάρια. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το φρόνιμο που πρέπει να πράξουμε σε ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών και μάλιστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από εταιρείες του ευρωπαϊκού ενεργειακού κλάδου αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Στην Ισπανία, η Repsol, η μεγαλύτερη εταιρεία στον εγχώριο κλάδο, αποφάσισε μείωση των μερισμάτων για πρώτη φορά έπειτα από μια επταετία. Στη Νορβηγία, η Statoil SA άφησε αμετάβλητα τα μερίσματά της, αλλά προτίμησε να πληρώσει σε μετοχές και όχι σε μετρητά. Στον Καναδά, οι Husky Energy, Crescent Point Energy και Cenovus, επίσης, υιοθέτησαν ανάλογα μέτρα. Η Husky ακύρωσε την καταβολή μερισμάτων 1,2 δισ. δολαρίων για το 2016. Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως η μείωση των μερισμάτων ή ακόμη και η ολοκληρωτική ματαίωση της καταβολής τους είναι, τουλάχιστον επί του παρόντος, μονόδρομος για τις εταιρείες. Εάν οι τιμές του πετρελαίου ανακάμψουν τότε η κάλυψη χρεών και η ενίσχυση των ταμειακών ροών θα είναι προτεραιότητα των εταιρειών αντί της καταβολής μερισμάτων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X