ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε νέα φάση αβεβαιότητας εισήλθε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά

Ο Γενικός Δείκτης υποαποδίδει 2,84% στην χθεσινή συνεδρίαση

Kathimerini.gr

Μετά την άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, αφού παραμένει μετέωρη η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας χαρακτηρίστηκαν από ρευστοποιήσεις μετοχών, με τους ξένους επενδυτές να επικεντρώνονται κυρίως στις πωλήσεις τραπεζικών και εμποροβιομηχανικών τίτλων. Οι υπόλοιπες τρεις συνεδριάσεις της εβδομάδας κινήθηκαν σε θετική τροχιά αλλά με χαμηλούς τζίρους, αφού το ενδιαφέρον μετατοπίζεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Το σκηνικό στη χρηματιστηριακή αγορά είναι πιθανόν να αλλάξει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται να διευκρινιστεί η στάση του ΔΝΤ που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κινήθηκε σε νωχελικούς ρυθμούς. Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης υποαποδίδει 2,84% από την έναρξη της νέας οικονομικής χρονιάς.

Η προτελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου χαρακτηρίστηκε από ισχυρές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποστεί απώλειες 3,53% και να διολισθήσει στις 614,08 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 63,418 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε στα 42,633 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές της τράπεζας Πειραιώς (-8,16%), της ΔΕΗ (-6,37%), της Alpha Bank (-5,62%) και του ΟΠΑΠ (-3,94%). Η τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε με ελαφρές απώλειες 0,38% του Γενικού Δείκτη που έκλεισε στις 611,75 μονάδες.

Συμπληρώθηκαν τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις που κόστισαν 2,778 δισ. ευρώ στη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς, ενώ στον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη 7,4%. Στη συνεδρίαση της Τρίτης 31 Ιανουαρίου του 2017, με αξιόλογη άνοδο έκλεισαν οι μετοχές του Μυτιληναίου (5,40%), της Μέτκα (4,70%) της ΔΕΗ (3,60%), των Ελληνικών Πετρελαίων (2,61%) και της Motor Oil (2,54%).

Tην περασμένη Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου η αγορά αντέδρασε θετικά, με επικεφαλής τις εμποροβιομηχανικές μετοχές της Viohalco (9,35%), του Μυτιληναίου (2,33%), ενώ αξιόλογη άνοδο πέτυχε και η μετοχή της Alpha Bank που ενισχύθηκε 4,88% και διαμορφώθηκε στο 1,72 ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου του 2017 ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,65% και αναρριχήθηκε στις 623,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε αισθητά και διαμορφώθηκε στα 47,190 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να ανέρχεται στα 42,961 δισ. ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως ξένων οίκων. Ειδικότερα, ο τίτλος της Alpha Bank ενισχύθηκε 4,07%, η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς σημείωσε κέρδη 2,86% και ο τίτλος της Εθνικής τράπεζας κατέγραψε ημερήσια κέρδη 2,27% και ανήλθε στα 0,225 ευρώ. Θετική εικόνα παρουσίασαν και οι δύο εμποροβιομηχανικοί τίτλοι της ΔΕΗ (5,08%) και του Τιτάνα (4,68%).

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να συνομολογήσει στην ψήφιση των μέτρων που ζητούν οι δανειστές για μετά το 2018 (κατάργηση αφορολογήτου ορίου, νέες περικοπές συντάξεων, εργασιακές μεταρρυθμίσεις) για να συμφωνήσουν στην αξιολόγηση, αρνούμενη επιμόνως να το πράξει, με την κλεψύδρα του χρόνου να τελειώνει στο Eurogroup ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου. Το αποτέλεσμα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η καθημερινή πλαγιοκαθοδική πλέον κίνησή του, με τα όρια στήριξης να είναι χάρτινοι πύργοι ενόσω δεν υπάρχουν οι καταλύτες εκείνοι που θα μπορούσαν να αναστρέψουν τις αρνητικές προσδοκίες, οδηγώντας τον πρώτο μήνα του 2017 σε αρνητική απόδοση (-4,96%).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση