ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:29
 

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση ενισχύει την αβεβαιότητα στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης διατηρήθηκε σε θετική τροχιά στη διάρκεια των συναλλαγών

Newsroom Κ, Αθήνα

Eγκλωβισμένη παρέμεινε η χρηματιστηριακή αγορά και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. Η προοπτική να μετατεθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο Eurogroup της 7ης Απριλίου ενισχύει την αβεβαιότητα στην αγορά, η οποία δείχνει να έχει βαλτώσει στα επίπεδα των 650 μονάδων.

Αναπόφευκτα, η εικόνα του χρηματιστηρίου συνεχίζει να είναι αρνητική, με τις συναλλαγές να είναι υποτονικές και τη συμμετοχή των ιδιωτών διαρκώς να υποχωρεί όπως δείχνουν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου. Η μεγάλη πληγή της αγοράς αποτελεί η πολύμηνη αποχή επενδυτικών σχημάτων μακράς πνοής, καθώς οι συμμετέχοντες επενδυτές κινούνται με αποκλειστικά βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα στις τοποθετήσεις τους.

Ομως, μια αγορά από την οποία έχουν κηρύξει ουσιαστική αποχή οι επενδυτές μακράς πνοής και τα επενδυτικά κεφάλαια, δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και ούτε την οργανική σύνδεσή της με την πραγματική οικονομία, καθώς αγνοείται ακόμη και η αντικειμενική διαπίστωση ότι πλειάδα καλών εταιρειών καταγράφει θετικές αποδόσεις.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες 0,96% του Γενικού Δείκτη που υποχώρησε στις 643,50 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα (29,548 εκατ. ευρώ). Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της τράπεζας Πειραιώς (-4,35%), της Eurobank (-3,66%), της Alpha Bank (-3,45%) και της Εθνικής Τράπεζας (-3,25%).

Την περασμένη Τρίτη συμπληρώθηκαν τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις που κόστισαν στον Γενικό Δείκτη πτώση 1,99%, ενώ ταυτόχρονα η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς απομειώθηκε κατά 534 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ανεπαίσθητα 0,05% και έκλεισε στις 643,16 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 25,307 εκατ. ευρώ. Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων ενισχύθηκε 1,31% και διαμορφώθηκε στα 4,65 ευρώ. Αντίθετα, με πτώση έκλεισαν οι μετοχές της τράπεζας Πειραιώς (-1,14%), της ΔΕΗ (-1,09%) και της Εθνικής Τράπεζας που υποχώρησε 0,42% και διαμορφώθηκε στα 0,237 ευρώ.

Θετική αντίδραση κατέγραψε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη Τετάρτη, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών –που δεν επαληθεύτηκαν– για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου 2017 αποτυπώθηκε στις εντολές αγοράς μετοχών στο ηλεκτρονικό ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε τις 649,312 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 0,96%. Βελτιώθηκε και η αξία των συναλλαγών, καθώς έφθασε τα 44,393 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έκλεισε στα 44,795 δισ. ευρώ. Αξιόλογη άνοδο στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Ftse 25) παρουσίασαν οι τίτλοι του Ελλάκτορα (9,73%), της Γεκ Τέρνα (5,91%), της Τέρνα Ενεργειακή (4,30%), του ΟΠΑΠ (2,58%) και των Ελληνικών Πετρελαίων που ενισχύθηκε 2,15% και αναρριχήθηκε στα 4,75 ευρώ.

Τη Πέμπτη η αγορά επέστρεψε στην εσωστρέφεια, με τον τζίρο να υποχωρεί στα 32,118 εκατ. ευρώ και τους επενδυτές να παραμένουν απλοί παρατηρητές.

Ιδιο κλίμα απαξίωσης παρουσίασε η αγορά και την Παρασκευή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τζίρος παρέμεινε καθηλωμένος κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ ακόμη και δύο ώρες πριν από τη λήξη των συναλλαγών. Οι σποραδικές αγορές τίτλων σε μετοχές που επηρεάζουν με μεγαλύτερο ποσοστό τον Γενικό Δείκτη ήταν η βασική αιτία να διατηρηθεί ο Γενικός Δείκτης σε θετική τροχιά στη διάρκεια των συναλλαγών.

Η πιο ρηχή χρηματιστηριακή αγορά της Ευρωζώνης πληρώνει το τίμημα της καθυστέρησης στην αξιολόγηση, αφού έχουν ανασταλεί οποιεσδήποτε επιχειρηματικές συμφωνίες. Το α΄ τρίμηνο του 2017 θεωρείται ήδη χαμένο από ξένα και εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η Τουρκία στρέφεται στην ΕΕ

«Δείξετε του πόρτα!!!»
knak  |  18:37

Χωρίς plan Β η πρόσκληση για διάλογο στην παιδεία

«Τα σχόλια σας κ. Ντόπρο είναι άκρως προσβλητικά για όλους τους εκπαιδευτικούς. Θα ήταν σωφρωνέστερο ...»
Ελένη Χαλλούμα  |  17:50

Νέο ρεκόρ για τις αγορές Κυπρίων στα Κατεχόμενα

«Treksete na enischisete tin tourkiki ikonomia ke sto telos aferontas posa stichizi na pas ken a erthi ...»
ANDREAS  |  13:40

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν ξεκινήσαμε εμείς την επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων

«ΠΑΝΤΩΣ, ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΑΤΕ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ........ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ..........»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  11:49

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €54.245

Οριακή πτώση σημείωσε το ΧΑΚ

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ σημείωσε στη δεύτερη συνεδρία του Αυγούστου οριακή πτώση σε ποσοστό 0,12% και έκλεισε στις 76,13 ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΑΓΟΡΕΣ