ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Οι εισηγμένες που διανέμουν αδιαλείπτως μέρισμα από το 2000

Το δικό της ρεκόρ στο XA έχει δημιουργήσει μία μικρή ομάδα εισηγμένων

Newsroom Κ, Αθήνα

Το δικό της ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει δημιουργήσει μία μικρή ομάδα εισηγμένων. Συνολικά επτά εταιρείες διανέμουν αδιαλείπτως μέρισμα από το 2000 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, οι τέσσερις εξ αυτών διανέμουν μέρισμα από την πρώτη χρονιά που εισήλθαν στο χρηματιστήριο.

Ακόμη και την οκταετία της ύφεσης (2008-2015) οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να παραμείνουν σε κερδοφορία και συνέχισαν να αποδίδουν μερίσματα προς τους μετόχους τους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Μεσογειακή ΑΕΕΔ (ανώνυμη εταιρεία επενδυτικής διαμεσολάβησης), οι εισηγμένες που διανέμουν αδιαλείπτως από το 2000 μέχρι σήμερα είναι: η Motor Oil, η Καρέλιας, η ΕΥΔΑΠ και η Μέτκα. Στις παραπάνω εταιρείες θα πρέπει να προστεθούν και οι εισηγμένες ΟΛΘ, ΕΥΑΘ και ΟΠΑΠ οι οποίες όμως ξεκίνησαν να μοιράζουν μέρισμα από το 2001 όταν και εισήλθαν στη Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επίσης, εταιρείες που έχουν μοιράσει χρήματα στους μετόχους τους κατά τα περισσότερα χρόνια της ίδιας περιόδου είναι τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν (δεν διένειμε την περίοδο 2012-2013), τα Ελληνικά Πετρέλαια (δεν διένειμαν κατά τη διετία 2015-2016), ο ΟΛΠ (δεν μοίρασε το 2010), η Jumbo (δεν διένειμε το 2013), η Τέρνα Ενεργειακή (διανέμει συνεχώς χρήματα από τότε που εισήλθε στο Χ.Α. το 2007), η Grivalia (δεν διένειμε μια χρονιά μέρισμα επειδή της απαγορευόταν από το θεσμικό πλαίσιο), αλλά και τίτλοι χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης όπως είναι η εταιρεία πληροφορικής «Πλαίσιο Computer» και η εταιρεία τροφίμων «Κανάκης».

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, το 2016 οι εισηγμένες -για τα αποτελέσματα της χρήσης του 2015- απέδωσαν προς τους μετόχους τους χρηματικές διανομές συνολικού ύψους 1,010 δισ. ευρώ που κατανέμονται στις εξής κατηγορίες: α) μερίσματα ύψους 680 εκατ. ευρώ, β) προμερίσματα ύψους 78 εκατ. ευρώ, γ) διανομές αποθεματικών ύψους 219 εκατ. ευρώ και δ) επιστροφές κεφαλαίων ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα το 2015 -για τα αποτελέσματα της χρήσης 2014- οι συνολικές χρηματικές διανομές ανήλθαν στο ύψος των 851 εκατ. ευρώ και κατανέμονται ως εξής: α) μερίσματα ύψους 590 εκατ. ευρώ, β) προμερίσματα ύψους 78 εκατ. ευρώ, γ) διανομές αποθεματικών ύψους 31 εκατ. ευρώ και δ) επιστροφές κεφαλαίων ύψους 69 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, παλαιότερα το 2014 οι εισηγμένες κατέβαλαν χρηματικές διανομές συνολικού ύψους 582 εκατ. ευρώ και το 2013 το αντίστοιχο ποσό είχε διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.
Το 2013 είχαν μοιράσει μετρητά στους μετόχους τους 38 εταιρείες, το 2014 και το 2015 είχαν μοιράσει μετρητά 47 εταιρείες και το 2016 οι εισηγμένες ήταν 46.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερθούν οι εισηγμένες επιχειρήσεις την τρέχουσα οικονομική χρήση, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2017 ο φόρος επί των μερισμάτων αυξήθηκε στο 15% από 10% που ήταν μέχρι και το τέλος της παρελθούσης οικονομικής χρήσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Pressing σε Νικόλα για τη Διζωνική ασκεί ο Βότσης

«Ευτυχώς υπάρχουν και όσοι έκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και δεν ακολουθούν τον πορφυρογέννητο ...»
Χριστίνα Λοϊζίδου  |  15:53

Επιτελείο Νικόλα: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ παραπλανούν τον λαό

«ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ… ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Όταν διαλύονται τα εθνικά σύνορα μεταξύ των αδελφών κρατών της Ευρωπαϊκής ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:07

Εξευτελιστική μεταχείριση Π. Νεοκλέους λέει η Επ. Διοικήσεως

«Molis girisa apo UK poy spoudaza polla xronia kai prospatho na katalabo ti exei paei lathos me tin patrida ...»
Jenny Nikolaou  |  10:40

Αποκήρυξε μέσω Σιζόπουλου τη διζωνική ο Νικόλας;

«• Εάν κάποιοι θέλουν να αυτοκτονήσουν οι άλλοι για να θυματοποιηθούν. • Κυπριακό: Υπάρχει νέα στρατηγική; ...»
Παναγιώτης Ήφαιστος  |  19:52

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση