ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χωρίς κατεύθυνση το XA

Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 636,13 μονάδες.

Kathimerini.gr

Σε χειμερία νάρκη παρέμεινε το Χρηματιστήριο, χωρίς κατεύθυνση και με τους επενδυτές σε καθεστώς απραξίας. Η ετήσια καθυστέρηση που καταγράφεται στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας έχει προκαλέσει μια απαξιωτική εικόνα της αγοράς, καθώς οι επενδυτές μετρούν απλώς τους μήνες να περνούν χωρίς να βλέπουν αποτέλεσμα

Είναι αξιοσημείωτο ότι η αγορά παραμένει με αρνητική απόδοση (1,17%) από το ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά το χειρότερο στοιχείο είναι η κατάρρευση της μέσης αξίας των ημερήσιων συναλλαγών χαμηλότερα από τα 40 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην αύξηση των εξαγωγών, καθώς διαπιστώνουν ότι οι εγχώριοι καταναλωτές έχουν περιορίσει πλέον και τα απολύτως απαραίτητα είδη διατροφής (γάλα, κρέας κ.λπ.).

Η δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου ξεκίνησε με οριακά κέρδη 0,41% του Γενικού Δείκτη, που διαμορφώθηκε στις 651,25 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας 13 Μαρτίου έκλεισε μόλις στα 21,883 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της χρονιάς μετά την πρώτη συνεδρίαση του έτους όπου ο τζίρος είχε κλείσει στα 10,403 εκατ. ευρώ.

Τη περασμένη Τρίτη το Χρηματιστήριο υπέστη σοβαρές πιέσεις και έκλεισε με πτώση 1,89%, κλείνοντας στις 638,92 μονάδες. Το γεγονός ότι καταρρίπτονται συνεχώς οι εκτιμήσεις των στελεχών της κυβέρνησης πως κλείνει σε κάθε επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup η ελληνική αξιολόγηση έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό των ξένων funds, που ειδικά την περασμένη Τρίτη προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις τίτλων. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχασε 6,25% και διολίσθησε στο 0,165 ευρώ.

Ακολούθησαν σε πτώση οι εξής μετοχές: Eurobank (-5,12%), Alpha Bank (-4,55%), Tιτάν (-3,50%), ΔΕΗ (-2,91%) και Εθνική Τράπεζα (-2,82%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 34,940 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία διαμορφώθηκε στα 44,200 εκατ. ευρώ.

Το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο διατηρήθηκε και την περασμένη Τετάρτη, με τον Γενικό Δείκτη να βυθίζεται στις 632,97 μονάδες καταγράφοντας ημερήσια πτώση 0,93%. Συνολικά μέσα στο πτωτικό διήμερο Τρίτης και Τετάρτης ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 2,81%, ενώ η αγορά έχασε πάνω από 1,02 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της.

Την Τετάρτη οι ισχυρότερες πωλήσεις κατεγράφησαν στις τραπεζικές μετοχές (Eurobank -3,66%, Πειραιώς -3,64%, Alpha -3,57% και Εθνική Τράπεζα -1,24%) και ακολούθησαν οι εξής εμποροβιομηχανικοί τίτλοι (Ελλάκτωρ -2,56%, ΟΤΕ -1,86% και ΔΕΗ -1,50%). Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αγορά έδειξε μία τεχνική αντίδραση, χωρίς όμως να αλλάζει και το γενικό κλίμα καχεξίας που επικρατεί από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,50% και ανήλθε στις 636,13 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,103 εκατ. ευρώ. Διακρίθηκαν στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης οι τίτλοι της Folli Follie Group (3,33%), του Μυτιληναίου (1,92%), της Αεροπορίας Αιγαίου (1,29%), του ΟΠΑΠ (1,18%) και του Τιτάνα (0,86%). Την Παρασκευή οι συναλλαγές θύμιζαν περίοδο Δεκαπενταύγουστου αφού μέχρι και τις 15.00 το μεσημέρι δεν είχε ξεπεράσει τα 20 εκατ.ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε θετική τροχιά σε μια νωχελική αγορά, χωρίς να παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον.

Η νέα εβδομάδα του Μαρτίου περιλαμβάνει τα ετήσια αποτελέσματα του 2016 για τις εισηγμένης «Γρ. Σαράντης» και «Αεροπορία Αιγαίου» που θα ανακοινωθούν αντίστοιχα την ερχόμενη Τρίτη 21 Μαρτίου και Πέμπτη 23 Μαρτίου. Ταυτόχρονα, με αρκετό ενδιαφέρον αναμένει η αγορά την πρεμιέρα διαπραγμάτευσης των ομολογιών του ΟΠΑΠ στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X