ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:48
 

«Μαύρη ημέρα» στην τουρκική οικονομία

Οι αρνητικές εξελίξεις στην τουρκική οικονομία επηρεάζουν και τα Κατεχόμενα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μια νέα «μαύρη ημέρα» βιώνει σήμερα η οικονομία της Τουρκίας. Η άνοδος της τιμής των ξένων νομισμάτων στην τουρκική αγορά σε επίπεδα ρεκόρ, επηρεάζει με αρνητικό τρόπο και την οικονομία της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη στις 13.10 (ώρα Κύπρου), το αμερικανικό δολάριο αντιστοιχούσε με 4,0025 τουρκικές λίρες. Πρόκειται για ένα επίπεδο-ρεκόρ που δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την σταθερότητα και το μέλλον της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, στην τουρκική αγορά, το ένα ευρώ αντιστοιχούσε με 4,9622 τουρκικές λίρες. Στην περίπτωση της αγγλικής λίρας, ένα νόμισμα που αφορά τα Κατεχόμενα, καθώς πληρώνονται δόσεις και ενοίκια σε αυτό το νόμισμα, μια αγγλική λίρα αντιστοιχεί πλέον με 5.6627 τουρκικές λίρες.

Μια πρόχειρη ματιά στη μετεξέλιξη των τιμών και αναλογιών στην τουρκική αγορά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης στην τουρκική οικονομία. Πέντε χρόνια πριν, όταν άρχιζαν να εμφανίζονται τα πρώτα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα της τουρκικής οικονομίας, δηλαδή την περίοδο της υπόθεσης Γκεζί, ένα ευρώ αντιστοιχούσε με κάτι λιγότερο από 2,5 τουρκικές λίρες. Το ευρώ ξεπέρασε το φράγμα των τριών τουρκικών λιρών το 2014 όταν ήρθαν στο προσκήνιο τα σκάνδαλα, στα οποία αναμειγνυόταν η τουρκική κυβέρνηση. Στη συνέχεια, λίγο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το ευρώ ξεπέρασε και το φράγμα των τεσσάρων τουρκικών λιρών. Σήμερα, δε «φλερτάρει» με το φράγμα των πέντε τουρκικών λιρών.

Αρνητικός αντίκτυπος στα Κατεχόμενα

Η όλη εξέλιξη βρίσκει αρνητικό αντίκτυπο και στα Κατεχόμενα, με οικονομολόγους και αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της τ/κ οικονομίας. Στην περίπτωση αυτή η ανέλεγκτη πορεία της αγγλικής λίρας στην τουρκική αγορά, είναι η βασική εστία προβληματισμού, καθώς η αγγλική λίρα χρησιμοποιείται σε πολλές συναλλαγές στα Κατεχόμενα.

Ας σημειωθεί ότι στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στα Κατεχόμενα ξεκινά η συζήτηση για άμεση μετάβαση στο ευρώ, με ή δίχως την λύση του Κυπριακού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις €180.226

Mικρά κέρδη στο ΧΑΚ

Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε άνοδο σε ποσοστό 0,28% κλείνοντας στις 74,03 μονάδες
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΑΓΟΡΕΣ