ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα σκαμπανεβάσματα του bitcoin ανεβάζουν τον επενδυτικό πυρετό

Στα μέσα της εβδομάδας είχε εκτιναχθεί στις 20.000 δολάρια ενώ στις αρχές του έτους μόλις στα 1.000

Newsroom Κ, Αθήνα

Αν σκεφθεί κανείς ότι στις αρχές της χρονιάς το bitcoin τελούσε υπό διαπραγμάτευση κάτω από τα 1.000 δολάρια και στα μέσα της εβδομάδας είχε εκτιναχθεί στις 20.000 δολάρια, μπορεί να αντιληφθεί πόσο μεγάλη απόσταση έχει διανύσει.

Οπως παρατηρούν οι New York Times (ΝΥΤ), τόσο μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για πολύ λίγα επενδυτικά προϊόντα έχει εκδηλωθεί. Οπότε είναι αναμενόμενο η ιλιγγιώδης πορεία του να ανησυχεί οικονομολόγους και μεγαλοεπενδυτές. Ταυτόχρονα, έχει κάνει πολλούς ανθρώπους πλούσιους.

Την Πέμπτη, σε ένα μόνο εικοσάλεπτο, η αξία του στην πλατφόρμα συναλλαγών Coinbase εκτινάχθηκε κατά 3.000 δολάρια, ξεπέρασε τις 20.000 δολάρια και αμέσως μετά υποχώρησε στις 15.000 δολάρια, όπως αναφέρουν οι Financial Times. Την Παρασκευή η διαπραγμάτευσή του γινόταν αρχικά στις 16.700 δολάρια, κατά μέσον όρο, και, εν συνεχεία, κατρακύλησε στα 14.500 δολάρια λόγω ρευστοποιήσεων.

Ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη του bitcoin, που εμφανίστηκε το 2009 και η ταυτότητα του δημιουργού του παραμένει άγνωστη. Βασίζεται στην τεχνολογία blockchain για γρήγορη μεταφορά χρημάτων και αντιθέτως με ό,τι ισχύει με τα συμβατικά νομίσματα, το bitcoin δεν ελέγχεται από κυβερνήσεις ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το κρυπτογραφημένο νόμισμα υποστηρίζεται από ένα αποκεντρωμένο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο μεγιστάνας Καρλ Αϊκαν, ο οποίος μπορεί να καυχιέται ότι σε βάθος χρόνου οι επενδύσεις του έχουν καλύτερη επίδοση από εκείνες του Γουόρεν Μπάφετ, προειδοποιεί στο Forbes: «Η τρόπος λειτουργίας του bitcoin είναι δυσνόητος και δεν αποκλείεται να είναι “φούσκα”». Ο Μπάφετ συστήνει σε όλους να κρατούν αποστάσεις από αυτό, ο πρόεδρος της Royal Bank of Scotland Χάουαρντ Ντέιβις το παρομοίασε με την «κόλαση», ενώ ο Τζέρι Γιανγκ έδειξε αυτοσυγκράτηση. Ο ιδρυτής της Yahoo είπε ότι «πιστεύω στα ψηφιακά νομίσματα και ξέρω πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία μας, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει σε αυτό το σημείο».

Κύριοι παράγοντες που ωθούν προς τα πάνω το bitcoin είναι αφενός ότι αρχίζει άμεσα η διαπραγμάτευσή του από τις αγορές CBOE Global Markets και CME Group και αφετέρου ότι στρέφουν το βλέμμα τους σε αυτό και θεσμικοί επενδυτές και ότι το Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ (ASX) υιοθετεί την τεχνολογία blockchain. Το ASX θα τη χρησιμοποιήσει για να προχωρήσει σε εκκαθάριση και διακανονισμό συναλλαγών. Tέλος, όπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, πολλοί αγοράζουν το ψηφιακό νόμισμα με το σκεπτικό ότι ακόμα περισσότεροι θα το θέλουν στο μέλλον. Εντούτοις και αυτοί δεν αποκλείουν ένα κραχ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Κυπριανού: Δεξιά-ακροδεξία προσπαθούν να μοιράσουν τις ευθύνες του '74

«ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ - ΜΙΣΑ ΨΕΜΑΤΑ Κακό κάνουν καλό όχι Η θανάσιμη διαμάχη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης (ελληνικός ...»
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ  |  21:59

Γιωρκάτζη: Ξέρω πολλά για πολλούς

«Afou kseris mila, Xristallou mou! Ti fovase? Ke an esi exases tin fon isou ksafnika, pou ine o genikos ...»
Orgi laou  |  21:56

Γιωρκάτζη: Ξέρω πολλά για πολλούς

«Ξέρει πολλά... Ξέρει πολλά... Γιατί δεν τα λέει;;; Τι θέλει να μας πει;;; Καταλάβαμε... Καταλάβαμε... ...»
Albalonga  |  20:53

Το γλωσσάρι της αλήθειας

«Ορθός και εύστοχος »
Στάθης  |  16:31

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση