ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:08
 

Ενα βήμα πριν από το νομισματικό χάος η Βενεζουέλα

Η πόλη Ελόρθα της Βενεζουέλας τύπωσε δικό της νόμισμα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Εν μέσω έλλειψης ρευστότητας και του υψηλότερου πληθωρισμού στον κόσμο, που φτάνει πλέον στο 6.000%, η πόλη Ελόρθα της Βενεζουέλας τύπωσε δικό της νόμισμα, αυξάνοντας τον αριθμό των νομισμάτων που κυκλοφορούν πλέον στη χρεοκοπημένη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το ελόρθα, όπως ονομάστηκε το νόμισμα από το όνομα του τοπικού ήρωα, όπως και η πόλη, διατίθεται στο δημαρχείο της πόλης με μεταβίβαση από τραπεζικό λογαριασμό ή με πιστωτική κάρτα και με προμήθεια 8%.

Την απόφαση των τοπικών αρχών υπαγόρευσε η ανάγκη να κινηθεί το χρήμα στο τοπικό φεστιβάλ που αρχίζει αυτές τις ημέρες. Το ούτως ή άλλως απαξιωμένο νόμισμα της χώρας, το μπολιβάρ, είναι σε έλλειψη, μολονότι η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει την ποσότητα του χρήματος σε κυκλοφορία κατά 50% μόνον τον περασμένο μήνα.

Μιλώντας στο Reuters, ο δήμαρχος της πόλης Σολφρέντι Σολορζάνο τόνισε πως «ο κόσμος δεν έχει μπολιβάρ, γι’ αυτό και οι τοπικές αρχές δημιούργησαν δύο χαρτονομίσματα». Προηγήθηκε τον Δεκέμβριο ανάλογη πρωτοβουλία μιας από τις πιο γνωστές παραγκουπόλεις του Καράκας, που τύπωσε το νόμισμα πανάλ, όπου απεικονίζεται ο αποθανών πρώην πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες. Με αυτό μπορεί κανείς να αγοράσει ρύζι.

Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πρότεινε τη δημιουργία ενός κρατικά ελεγχόμενου κρυπτογραφημένου νομίσματος, του petro, η αξία του οποίου θα βασίζεται στο πετρέλαιο της χώρας. Ο Τραμπ έχει ήδη απαγορεύσει στους Αμερικανούς να το αγοράσουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Nacional, ο οικονομολόγος και αντιπολιτευόμενος βουλευτής Χοσέ Γκουέρα επισημαίνει ότι εξαιτίας της έλλειψης ρευστού, αλλά και του ιλιγγιώδους υπερπληθωρισμού, έχουν εμφανισθεί στη χώρα διάφορες «μίνι κεντρικές τράπεζες». Ο ίδιος εκφράζει φόβους ότι ο μεγάλος αριθμός νομισμάτων στη χώρα μπορεί να επιδεινώσει και να εμβαθύνει περαιτέρω την κρίση, προκαλώντας «νομισματικό χάος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Τα πάνω κάτω στο ΔΣ της Cyta από γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα

«Ο καλύτερος κουγκάς της κυβέρνησης!!! Καλλύτερο εν θέλει!!! Aκούεις τον και σβήνεις την τηλεόραση!!! ...»
knak  |  20:48

#PoliticsBlog Οι εμετοί, τα ξερατά και πιθανές θεραπείες

«η τάση προς εμετό μπορεί να προκλήθηκε απο το βούρκο στον οποίο κυλιέται ο Γενικός Εισαγγελέας »
leoegotora  |  12:54

Οικονομική: Τελευταία Ενημέρωση