ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σταύρη Χρυσοστόμου: Η διατροφή θεωρείται πλέον μία επιστήμη μαγνήτης

Συνέντευξη με τη Λέκτορα στη Διατροφή/Διαιτολόγια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνέντευξη με  την Δρ Σταύρη Χρυσοστόμου, Λέκτορα στη Διατροφή/Διαιτολόγια στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία (M.Sc.) με κατεύθυνση στην Κλινική Διαιτολογία.

Το Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία παρέχει στους φοιτητές τις προηγμένες θεωρητικές γνώσεις και την απαιτούμενη πρακτική κατάρτιση που απαιτείται για την εξειδίκευση των επαγγελματιών υγείας στο πεδίο της Κλινικής Διαιτολογίας. Τροφοδοτεί τους υποψήφιους Κλινικούς διαιτολόγους με τα απαραίτητα επιστημονικά εφόδια που απαιτούνται για την αξιολόγηση της κατάστασης θρέψης ατόμων σε φυσιολογικές και μη καταστάσεις, με σκοπό την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή. Παράλληλα, οι υποψήφιοι επαγγελματίες υγείας με εξειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία θα συμβάλουν ενισχυτικά στην αγωγή και προαγωγή της υγείας στην σύγχρονη κοινωνία.

- Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης μεταπτυχιακού (M.Sc.) στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία με κατεύθυνση στην  Κλινική Διαιτολογία Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει αυτό το μεταπτυχιακό στην Αγορά Εργασίας; 

Στις μέρες μας, τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας πολλών χρόνιων παθήσεων στην παιδική, εφηβική, ενήλικη αλλά και γεροντική ηλικία, ολοένα και αυξάνονται. Πολλές, σπάνια στο παρελθόν, εμφανιζόμενες διαταραχές λαμβάνουν συνεχώς επιδημικές διαστάσεις. Αρκετές από τις διαταραχές αυτές φαίνεται να σχετίζονται με τη διατροφή, είτε λόγω άγνοιας και ελλιπούς διατροφικής εκπαίδευσης του πληθυσμού, είτε λόγω υπερβολικής και αυξημένης διαθεσιμότητας προϊόντων που διασφαλίζουν την κακή υγεία, είτε λόγω έλλειψης ειδικών εξειδικευμένων επιστημόνων υγείας στο χώρο της διατροφής, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο μέγιστο στην πρόληψη αλλά και στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δυσάρεστων αυτών καταστάσεων υγείας. Επιπλέον, τα σύγχρονα διεθνή πρωτόκολλα ιατρικής φροντίδας επιβάλλουν πλέον τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας επαγγελματιών υγείας, ενώ η πιστή εφαρμογή τους αποτελεί υποχρέωσή μας. Παράλληλα, διανύοντας μία περίοδο οικονομικής κρίσης, αντιλαμβανόμαστε πως μία άλλη, εξίσου σημαντική επίπτωση της κατάστασης αυτής, είναι το αυξημένο οικονομικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που επιβαρύνει όχι μόνο τους πολίτες αλλά και ολόκληρο το κυπριακό κράτος. 

Η διατροφή, επάξια θεωρείται πλέον μία επιστήμη μαγνήτης και η αιτία δεν είναι άλλη παρά η έντονη συσχέτισή της με άλλες επιστήμες όπως η Ιατρική, η Φαρμακευτική, η Νοσηλευτική, η Φυσικοθεραπεία, η Ψυχολογία και ο Αθλητισμός. Καταληκτικά, οι νέες συνθήκες και τα νέα δεδομένα της κυπριακής κοινωνίας επιβάλλουν την παρουσία πλήρως καταρτισμένων επιστημόνων και εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας που να διασφαλίζουν μια υγιή και ακμάζουσα κοινωνία.

- Ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα θα παρέχει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στους φοιτητές του μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία;

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου  είναι το μοναδικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Κύπρο που προσφέρει το εγκεκριμένο αυτό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Εφαρμοσμένη Διατροφή και Διαιτολογία, με κατεύθυνση στην Κλινική Διαιτολογία, στην ελληνική γλώσσα. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανήκει στη Laureate InternationaI Universities. Επομένως, οι απόφοιτοι του προγράμματος θα θεωρούνται απόφοιτοι ενός αναγνωρισμένου Διεθνούς Πανεπιστημιακού Οργανισμού, που αποτελείται από 80 Πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 28 χώρες, με σύνολο 1,000,000 φοιτητές. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει πλέον την πληρέστερη Σχολή Θετικών Επιστημών στην Κύπρο, με προγράμματα όπως Βιολογικές Επιστήμες, Διατροφολογία/Διαιτολογία, Νοσηλευτική, Φυσιοθεραπεία, Ακτινοδιαγνωστική/Ακτινοθεραπεία, Φαρμακευτική, Αθλητική Επιστήμη και Αγωγή. Επιπλέον, η σημαντική εμπειρία, η εξέλιξη και η πρόοδος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου  στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, στην επιστημονική έρευνα αλλά και στην κοινωνική προσφορά, κυρίως στον τομέα των Επιστημών Υγείας και των Επιστημών Ζωής, το κατατάσσουν ανεπιφύλακτα σε μία διακριτή θέση με διεθνή αναγνώριση.

- Οι σπουδές στο συγκεκριμένο κλάδο είναι μια «επένδυση» που θα αποφέρει;

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος Εφαρμοσμένης Διατροφής και Διαιτολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου μπορούν να αιτηθούν συμπερίληψης τους στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου. Οι κάτοχοι βασικού πτυχίου στη «Διατροφή/Διαιτολογία», μέσω της αναβάθμισης του επιστημονικού τους υποβάθρου θα είναι σε θέση να ενισχύσουν τις προοπτικές απασχόλησης τους ως Κλινικοί Διαιτολόγοι, σε όλες τις σχετικές εφαρμογές της Διατροφής/Διαιτολογίας, τόσο στον ευρύτερο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, θα μπορούν να εργαστούν ως επιστημονικοί σύμβουλοι Διατροφής/Διαιτολογίας, μεταξύ άλλων σε Κέντρα Υγείας, σε όλες τις Εκπαιδευτικές Βαθμίδες, σε διάφορα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα καθώς επίσης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.  Μια σημαντική καινοτομία του προγράμματος είναι ότι πέραν του συμβατικού τρόπου διδασκαλίας το πρόγραμμα μπορεί να το παρακολουθήσει κάποιος με το συγκεντρωτικό τρόπο διδασκαλίας που διατηρεί ακέραιες τις προδιαγραφές ενός συμβατικού προγράμματος (ύλη, σύνολο πιστωτικών μονάδων, ώρες διδασκαλίας) αλλά οι ώρες παρακολούθησης συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για διευκόλυνση των σπουδαστών.

- Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν περισσότερες πληροφορίες;

Μπορείτε να μας βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο www.euc.ac.cy.  Για περισσότερες πληροφορίες,  ή διευθέτηση προσωπικού ραντεβού μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εισδοχής Φοιτητών τηλ. 00357-22713000 ή email: admit@euc.ac.cy.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση