ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μειώθηκαν οι αρχικές δημόσιες προσφορές

Το αποτέλεσμα επήλθε κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι εκδότες αναμένουν ανάκαμψη των αγορών

Δελτίο Τύπου

Η παγκόσμια δραστηριότητα για αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO – InitialPublicOffers) μειώθηκε σημαντικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 με 167 συμφωνίες να αποφέρουν συνολικά US$12.1 δις, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση EYGlobalIPOTrends: 2016 1Q. Πρόκειται για το πιο αδύνατο πρώτο τρίμηνο από το 2009, με μείωση του όγκου συμφωνιών της τάξης του 39% και μείωση του ποσού κεφαλαίων που αντλήθηκαν της τάξης του 70% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η αύξηση της αστάθειας, η μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου και οι αναταραχές στη χρηματιστηριακή αγορά συνέβαλαν στην υποτονικότητα του πρώτου τριμήνου. Η μείωση της δραστηριότητας έγινε αισθητή παράλληλα στην Αμερικανική Ήπειρο, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική (ΕΜΕΙΑ), σε αντίθεση με πρόσφατα τρίμηνα κατά τα οποία χαμηλές αποδόσεις σε κάποιες αγορές μετριάζονταν από υψηλές αποδόσεις σε άλλες.

Η αστάθεια οδηγεί σε αναζήτηση εναλλακτικών και στάση αναμονής

Με τις IPOsνα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην αστάθεια και το αρνητικό κλίμα, οι τακτικές αντιμετώπισης φαίνεται να λαμβάνουν μία εκ των δύο μορφών: στάση αναμονής, ή αναζήτηση εναλλακτικών. Οι εκδότες αναμένουν ανάκαμψη των αγορών ή προσφεύγουν σε εναλλακτικές, όπως τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, ο τομέας των οποίων αν και δεν πλησιάζει τα εξαιρετικά επίπεδα απόδοσης του 2015, προς το παρόν αποδίδει περισσότερο από τις IPOs, σημειώνοντας πιο ήπια μείωση δραστηριότητας.

Προφανή σημάδια αυτής της στάσης αναμονής είναι η μείωση της αναλογίας παγκοσμίως των IPOs που τυγχάνουν στήριξης από ιδιωτικά κεφάλαια (privateequity) και ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων (venturecapital) - μείωση της τάξης του 80% στον αριθμό συμφωνιών σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. Οι IPOs στον τομέα της τεχνολογίας επίσης σημείωσαν μείωση σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015, (της τάξης του 24% παγκοσμίως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016) ενώ στις ΗΠΑ δεν πραγματοποιήθηκε καμία συμφωνία στον τομέα αυτό στο πρώτο τρίμηνο του 2016, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας και οι επενδυτές τους προτιμούν να προχωρήσουν στην αποτίμησης μιας εταιρείας σε μεταγενέστερο στάδιο.

Επιπρόσθετα, η μείωση της τάξης του 70% του ποσού κεφαλαίων που αντλήθηκε συνολικά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 υποδεικνύει ότι έχουν μειωθεί οι αξίες των συμφωνιών (η μέση αξία συμφωνίας σημειώνει παγκόσμια μείωση της τάξης του 30% από έτος σε έτος) με τις εταιρείες να προσφέρουν για πώληση μικρότερεςIPO αναμένοντας ότι περαιτέρω προσφορές θα καταστούν δυνατές εφόσον η αγορά ανακάμψει.

Σχολιάζοντας την παγκόσμια αγορά IPO, ο επικεφαλής της ΕΥ στις Υπηρεσίες IPOs για τις περιοχές ΕΜΕΙΑ, Δρ. MartinSteinbach, δηλώνει:

«Αν και η δραστηριότητα στο χώρο των IPOs σημειώνει μείωση παγκοσμίως, ο χώρος των συγχωνεύσεων και εξαγορών παρουσιάζει πιο έντονη δραστηριότητα και οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων προσβλέπουν σε ένα έτος με υψηλό φόρτο εργασίας, με τις εταιρείες να αναζητούν διάφορες λύσεις καθώς οι εναλλακτικές πολλαπλασιάζονται. Επιχειρηματικά ομιλούντες, το ενδιαφέρον και οι προκλήσεις που παρουσιάζει η παρούσα χρονική στιγμή είναι ίσως άνευ προηγουμένου. Στο κλίμα που επικρατεί, οι εταιρείες που ετοιμάζονται να εκδώσουνIPOs και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ουσιαστικά προσπαθούν να αποφύγουν κακά αποτελέσματα και αναμένουν βελτίωση των προοπτικών. Αυτό εξηγεί την αύξηση στις αναβολές των IPOs στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το περασμένο, τη μείωση της μέσης αξίας συμφωνιών, όπως και το γεγονός ότι οι χρηματοοικονομικοί υποστηρικτές περιμένουν τις συνθήκες της αγοράς να βελτιωθούν, μια στάση που σχεδόν πάντα υποδεικνύει αισιοδοξία για το μέλλον.»

Ο τομέας παροχής υπηρεσιών υγείας η φωτεινή εξαίρεσηστις ΗΠΑ

Το ποσό αντληθέντων κεφαλαίων μέσω IPOs στις ΗΠΑ ανήλθε στα US$753 εκατομμύρια, μια μείωση της τάξης του 88% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015 . Ο αριθμός συμφωνιών μειώθηκε κατά 71%, με 10 συνολικά IPOs, όλα εκ των οποίων προήλθαν από το χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ο όγκος συμφωνιών μειώθηκε κατά 31% (102 συμφωνίες) και το ποσό αντληθέντων κεφαλαίων μειώθηκε κατά 55% (US$6.6 δις) στο πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. Εν τούτοις, η περιοχή αυτή σημείωσε τα υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, με μερίδιο 61% του παγκόσμιου συνολικού όγκου συμφωνιών.

Τα αντληθέντα κεφάλαια μέσω IPOs σημείωσαν σημαντική πτώση και στην περιοχή ΕΜΕΙΑ, με μείωση της τάξης του 76% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 (συνολικό ποσό US$4.7 δις) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ο αριθμός συμφωνιών μειώθηκε κατά 43% στις 51 IPOs. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές, η στήριξη των IPOs από ιδιωτικά κεφάλαια και ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2015, παραμένει σημαντικός παράγοντας και αποτέλεσε το 33% των αντληθέντων κεφαλαίων και το 10% του συνολικού αριθμού συμφωνιών κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς η αγορά εξακολουθεί να επωφελείται των συνεχιζόμενων νομισματικών μέτρων τόνωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κύρια Αγορά του Λονδίνου και η Εναλλακτική Επενδυτική Αγορά (ΑΙΜ) κατέλαβαν την πρώτη θέση στις IPOs το πρώτο τρίμηνο του 2016. Κάλυψαν το 47% της Ευρωπαϊκής Δραστηριότητας και ήταν υπεύθυνες για τις δύο εκ των πέντε μεγαλύτερων IPOs ανά το παγκόσμιο για το 2016, καθώς οι εταιρείες υψηλής αξίας στηριζόμενες από ιδιωτικά κεφάλαια εξακολουθούν να προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον και να αποδίδουν υψηλά οφέλη στη δευτερογενή αγορά.

Η παγκόσμια δραστηριότητα θα βελτιωθεί στα επόμενα τρίμηνα του έτους

Τα παγκόσμια δεδομένα τείνουν να στηρίζουν θετικές προβλέψεις για το χώρο των IPOs στα ερχόμενα τρίμηνα. Από οικονομική άποψη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να περιορίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εφαρμόσει νέα δέσμη μέτρων νομισματικής στήριξης από την αρχή Μαρτίου. Η Κίνα, επίσης, έχει χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική με μειώσεις στις υποχρεωτικές αναλογίες αποθεμάτων και αναμένεται να αναγγείλει περαιτέρω μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των αρνητικών προσδοκιών για την ανάπτυξή της. Οι Κινεζικές αρχές σκοπεύουν να στηρίξουν την αγορά IPOs με ειδικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και σχεδίου αποζημίωσης ως μέτρο αντιμετώπισης της απάτης. Είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για το μέλλον της τιμής του αργού πετρελαίου, αλλά τα πρόσφατα σημάδια σταθερότητας, αν και σε χαμηλότερες τιμές, αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μείωση του όγκου Αρχικών Δημοσίων Προσφορών παγκοσμίως κατά το πρώτο τρίμηνο καθώς οι εκδότες αναμένουν ανάκαμψη των αγορών

► Παγκόσμια μείωση του όγκου και αξίας των δημοσίων προσφορών κατά 39% και 70% αντιστοίχως, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015
► Οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές ή αναμένουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης
► Η αξίες των συμφωνιών μειώνονται μέσα σε συνθήκες αστάθειας στις αγορές

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση