ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ζημιογόνα απόβαση της cyta στην Ελλάδα

Mαύρη τρύπα για τα ταμεία του ημικρατικού οργανισμού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Στις 26 Ιανουαρίου 2007 ένα επενδυτικό όνειρο του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Κύπρου γινόταν πραγματικότητα. Η ΑΤΗΚ ξεκινούσε ίσως το πιο φιλόδοξο επιχειρηματικό της εγχείρημα εκτός Κύπρου. Η απόβαση στην ελλαδική αγορά τηλεπικοινωνιών έπαιρνε σάρκα και οστά με την cyta Ελλάδος Τηλεπικοινωνιακή Α.Ε. Μέτοχοι της νέας θυγατρικής η επίσης θυγατρική του οργανισμού Digimed Communications Ltd με ποσοστό μετοχών 90%, και την cyta το υπόλοιπο 10%. Η cytaHellas ουσιαστικά υλοποιούσε την στρατηγική της μητρικής εταιρείας για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό.

Ο κρατικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Κύπρου έχοντας στο ενεργητικό του 50 χρόνια εμπειρίας στις τηλεπικοινωνίες και ένα καλό όνομα στην εσωτερική αγορά αποσκοπούσε να αποσπάσει ένα σημαντικό μερίδιο από την αναπτυσσόμενη αγορά τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας που τότε ήταν σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2000. Παράλληλα η δημιουργία της cytaHellas έκανε πράξη πέρα από την στόχευση λιανικών χωρών του εξωτερικού έδινε προοπτική στο όραμα των ευρύτερων στρατηγικών σχεδιασμών. Δέκα χρόνια μετά η διοίκηση του ημικρατικού οργανισμού είναι έτοιμη να κάνει την μεγάλη στροφή και να αποχωρήσει από την ελλαδική αγορά.

Παρά τα τεράστια βήματα που έκανε η θυγατρική στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα των ιδιόκτητων υποδομών, παρά την νέα αντίληψη που εισήγαγε στις σχέσεις με τους πελάτες, παρά την διάθεση πόρων και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού από την μητρική το ελλαδικό εγχείρημα ουδέποτε κατέγραψε κέρδη. Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας από το 2008 μέχρι και το 2014 έχουν να δείξουν μόνο ζημιές οικονομικές τρύπες τις οποίες κάλυπτε η μητρική στην Λευκωσία. Μια οικονομική πορεία που στην Κύπρο παρομοιάζεται με την αντίστοιχη παρουσία που είχε μια άλλη κυπριακή θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα.

Αυτή των Κυπριακών Αερογραμμών. Το πόσο σημαντική ήταν η Ελλάδα για την cyta φαίνεται και από την δυναμική έναρξη εργασιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εκδηλώσεις με έντονο πολιτικό χρώμα (ένεκα των εθνικών δεσμών), λάμψη, και παρά το γεγονός ότι στο παρασκήνιο είχε διεξαχθεί ένας μικρός επιχειρηματικός πόλεμος, ακόμα και με αυτόν τον ΟΤΕ, όπως λέγεται από στελέχη που έστησαν την θυγατρική στην Ελλάδα που δεν υποδέχθηκαν και τόσο θερμά τον νέο φιλόδοξο ανταγωνιστή τους.

Η επένδυση με νούμερα

Η μετάβαση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε επί προεδρίας Σταύρου Κρεμμού. Το ταξίδι για την cyta ξεκίνησε με αρχικό ποσό επένδυσης 15 εκατ. ευρώ και είχε ως αρχικό προορισμό την περιφέρεια και ειδικότερα τον νησιωτικό χώρο. Για την υποστήριξη της δραστηριοποίησης στις περιοχές που της δόθηκαν με δημόσιο διαγωνισμό, η θυγατρικής της cyta , αναπτύσσει σε πρώτη φάση ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που ξεπερνά τα 1200χλμ., με στόχο την παροχή προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών, βασισμένων στην ευρυζωνικότητα. Η επενδυτική δραστηριότητα συνεχίσθηκε και τα επόμενα χρόνια παρά τις ζημιές που κατέγραφε η εταιρεία ετησίως. Με βάση το αρχικό επενδυτικό σχέδιο η θυγατρική στην Ελλάδα θα έμπαινε σε κερδοφόρα πορεία από το 2011 και μετά και εφόσον θα είχε δαπανήσει συνολικά για επενδύσεις το ποσό των 60 με 70 εκατ. ευρώ. Κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Η προεδρία Στάθη Κιττή παρέλαβε την cytaHellas όταν είχε ξεκινήσει εργασίες στην Θεσσαλονίκη και έθεσε ως επόμενο στόχο την ελληνική πρωτεύουσα. Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα όπως κάποιοι το χαρακτηρίζουν ήταν το δίκτυο οπτικών ινών που άπλωσε σε πανελλαδική εμβέλεια η cytaHellas. Από το 2011 και μετά η διοίκηση της μητρικής προχωρούσε σε συνεχείς αναθεωρήσεις του αρχικού σχεδίου επένδυσης με αποτέλεσμα από τα 60 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί αρχικά το συνολικό ποσό να ανέλθει στα 130 με 140 εκατ. ευρώ. Από το 2011 είχαν εμφανισθεί οι πρώτες απόψεις που υποστήριζαν ότι η cyta θα έπρεπε να σταματήσει να επιμένει για την Ελλάδα. Ωστόσο, πάντα επικρατούσε η άποψη που ήθελε να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην θυγατρική του οργανισμού. 

Μέχρι και το 2014 που υπάρχουν οικονομικά στοιχεία για την cytaHellas οι τρύπες που υπήρχαν στα οικονομικά της τις έκλεινε κάθε χρόνο η μητρική στην Κύπρο. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς και αν η συνολική επένδυση ανήλθε στα 130 με 140 εκατ. ευρώ η ζημιά που θα υποστεί η cyta από το επενδυτικό άνοιγμα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον αλλά και την γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα η αξία της cytaHellas υπολογίζεται στα 70 με 80 εκατ. ευρώ.

Το προφίλ της εταιρείας

Η cytaHellas ξεκίνησε την παρουσία της στον Ελλαδικό χώρο έχοντας ως βάση κάτι παραπάνω από 50 χιλιάδες συνδρομητές, 143 υπαλλήλους, ένα σχετικά περιορισμένο δίκτυο συνεργατών καθώς και 1200 χλμ δίκτυο οπτικών ινών. Δέκα χρόνια μετά το πελατολόγιο της εταιρείας έφθασε τους 330 χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις, 26 καταστήματα πώλησης και 500 συνεργάτες πανελλαδικά και ένα ιδιόκτητο δίκτυο πάνω 5.500 χλμ.

Το δε μερίδιο αγοράς ανάμεσα στους εναλλακτικούς πάροχους υπολογίζεται στο 16% ενώ στον κλάδο των ευρυζωνικών συνδέσεων το μερίδιο της εταιρείας τείνει να αγγίξει το 10%. Η επένδυση στην Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει προσφέρει στην αύξηση της υπεραξίας του ημικρατικού οργανισμού στην Νοτιονατολική Μεσόγειο. Η πρόσφατη διασύνδεση και ενοποίηση των δικτύων της με τα υπόλοιπα εθνικά και διεθνή δίκτυα του Ομίλου cyta σε ένα κοινό μέτωπο Κύπρου – Ελλάδος στον άξονα Μέσης Ανατολής – Βαλκανίων, αποτελεί όπως πιστεύεται σημαντική εξέλιξη στις ευρύτερες γεωστρατηγικές επιδιώξεις του οργανισμού.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση