ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλάζουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες μέσω ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Καθοδήγηση θα προσφέρουν στις επιτροπές ελέγχου PwC και ecoDa

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η νέα νομοθεσία της ΕΕ για τις ελεγκτικές υπηρεσίες, που τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή 17 Ιουνίου, εισάγει πιο λεπτομερείς απαιτήσεις αναφορικά με τον υποχρεωτικό έλεγχο των «Οντοτήτων Δημοσίου Συμφέροντος» (ΟΔΣ). Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η νομοθεσία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις χρηματοοικονομικές πληροφορίες μέσω:

• της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας των νόμιμων ελεγκτών
• της συμβολής σε μια πιο δυναμική αγορά λογιστικού ελέγχου στην ΕΕ
• της ενδυνάμωσης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των επιτροπών ελέγχου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι λειτουργίες που ανατίθενται στις επιτροπές ελέγχου έχουν επεκταθεί ποικιλοτρόπως, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Διοικητικών Συμβούλων (ecoDa), σε συνεργασία με την PwC, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να βοηθήσει τα μέλη των επιτροπών ελέγχου να κατανοήσουν τις βασικές αλλαγές. Αυτό θα γίνει εφικτό μέσω μιας περιγραφής των πτυχών της νέας νομοθεσίας, η οποία θα εστιάζει στη σύνθεση και διακυβέρνηση των επιτροπών ελέγχου, στην επιλογή και στον διορισμό ελεγκτικού οίκου, στην παρακολούθηση της ανεξαρτησίας των ελεγκτών, στις απαιτήσεις αναφοράς και στην εποπτεία των ελεγκτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές εταιρείες δεν έχουν αξιολογήσει ακόμη πλήρως τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης και βρίσκονται στη διαδικασία προσαρμογής στις αλλαγές.

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ περιέχει αριθμό επιλογών για τα Κράτη Μέλη. Για κάθε μία από τις συγκεκριμένες πτυχές, τα Κράτη Μέλη έχουν την ευελιξία να επιλέξουν περισσότερο ή λιγότερο αυστηρούς κανόνες. Η ευελιξία σε θέματα διακυβέρνησης αποτελεί σε γενικές γραμμές μια ενδεδειγμένη πολιτική. Είναι ωστόσο σημαντικό η τελική εθνική νομοθεσία εφαρμογής των κανόνων να οδηγεί σ’ένα συνεκτικό πλαίσιο που να ενισχύει την ποιότητα του ελέγχου και να επιτρέπει στις επιτροπές ελέγχου να διεκπεραιώνουν ορθά τα νέα τους καθήκοντα.

Όπως δήλωσε ο Turid Solvang, Πρόεδρος της ecoDa, «το γεγονός ότι οι επιτροπές ελέγχου τίθενται στο επίκεντρο της ελεγκτικής μεταρρύθμισης συνιστά αναγνώριση του σημαντικού τους ρόλου. Η ερμηνεία της νομοθεσίας από όλα τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το αρχικό πνεύμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο Πέτρος Χ Πετράκης, ΣυνέταιροςPwC Κύπρου, Υπεύθυνος για Regulation,QualityRisk&Independence, Συμβουλευτικές & Ελεγκτικές υπηρεσίες, δήλωσε σχετικά: «Η χρησιμότητα και ο ρόλος των επιτροπών ελέγχου είναι υψίστης σημασίας για κάθε οργανισμό που επιθυμεί να αναπτύξει μια ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση.Επομένως, ηανάγκη εξοικείωσής τους με την ελεγκτική νομοθεσία της ΕΕ και η ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα, αν και απαιτούν χρόνο. Ο οδηγός που ετοίμασε η PwCέχει σχεδιαστεί με στόχο να συμβάλει στην κατανόηση εκ μέρους των επιτροπών ελέγχου των πρακτικών επιπτώσεων, παραθέτοντας παράλληλα κάποια παραδείγματα καλών πρακτικών».

Oοδηγός που ετοιμάστηκε από την PwC και την ecoDa παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στις Βρυξέλλες, όπου τα μέλη των επιτροπών ελέγχου συζήτησαν τις διαφορετικές πτυχές της οδηγίας και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
PwC

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση