ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Εφαρμόσαμε ένα τολμηρό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Διεθνών Επενδυτικών Βραβείων που διοργάνωσε ο CIPA

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στην ομιλία του στα Διεθνή Επενδυτικά Βραβεία CIPA 2016 ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης έχουν παρθεί μέτρα για εξυγίανση των οικονομικών σε εναρμόνιση με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του μνημονίου συναντίληψης. Επισήμανε πως λήφθηκαν επίσης μέτρα τα οποία δεν προβλέπονταν από κάποια Ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά θεωρήθηκαν σημαντικά για το «νοικοκύρεμα» της οικονομίας.

«Από την αρχή, ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής αυτής της κυβέρνησης ήταν να αναμορφώσει την οικονομία της η Κύπρος και να επιταχυνθεί η πορεία προς την αειφόρο ανάπτυξη», ανέφερε στο Προεδρικό Μέγαρο στην τελετή των 5ων Διεθνών Βραβείων Επενδύσεων ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να θέσουμε τις βάσεις που θα μας επιτρέψει να διατηρήσει και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας. Και έτσι κάναμε. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά μας και να εξαλειφθεί το έλλειμμα διατηρώντας την ελκυστικότητα του φορολογικού καθεστώτος μας. Επιβλέψαμε την αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος είναι τώρα μικρότερος, καλύτερα κεφαλαιοποιημένος, με καλύτερη διαχείριση και καλύτερη εποπτεία».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ως το πιο σημαντικό πως, «ξεκινήσαμε την εφαρμογή ένα τολμηρό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των οικονομικών μας και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών που ανέδειξε η κρίση. Όχι γιατί αυτό απαιτήθηκε από τη συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές μας, αλλά επειδή έχουμε κατανοήσει τη σημασία της μεταρρύθμισης για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη χώρα μας. Αυτό βέβαια είναι μια συνεχής διαδικασία, η οποία θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την παρουσία της Τρόικα στο νησί».

Πρόσθετα σημείωσε ότι η «επιτυχία αυτή είναι εμφανής σε ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως οι συνεχιζόμενες θετικές κριτικές από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού του κράτους, η ραγδαία αύξηση του αριθμού κεφαλαίων, με τις άμεσες επενδύσεις να αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ 4,7 δισ. στο 2015, και, φυσικά, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη άνω του 2% το 2016.

Να ενισχύσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα

Όπως ανέφερε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, «από το 2013, η κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με CIPA, έχει θέσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην πλειοψηφία των τομέων πολιτικής που επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου. Ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στη χώρα να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να τροφοδοτηθεί η οικονομική ανάπτυξη».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως, «με πλήρη συνεργασία με την κυβέρνηση, ο CIPA έχει ολόψυχα δεσμευτεί για την υποστήριξη και προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της χώρας ως φιλική προς τους επενδυτές. Απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για τη θέσπιση συστήματος ταχείας για επενδύσεις προτεραιότητας και ειδικών καθεστώτων παροχής κινήτρων για σημαντικούς τομείς της οικονομίας, είναι μόνο μερικά από τα πολλά νέα μέτρα που αναμένεται να ενισχύσουν το επενδυτικό περιβάλλον».

Πρόσθετα ο πρόεδρος του CIPA είπε ότι, «το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα καθιστούν την κυπριακή οικονομία ευέλικτη και προσαρμόσιμη σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον για τις αυξανόμενες ανάγκες των επενδυτών. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος και μπορεί και θα μεταμορφωθεί με το να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τα ανταγωνιστικά και συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ενώ θα εφαρμόζουμε παράλληλα με την κυβέρνηση, τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Τέλος ο κ. Αγκαστινιώτης είπε πως ο CIPA θα συνεχίσει να εργάζεται συλλογικά με τις κρατικές αρχές και ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις, με τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη συνολική προσφορά του επενδυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση