ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:37
 

Προετοιμάζεται ο ΟΧΣ για τον εποπτικό έλεγχο από την ΕΚΤ

Θα πραγματοποιηθεί το 1ο 15νθήμερο Οκτωβρίου στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πυρετωδώς προετοιμάζεται ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) για τον πρώτο επιτόπιο εποπτικό έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15νθήμερο Οκτωβρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΟΧΣ Σταύρος Αγρότης τόνισε ότι προετοιμαζόμαστε για αυτή τη συνάντηση έτσι ώστε να είμαστε τυπικοί και σωστοί με τις εκθέσεις μας, καθώς το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού, όπως σημείωσε, “θα είναι η εικόνα που θα παρουσιάσει ο οργανισμός τόσο προς την Κεντρική Τράπεζα όσο και προς τα έξω”. Υπογράμμισε ότι στόχος του Οργανισμού είναι “να είναι η πιο νοικοκυρευμένη τράπεζα όσον αφορά τις υποχρεώσεις”.

Εξήγησε ότι ο ΟΧΣ ως εποπτευόμενη τράπεζα υποβάλλει στη διάρκεια κάθε χρόνου μεγάλο αριθμό εκθέσεων που απαιτεί η ΚΤ και η ΕΚΤ και σημείωσε πως πέρα αυτών των εκθέσεων, όλες οι τράπεζες υποβάλλουν και τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Θα εξετάσουν όλα αυτά τα πράγματα και παράλληλα θα γίνουν συνεντεύξεις κυρίως με τους διευθυντές του οργανισμού αλλά και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) τα οποία είναι Πρόεδροι κάποιων επιτροπών του ΔΣ, όπως είναι η Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου ή η Επιτροπή Κινδύνων, ανέφερε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα Σώματα ετοιμάζουν εκθέσεις και έτσι θα θέλουν να συναντηθούν με τους επικεφαλής αυτών Επιτροπών.

Επί του προκειμένου, ο κ. Αγρότης είπε ότι “σε επαφές που είχαμε με την ΚΤ της Κύπρου έχει εκφραστεί θετικά για την πρόοδο του ΟΧΣ τους τελευταίους μήνες” και πρόσθεσε ότι όλα αυτά επιτυγχάνονται από τον Οργανισμό, παρά τον περιορισμένο αριθμό προσωπικού που διαθέτει.

Αναφέροντας ότι προηγούμενοι έλεγχοι γίνονταν μόνο από την ΚΤ της Κύπρου, ο κ. Αγρότης είπε ότι “ο ΟΧΣ, αν και δεν είναι στην ομάδα των τραπεζών που ονομάζονται συστημικές τράπεζες, αυτή την φορά έκριναν οι ξένοι πως ήθελαν να δουν και εμάς”.

Σε σχέση με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ), ο κ. Αγρότης είπε ότι υπάρχει μικρή μείωση του ποσού των ΜΕΧ, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι παρά τη μείωση του ποσού των ΜΕΧ, παρατηρείται “μια μικρή ανοδική τάση” στο δείκτη των ΜΕΧ έναντι του συνόλου των δανείων λόγω της μείωσης του δανειστικού μας χαρτοφυλακίου.

Προσπαθούμε να ανατρέψουμε αυτή την τάση με το σημαντικό ενδιαφέρον που υπάρχει για νέα δάνεια, κυρίως για το νέο στεγαστικό σχέδιο του Οργανισμού “Πάμε Σπίτι”, που άρχισε να προσφέρεται πριν από την αρχή του Καλοκαιριού με χαμηλά επιτόκια, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΧΣ, σημειώνοντας ότι αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η δεύτερη διαφημιστική καμπάνια του συγκεκριμένου Σχεδίου.

Σε σχέση με τον αριθμό του προσωπικού, ο κ. Αγρότης είπε στο ΚΥΠΕ ότι χρειάζεται επιπλέον προσωπικό και ότι γίνονται ενέργειες για να προσληφθεί μικρός αριθμός προσωπικού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το όλο θέμα εξετάζεται και στο ευρύτερο πλαίσιο της παραγωγικότητας και επικερδότητας του οργανισμού.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Καθηγητής Γυμνασίου θετικός στο νάρκοτεστ στη Λεμεσό

«αμάν κακό!!!! δηλαδή, κατά τον αρθρογράφο οι ολλανδοί, πορτογάλλοι, ισπανοί, βέλγοι, ελβετοί, ιταλοί, ...»
αγια ολαν  |  15:50

Χλωρακιώτης: Από τη ΣΠΕ Στροβόλου τα δάνειά μου των 18 εκατ. ευρώ

«το ότι σεν είσαι στην φυλακή είναι το πρόβλημα αυτού του τόπου....»
Αρμαγεδών  |  13:09

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Εκείνος ο υπουργός έκανε και άλλουσ φόνους. Π.χ. στον συναγωνιστή του Στεφανίδη, κλπ. Γι` αυτόν να ...»
CGA  |  08:29

Οι θεσμοί δοκιμάζουν τις αντοχές της κοινωνίας

«Το άρθρο συνεχίζει: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αιτήματα της έρευνας είναι η εντύπωση που υπάρχει ότι ...»
Yiannos  |  10:42

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση